Guvernør ber om nasjonal unntakstilstand

1 month ago 30



Ukraina fortsetter å kjempe seg lenger inn i Russland.

 Skjermdump / Kanal 1+1 / Telegram
SUDZHA: En statlig Ukrainsk TV-kanal har delt video av at ukrainske styrker river ned et russisk flagg. Foto: Skjermdump / Kanal 1+1 / Telegram

Publisert 14.08.2024 21:55

Onsdag rullet det bilder over statlig ukrainsk TV som viser soldater rive ned et russisk flagg i byen Sudzha i Kursk-regionen. 

I videoen river de ukrainske soldatene ned flagget, og roper «ære til Ukraina», ifølge Reuters.

President Volodymyr Zelenskyj sier at de fortsetter å kjempe seg lenger inn i Russland. I løpet av onsdag har de flyttet seg én til to kilometer, ifølge Zelenskyj.

I tillegg skal Ukraina ha gjennomført et stort droneangrep mot russiske militærbaser, ifølge kilder som Reuters har snakket med onsdag.

Gikk uventet til angrep

Alt dette skjer etter at Ukraina overrasket russerne og tok seg over grensen. De gikk til angrep i Kursk-regionen, helt uventet. 

– Krigen har så langt blitt ført på Russlands premisser, og Ukraina har hatt vanskelig for å bryte gjennom, sier forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) Karsten Friis. 

Krigen har stått stille på bakken og frustrasjonen har vokst i Ukraina. Så snur det plutselig.

– Ukraina har tidligere overrasket og fått til ting vi ikke forventet. Nå gjør de det som de er gode på, sier Friis. 

 Roman Pilipey / AFP / NTB
BIND FOR ØYNENE: Bildet skal vise et ukrainsk militært kjøretøy, med soldater kledd i russisk militæruniform på lasteplanet med bind foran øynene. Bildet er tatt 13. august 2024. Foto: Roman Pilipey / AFP / NTB

Angrepene i Kursk-regionen har skapt panikk hos det russiske folket som bor der. 

Onsdag erklærte guvernøren i Belgorod unntakstilstand.

– Situasjonen i Belgorod-regionen fortsetter å være ekstremt vanskelig og anspent, sier guvernør Vyacheslav Gladkov i en video onsdag, ifølge Reuters.

Han ber samtidig myndighetene om å erklære nasjonal unntakstilstand.

Nederlag for Putin

Angrepene på russiske jord er en suksess for Ukraina.

– For Putin er dette et nederlag. Det fremstår nå som at han ikke klarer å beskytte sin egen befolkning og det tvinger Kreml til å tenke på dette, og ikke frontlinjen i Ukraina, forklarer Karsten Friis ved Nupi.

 AP / NTB
STORE SKADER: Bildet skal vise russiske innbyggere i Kursk, der boligblokker er ødelagt etter angrep. Bildet er tatt 11. august 2024. Foto: AP / NTB

Trolig gjorde Ukraina dette for å vise hva de er gode for.

– Det sender et signal til Putin at han ikke har kontroll, og et signal til Vesten at å investere i Ukraina gir resultater, sier Friis. 

Ingen frigjøring rundt hjørnet

Ukrainas president er sparsom med detaljer rundt angrepet. Det er helt naturlig, forklarer Friis. 

– De vil ikke avsløre hva de holder på med, men jeg tror ikke de har noen stor plan med dette. Jeg tror de ser an hva de kan oppnå, sier han.

Det ukrainske militæret angrep et svakt punkt ved den russiske grensen, og så langt ser det ikke ut som de får mye motstand, ifølge Friis. 

– Det er ikke sånn at en frigjøring står rett rundt hjørnet, det er langt unna. Men dette tvinger Putin på defensiven og Ukraina kan nå slåss på egne premisser, sier Friis. 

Read Entire Article