«Gullgutten» skal gi deg tykkere lommebok. Neste år kan han bli en av Norges mektigste.

1 month ago 51



Mandag åpner Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, lønnsoppgjøret. Om ett år kan han få ny jobb som LO-leder.

Mandag overrakte Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, (til venstre) kravet i årets lønnsoppgjør til fungerende direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri. Foto: Heiko Junge, NTB
  • Thomas Spence

Publisert: 18.03.2024 17:27

Kortversjonen

Startskuddet for årets tariffoppgjør i frontfaget ble fyrt av mandag. Da overrakte Fellesforbundet kravene til Norsk Industri fra NHO. Den økonomiske rammen de to aktørene blir enige om, blir i realiteten et uformelt tak for andre lønnstagere også.

Om drøyt ett år kan Jørn Eggum sitte i sjefsstolen for hele LO. Signalene fra ulike LO-miljøer peker slik det ligger an nå, klart i den retningen.

Lederen i Fellesforbundets største avdeling, Richard Storevik, frykter for å miste Eggum:

– Vi må ha en runde på om vi vil slippe ham. Egoistisk tenkt vil jeg gjerne ha ham et par år lønnsoppgjør til, sier Storevik.

– Vil han bli en god LO-leder?

– Absolutt. Han er en veldig god leder. Jeg vil tro at han klarer å samle LO-familien, sier han.

Leder for avd. 5 i Fellesforbundet, Richard Storevik, vil helst ha Jørn Eggum som lønnsgeneral noen år til.

Fargerik gullsmed

51 år gamle Eggum er fra Bergen, gullsmed av yrke og har vært tillitsmann på heltid i 20 år. Han har ledet Fellesforbundets 170.000 medlemmer siden 2015.

«Gullgutten», som han ble kalt, taler et tydelig og fargerikt språk. Partivenner og arbeidsgivere frykter ham som motstander.

Helt siden 1970-tallet har forbundene i offentlig og privat sektor hatt LO-lederen annenhver gang.

Ved Hans-Christian Gabrielsens brå bortgang i 2021 overtok nestleder Peggy Hessen Følsvik fra Handel og kontor lederstolen.

Richard Storevik sier at Eggum er «litt mer brå og hardhendt enn Gabrielsen var».

– Det passer oss i Jern og metall. Det er mye kjærlighet i et fast tak, sier han.

For olje og gass

Ikke alle liker Fellesforbundets sterke forsvar for oljeproduksjon og dagens AFP-ordning. Men pr. i dag er det ikke noe som tyder på at Eggum vil møte motstand fra noe forbund.

Det ville være brudd med LO-tradisjon og god takt og tone å proklamere seg som lederkandidat så lenge før valget. Og ikke minst før den sittende leder har avklart sin fremtid.

Overfor Aftenposten peker Eggum på at han ble gjenvalgt som leder i Fellesforbundet for fire nye år på landsmøtet i høst:

– Det er fagbevegelsens mest spennende jobb. Spesielt nå. På mandag begynner lønnsoppgjøret, og vi skal forhandle først. For meg det enormt meningsfylt å slåss for høyere lønn i krevende tider, sier han.

Dagens LO-leder, Peggy Hessen Følsvik, tjener kroner 1.515.714 i året. Neste år overtar antagelig Jørn Eggum (til høyre) vervet. Foto: Olav Olsen

Hevet aldersgrensen

Eggum mener at «LO har en utmerket leder i Peggy Hessen Følsvik».

– Hun sitter godt og har god tid til å avklare om hun ønsker å fortsette. Neste LO-kongress er mer enn et år unna. Det viktige for oss når den tid kommer, er at Fellesforbundet fortsatt har en sentral plass i LO-ledelsen, slik vi har i dag, skriver han i en SMS.

Inntil LO-kongressen i 2022 sa reglene at man ikke kunne velges til verv i LOs øverste ledelse hvis man er over 60 år. Kongressen vedtok å heve aldersgrensen til 65 år. Peggy Hessen Følsvik er 63 år i dag og vil være 64 og et halvt år under kongressen i 2025.

Formelt kan hun derfor gjenvelges og stå på post til hun er nesten 69 år. Alle forstår at hun velger å holde kortene tett til brystet. Går hun ut allerede nå og sier at hun gir seg neste år, betyr det at hun sitter på oppsigelse og åpner for at andre fyller maktvakuumet.

LO-lederen overlater til informasjonssjef Trond Gram å svare:

– Det er LO-kongressen som velger LOs ledelse. Det er fortsatt over ett år igjen til kongressen og god tid til å avklare dette spørsmålet. Jeg er sikker på at LO-lederen vil svare valgkomiteen etter at den er satt ned i forkant av kongressen neste vår, skriver han.

Størst og mektigst

Kilder i det sentrale LO-miljøet sier at ingen andre peker seg ut som naturlig arvtager. Ut fra tradisjonen er det forbundene i offentlig sektors tur til å «få LO-lederen».

Fagforbundet er LOs største og mektigste. Leder Mette Nord er 65 år og derfor ikke kandidat som LO-leder. Nestleder Helene Harsvik Skeibrok regnes som sterk kandidat til å overta etter Nord, som sannsynligvis gir seg på landsmøtet høsten 2025.

Nord vil ikke uttale seg om hvem som bør bli neste LO-leder.

Mandag formiddag overrakte Eggum lønnskravene:

– I år er det pengene som gjelder. Folk har gått gjennom dyrtid og renteøkninger og merker at lønnen rekker stadig kortere. I år skal vi ha en lønnsøkning som ligger over prisveksten, sa Eggum ifølge NTB.

Read Entire Article