Halalstrid kan endre det norske kjøttmarkedet

1 month ago 37



Nortura og Islamsk Råd strides om hvorvidt norsk kylling vil være halal fra høsten av. Da flyttes nemlig slakteriet fra Innlandet til Østfold.

Denne kyllingen er ikke halal fra 1. september, mener Islamsk Råd. Om de får rett har ikke muslimer mulighet til å kjøpe norskprodusert halalkylling fra høsten av. Foto: Charlotte Førde Skomsøy

Publisert: 24.07.2024 11:07

Kortversjonen

I nærmere 20 år har kylling på Norturas anlegg på Elverum blitt gasset bevisstløse med CO₂, hengt opp i samlebånd, for så å bli berørt og velsignet av muslimske slaktere.

Om lag 2400 tonn av Norturas årlige kyllingproduksjon var halal i 2023.

Men nå varsler Islamsk Råd Norge (IRN)Islamsk Råd Norge (IRN)Islamsk Råd Norge (IRN) er landets største muslimske paraply- og interesseorganisasjon med 77 medlemsorganisasjoner. Blant dem er moskeer, muslimske studentforeninger, veldedige foreninger og andre interesseorganisasjoner. Medlemsorganisasjonene er spredd over hele landet, og disse har igjen over 65.000 muslimer som medlemmer. at det fra 1. september vil bli slutt på norsk halalkylling. Dermed kan det bli slutt på kortreist norsk halalkylling.

– Dette får konsekvenser for mange. Alt fra ungdommen som skal ha mat etter trening eller på skolen, til familien som ikke får laget sin kylling tandoori fordi det er vanskelig å få tak i halalkylling, sier Mohammed Isak Abdullahi i Islamsk Råd.

Organisasjonen er landets største muslimske interesseorganisasjon og har i over 30 år jobbet for trygg og halal mat i Norge for landets 190.000 muslimer.

Den eneste godkjenningen forsvinner

Islamsk Råd har gjennom mange år hatt en egen sertifiseringsordning for produsenter, videreforedlere, butikker, produkter og serveringssteder.

Deres ord veier tungt blant muslimer som ønsker å forsikre seg om at det de spiser faktisk er halal.

Kyllingslakteriet i Elverum er det eneste i Norge som Islamsk Råd går god for. De kjenner dette anlegget, da det tidligere har vært formelt sertifisert av organisasjonen.

Men fra 1. september flytter Nortura halal-slakteriet sitt fra Elverum i Innlandet til Hærland i Østfold.

Hva er problemet med det?

Mohammed Isak Abdullahi er prosjektleder i Islamsk Råd Norge. Foto: Charlotte Førde Skomsøy

– Har ikke blitt invitert

Islamsk Råd vil ikke godkjenne produkter fra det nye anlegget uten å ha vært der.

Men Nortura har hverken invitert dem eller noen andre muslimske tredjeparter til befaring av de nye lokalene for halalslakt.

Nortura har varslet at de vil fortsette å bruke den samme slaktemetoden som ble godkjent av Islamsk Råd på Elverum. Men Islamsk Råd mener ikke det er fullt så enkelt.

«Halal er forankret i Koranen og sunnahsunnahSunna er et ord som i før-islamsk tid hadde betydningen 'etablert skikk, sedvane, tradisjon', og viser til overlevert tro, kunnskaper og normer for atferd. I islam viser ordet til verbale og praktiske eksempler gitt av profeten Mohammed.. Det kan ikke aksepteres at slakterier selv definerer halal-begrepet og forsøker å begrense det til en teknisk prosess.»

Det skriver Islamsk Råd i pressemeldingen 12. juli hvor de varsler at de vil trekke sin godkjenning.

De ønsker at de selv eller andre med kompetanse om halalslakt får innsyn i hvordan slaktingen skal foregå fra høsten av.

– Det viktigste for oss er at de som utfører sertifiseringene er en tredjepart som følger en godkjent halalstandard, sier Abdullahi.

Norturas Alfathi-kylling i Norbygata dagligvare. Snart er det slutt på halalslakt i Elverum, og produksjonen flyttes til Hærland i Østfold. Foto: Charlotte Førde Skomsøy

En snakkis blant muslimer

I ferskvaredisken på Grønland bugner det av ferske vinger, klubber og fileter av norsk kylling med Nortura-merkevaren Al Fathi.

Uvissheten setter ikke en stopper for kyllingsalget i Norbygata. Foto: Charlotte Førde Skomsøy

Han er eier og daglig leder av Norbygata dagligvare, som er en av landets mest tradisjonsrike internasjonale butikker.

Den norske halalkyllingen er en klar favoritt, forteller han.

Flyttingen av slakteriet er også et stort tema på «Halalguiden», en Facebook-gruppe og Tiktok-side med over 40.000 medlemmer og følgere.

Her tipser i hovedsak muslimer hverandre om halalprodukter og restauranter. Flere tar også opp usikkerheter eller uenigheter knyttet til hva som er tillatt for dem å spise.

Privatpersoner og næringsdrivende har tatt kontakt med ham med nysgjerrighet og bekymring over konsekvensene, forteller Shahzad Ghufoor, som står bak guiden.

– Kylling er en veldig viktig vare for mange. Men hvis Nortura ikke blir «friskmeldt», så må kanskje folk slutte å kjøpe og spise det, legger han til.

Nortura: Samme prosedyrer som før

Nortura og Islamsk Råd opplyser begge til Aftenposten at de ikke har hatt kontakt om saken siden pressemeldingen 12. juli.

Dermed tikker klokken for norsk halalkylling, mener Islamsk Råd.

Organisasjonen hevder at Nortura i møter med dem har vært tydelige på at de ikke ønsket noen form for sertifisering.

Det tilbakeviser konserndirektør for strategi, bærekraft og kommunikasjon, Kjell S. Rakkenes.

Han sier til Aftenposten at konsernet er i dialog med både nordiske slakterier som har erfaring, og sertifiseringsselskaper med erfaring og opparbeidet tillit i et bredt lag av forbrukere.

Videre bekrefter Rakkenes at Islamsk Råd er blant dem de vurderer for å få godkjent sin nye halalslakt.

– Vi håper å konkludere så raskt som mulig i høst, sier han.

– Blir ikke plutselig haram

Tilbake i Norbygata dagligvare merker de ansatte at kundene lurer på hvordan ting vil bli etter Norturas flytting.

Mange kunder er blitt beroliget av å høre at Nortura skal fortsette å jobbe etter samme metode på det nye anlegget, forteller Ahmed.

– De skjønner at kyllingen ikke plutselig blir haram, sier han.

Read Entire Article