Handelskrigen: USA kan bli taperen

6 days ago 18



Kina stanser forsendelser av sjeldne jordarter til USA. – Handelskrigen blir en teknologikrig, sier ekspert.

 Nathan Howard / Reuters / NTB
TOLL-BRÅK: Donald Trump kjører et høyt spill når han går til økonomisk konfrontasjon mot Kina. Foto: Nathan Howard / Reuters / NTB

Publisert 15.04.2025 14:17 Sist oppdatert nå

Verdensmarkedene har de siste to ukene rast opp og ned i takt med president Donald Trumps hyppige toll-meldinger. 

En handelskrig mellom Kina og USA er under oppbygging, og hvordan verden vil se ut fremover avhenger av disse to gigantene. 

– Hvis disse tolltariffene som nå er innført vedvarer i lang tid, kan vi få full stopp i handelen mellom de to største økonomiene i verden. Det tror jeg verken USA eller Kina er interessert i på lang sikt, sier professor og Kina-ekspert Øystein Tunsjø, til TV 2. 

 TV 2
FORSKER: Øystein Tunsjø er professor og har skrevet en rekke bøker, blant annet Kampen om verdensmakten: USA og Kina i det 21. århundret Foto: TV 2

Han er leder for Asia-programmet ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole.

USA kan komme dårligst ut

Tunsjø tror det vil bli forhandlinger, men mener vi uansett må være forberedt på nye tider. 

– Gjennom forhandlinger kan man få lavere og ikke fullt så omfattende tollsatser, men de vil ligge der og være en del av konfliktbildet i lang tid framover, sier han. 

– Jeg tror det er vanskelig å reversere utviklingen. Vi beveger oss inn i en ny tidsepoke hvor USA og Kina frakobles mer og mer økonomisk og teknologisk.

Han påpeker at landene er så sammenknyttet i dag at denne prosessen vil ta tid. 

– Det vil være krevende for begge parter, men det kan tenkes at USA er de som kommer dårligst ut av det, sier Tunsjø.

Så langt kan det nemlig se ut som Kina er den parten som stiller best forberedt til et eventuelt forhandlingsbord. I en handelskrig finnes nemlig flere virkemidler enn toll, og Kina sitter på gode kort. 

Ett av de gode kortene er kontroll over sjeldne jordarter. 

Stanset eksport av sjeldne mineraler

Beijing har stanset forsendelser av visse sjeldne jordarter som er essensielle i alt fra bilindustrien til romfartsindustrien, skriver New York Times. 

Eksporten er stanset i påvente av et nytt reguleringssystem. 

Når det er på plass, kan Kina ha anledning til å bruke sin dominans over globale forsyningskjeder for kritiske mineraler som et mottiltak mot amerikanske tollsatser.

Grepet overrasker verken professor Tunsjø eller Magnus Bøyn, som er leder i teknologi- og kommunikasjonsbyrået Coxit.

– Dette er som ventet. Når du spiller poker, så har du visse kort på hånden. Her har kineserne brukt eller trukket og lagt et av de kortene vi visste de satt med. Og som det bare har vært et tidsspørsmål før det ville komme, sier Bøyn.

 TV 2
TEKNOLOGIEKSPERT: Magnus Bøyn sier Trump kjenner verdien av mineralene, og hvor viktig det er å ha tilgang til det. Foto: TV 2

Kina står for rundt 90 prosent av verdens produksjon av sjeldne jordarter, som inkluderer 17 elementer som er essensielle for høyteknologisk produksjon. De har også bortimot monopol på prosesseringen av disse mineralene. 

Prosesseringen er en dyr og skitten prosess som det vil ta mange år å utvikle hvis man ikke vil være avhengig av Kina. 

– Kampen bak kampen

Disse materialene brukes i alt fra elektriske biler, KI-teknologi og smarttelefoner til militært utstyr som jetmotorer, radarer og missiler.

Amerikanske giganter, som for eksempel Lockheed Martin og Tesla, er avhengig av forsyninger fra Kina. 

– Det er dette handler om, og jeg tror det er viktig å forstå: Vi ser en toll- og handelskrig, men bak den krigen så lurer det en teknologikamp og en kamp om kunstig intelligens mellom verdens store giganter, nemlig USA og Kina, sier Bøyn.

USA har begrensede alternative kilder til disse viktige mineralene, og er under press for å skaffe en sikker og forutsigbar forsyningslinje.

En mineralavtale har for eksempel blitt et pressmiddel for å fortsette den militære støtten til Ukraina. Eksperter peker også på at det er en av grunnene til at USA er så interessert i å få kontroll på Grønland. 

– Dette er kampen bak kampen. Det handler om å få kontroll på et slags geopolitisk verdensherredømme. Da handler det om teknologi, mener Bøyn. 

Vil kreve eksportlisenser

USA har kun én operativ gruve for sjeldne jordarter, Mountain Pass, som også sender mesteparten av sine råvarer til Kina for prosessering. 

President Donald Trump gestures as he boards Air Force One, at Joint Base Andrews in Maryland, U.S. April 11, 2025. REUTERS/Nathan Howard TPX IMAGES OF THE DAY Foto: Nathan Howard / Reuters / NTB
President Donald Trump gestures as he boards Air Force One, at Joint Base Andrews in Maryland, U.S. April 11, 2025. REUTERS/Nathan Howard TPX IMAGES OF THE DAY Foto: Nathan Howard / Reuters / NTB

De kinesiske restriksjonene innebærer krav om spesielle eksportlisenser. Disse lisensene gir Kina muligheten til å selektivt begrense tilgang til viktige mineraler til for eksempel amerikansk produksjon av militært utstyr. 

Ifølge New York Times kan det ta 45 dager før eksportlisenser utstedes og eksport av sjeldne mineraler kan gjenopptas. Og det dreier seg ikke bare om avansert militærteknologi. 

– Det er avgjørende å ha tilgang til for å kunne opprettholde etterspørselen og produksjonen av helt ordinære teknologiprodukter som vi er vant til å ha med oss i livet og i hverdagen, sier Bøyn.

Vil komme med nyhet

– Derfor er det Kina gjør nå effektivt, og det forteller Trump at «det du holder på med, det er et skyhøyt spill», sier Bøyn.

Trump har kunngjort at han vil komme med en detaljert liste over hvilke varer fra Kina som blir ilagt toll. Gir han etter for presset, eller strammer han ytterligere inn?

En eskalerende handelskrig vil ikke bare ramme amerikanerne. 

– Etter hver vil man merke det på mange ulike måter. Man vil merke det ved at man får økende inflasjon. Man vil merke at det påvirker rentenivåer, både for folk flest, men også renter på statsobligasjoner, som legger føringer for økonomier, sier Tunsjø.

Noe av det første man kan merke er høyere priser på teknologiprodukter.

– Hvis det vi ser konturene av nå blir en realitet, med mangel på mineraler og sjeldne jordarter, vil teknologiprodukter bli vesentlig dyrere. Da tror jeg vi må gjøre en vurdering av hva betyr teknologi for deg og meg i livet og i hverdagen, sier Bøyn.

En rekke virkemidler

I tillegg til eksportrestriksjoner har Kina tatt andre grep. 

 Athit Perawongmetha / Reuters / NTB
Xi har blant annet strukket ut en hånd til Vietnam og sagt at landene kan løse uenighet rundt maritime krav i Sør-Kinahavet gjennom forhandlinger. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB

– Toll er jo generelt på alle varer. Men det finnes andre virkemidler også. Man kan legge sanksjoner på amerikanske investeringer, eller selge seg ned på beholdningen av amerikanske statsobligasjoner, eller ta grep om valutaen sin, for eksempel, sier Tunsjø.

I tillegg frir Kina til Europa, og det blir kanskje et toppmøte mellom Xi Jinping og EU til sommeren.

Nå er Kinas president, Xi Jinping, på en rundreise i Sørøst-Asia for å styrke regionale handelsforbindelser, skriver Xinhua. 

Read Entire Article