En 38-åring fra Hyggen ved Drammensfjorden seiler for tiden i bane rundt Jorden i 27.000 km/t.
Publisert: 02.04.2025 06:08
Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Filmfotografen og astronauten Jannicke Mikkelsen skriver norgeshistorie. Natt til tirsdag ble hun og tre kolleger sendt opp fra Kennedy Space Center i Florida, om bord i romfartøyet Dragon fra det Elon Musk-eide selskapet SpaceX.
Mikkelsen er med dette blitt det 626. mennesket som er sendt i bane rundt Jorden. Hun er også den første som gjør det med norsk flagg. Svensk-norske Marcus Wandt var på romferd i januar i fjor med norsk (og svensk) pass. Men Wandt hadde svensk flagg på armen, selv om han har moren sin på Gjøvik og en tid gikk i barnehage på Reinsvoll på Vestre Toten.
Den første i rommet var en hund, Laika, som ble sendt opp med Sputnik 2 i 1957. Den andre i rommet var et menneske, den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin. Reisen hans i 1961 varte i bare 108 minutter. De to første på månen var Neil Armstrong og Buzz Aldrin, som kom dit med Apollo 11 i 1969.
Det ga seg selv at Norge ikke kunne hive seg inn i noe romkappløp med supermaktene USA og Sovjetunionen, til tross for nordmenns sterke interesse for oppdagelsesferder. Småstaten måtte ikke helt miste bakkekontakten. Men Fram 2-romferden, som Jannicke Mikkelsen nå deltar på, har sitt navn etter ishavsskuten fra Fridtjof Nansens og Roald Amundsens polarferder. Det er også den første bemannede romferden over Jordens to poler. Fra Nordpolen til Sydpolen bruker fartøyet 45 minutter. Begge polpunkter skal passeres til sammen 50 ganger i løpet av ekspedisjonens fire døgn. Det er nesten godt at Amundsen og Nansen etter sine strabaser får slippe å høre dét.
Underveis skal astronautene gjennomføre flere medisinske forskningsforsøk. Ferden gjennomføres også i en periode med uvanlig høy sol- og nordlysaktivitet. Jannicke Mikkelsen, som bor på Svalbard, har bakgrunn som filmfotograf, gründer og utvikler av fototeknologi for ekstreme forhold. Hun håper å få bidratt med fotodokumentasjon til nordlysforskningen, særlig knyttet til noen uvanlige hvite nordlys som er oppdaget de senere årene.
Fra Andøya ble det søndag sendt opp en forskningsrakett som ikke nådde verdensrommet, men gikk i sjøen etter noen sekunders flytid. Men romforskning bidrar til utvidet kunnskap, både om universet og om jordkloden, som menneskeheten viser dårlig evne til å ta vare på for tiden.
– Jeg kjenner på ærefrykt og ydmykhet, sa Jannicke Mikkelsen til NTB før sin store reise. En god porsjon stolthet må hun også ha lov til å kjenne på. For dette er stort.
God tur ønskes fra Jorden. Og vel hjem til helgen!