Vi kjenner oss ikke igjen i Shazia Majids beskrivelse av Ullern videregående skole.
Publisert: 12.02.2025 13:45
I førjulstiden var VGs kommentator Shazia Majid på besøk på Ullern videregående skole i to dager. I løpet av disse dagene snakket hun med elever, lærere og ledelsen ved skolen. Majid var med i fagtimer, og hun hadde samtaler med elevstyret, russestyret og meg selv: elevrådslederen. Vi hadde gode samtaler der vi fikk belyst de gode og dårlige sidene både ved Ullern vgs. og i elevmiljøet.
Kommentaren ble publisert i VG 9. februar. Her beskriver Majid hvordan skolen sliter med store sosiale utfordringer, rus, overtramp og dårlig miljø, overdreven festing og et stort og konstant press.
Dette kjenner veldig mange elever seg ikke igjen i. I stedet for at Majid lyttet til det som ble sagt og kom med en balansert, rettferdig kommentar, så opplever mange elever, meg selv inkludert, at besøket gikk mer ut på å bekrefte stereotypier enn faktisk å lære om miljøet og elevmassen på skolen.
Speiler ikke virkeligheten
Jeg er hverken med på russebuss eller -gruppe og er fornøyd med det. Jeg skriver dette fordi jeg vil sette ord på det veldig mange Ullern-elever opplever. Etter at kommentaren ble publisert, fikk jeg et skred av henvendelser fra elever, foreldre og andre som opplevde at artikkelen ikke speilet den virkeligheten vi lever i.
Utfordringer som karakterpress, utseendepress, rus og sex er noe som gjelder for ungdommer nesten over alt, det er ikke noe spesielt for Ullern.
Som mange andre skoler i hele Norge har Ullern vgs. sine problemer som hele tiden jobbes med. Likevel betyr ikke det at disse utfordringene overskygger skolehverdagen, der vi lærer og henger med venner.
Lærerne sa mye positivt
Kommentatoren bruker lærere som kilder på at sex brukes som valuta på skolen. Dette skaper et feilaktig bilde av at lærerne bare trekker frem de negative sidene hos elevene og ikke er på lag med dem. Majid fikk høre veldig mye positivt om elevene fra lærerne og ledelsen, men lite av dette ble inkludert i kommentaren.
Nå kan det fremstå som at lærerne bare tenker negativt om elevene, og at vi ikke anses som noe mer enn statushigende villstyringer, når det tvert imot er det motsatte som stemmer. På Ullern er vi et lag. Lærere, elever og ledelsen samarbeider for at alle skal ha det godt og løftes opp og frem.
Flere lærere har kommet til meg og sagt at de ikke kjenner seg igjen i den fremstillingen som kommer frem i VG. Mange opplever at de har et godt forhold til elevene sine og ser på beskrivelsen som virkelighetsfjern. De er også skuffet over at alt det positive de ser i oss Ullern-elever, ikke kommer frem i kommentaren, men at den heller skaper et urettferdig og uriktig bilde av oss.
Stereotypier og fordommer
Det å ville passe inn er en iboende trang hos all ungdom. Ullern vgs. er ikke unik på dette området. En måte å passe inn på er å kle seg som andre. Det å kalle en helt naturlig trang blant ungdom for klespress gjør ikke annet enn å underbygge stereotypier og fremme fordommer.
Det at Ullern-eleven er «velfrisert» er vel ikke utrykk for noe annet enn at man ønsker å fremstå litt anstendig. For hva er vel forskjellen på at elever fikser håret før skolen, og at voksne dusjer og tar på seg en skjorte før de går på jobb?
I kommentaren finner man påstander som at sex brukes som valuta, jenter presses til å ligge med flere på én kveld, at man må ligge med mange for å passe inn, og at jentene på skolen ligger rundt. Dette bidrar ikke til annet enn ryktespredning og stigmatisering.
Kjærester
Majid siterer en gutt på at han ikke vil ha kjæreste fra Ullerns vgs. fordi «jentene ikke er lojale». På Ullern vgs. er det mange som har en kjæreste som de enten har truffet på skolen eller helt andre steder. Hvor elever finner noen de vil være sammen med, om det er i klassen, på trinnet eller et helt annet sted, er et individuelt valg som tas av eleven.
Ideen om at jenter på Ullern er mer utro enn andre, eller at de ligger mye rundt som følge av press, er ikke noe Ullern-elever kjenner seg igjen i.
Som tenåringer skjer det masse forskjellig i livet vårt. Innleveringer å tenke på, å finne ut hva man skal i helgen, hva man skal ha på seg og hva man skal gjøre etter skolen.
Det at jenter presses til å ligge med flere på én kveld, og at elevene bruker sex som valuta, er feil. Majids kilde ser ut til å være anonyme meldinger på Jodel. Dette er pussig og lite kritisk kildebruk. For å si det på en annen måte: Hadde jeg brukt Jodel som kilde i norsken, så hadde jeg strøket.
Kantinen - en krigssone?
Majid omtaler kantinen på Ullern vgs. som en form for krigssone. Alle elevene vil sitte i kantinen. Der er det bord og stoler og en større romfølelse enn i et lite, innestengt klasserom.
Vi skal være helt ærlige om at kantinesituasjonen er vanskelig. Ullern vgs. har nesten 1000 elever, men bare 400 sitteplasser i kantinen. Det blir rett og slett ikke plass til alle. Det er beklagelig.
De siste årene har Oslo kommune sendt flere og flere elever til Ullern, og da får vi situasjoner som dette. Vi prøver nå ut et opplegg der trinnene har hver sin dag i kantinen. Det gjenstår å se hvordan det går, men vi forsøker så godt vi kan å gjøre det beste ut av det vi har.
Ullern gjør det bra på trivselsundersøkelser, og dette gjenspeiles i klasserommene. Jeg opplever at vi har gode, trygge læringsmiljøer der det er takhøyde for å feile. Noe av det jeg selv setter mest pris på med miljøet på Ullern, er driven til også å løfte andre opp. Hvis jeg står fast i et fag eller ikke skjønner et nytt tema, så vet jeg at jeg alltid har gode venner og venninner jeg kan snu meg til og få god hjelp av.
Så vil jeg runde av med en observasjon. Det er et veldig stort fokus på sex i VG-kommentaren. Kanskje pirrende for leseren? Men en realistisk fremstilling av Ullern? Nei.