Klarer du å klemme inn en tominutters gåtur etter lunsjen? Da kan denne studien være godt nytt for deg.
Publisert: 22.07.2025 08:45
Kortversjonen
- Å gå to til fem minutter etter et måltid kan senke blodsukkernivået, ifølge en metastudie fra 2022.
- Forsker Jøran Hjelmesæth mener studien ikke gir grunnlag for spesifikke helseråd. Det er fordi studiene ikke har fulgt deltagerne over lengre tid.
- Enkel fysisk aktivitet som å reise seg og gå kan likevel være gunstig for helsen og blodsukkeret.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Å gå i 15 minutter etter at man har spist, er blitt pekt på som en god måte å regulere blodsukkernivået på. Men må du egentlig sette av så mye tid?
I en metastudie fra 2022 publisert i Sports Medicine har forskere sett på syv ulike studier som sammenlignet effekten sitting, ståing og gåing hadde på blodsukkernivået.
De fant at bare det å gå i to til fem minutter etter et måltid hadde effekt.
Men er det så farlig med dette blodsukkeret?
Kan føre til organskade
Jøran Hjelmesæth er seksjonsoverlege ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo. Han synes studien er interessant. Men først: Hva er egentlig greia med blodsukker?
– Karbohydrater er den viktigste energikilden vår. Og glukose, altså sukker i blodet, er resultatet av at vi spiser mat, sier Hjelmesæth.
Sukker er en bestanddel i karbohydrater og noe alle cellene våre trenger. Når vi spiser, fordøyes karbohydratene i tynntarmen. Sukker går inn i blodet som fører det med seg til cellene.
Det er altså både normalt og nødvendig med et visst blodsukkernivå. Men det bør ikke være for høyt.
– Hvis det er for høyt, vil dette gjennom forskjellige mekanismer kunne skade flere av kroppens organer, sier Hjelmesæth.
Han trekker frem at de som har diabetes type 2, har høyt gjennomsnittlig blodsukkernivå. Det gir risiko for organskade. Man har også noe som kalles prediabetesprediabetesHøyt blodsukkernivå, men ikke så høyt at det defineres som diabetes.. I likhet med diabetes gir det større risiko for hjerte- og karsykdom, men ikke for organskader.
– Men for de fleste som har normalt blodsukker, og det er de fleste av oss, har det liten betydning om det varierer litt innenfor normalområdet. Det er ikke om å gjøre å ha veldig lavt blodsukker heller.
Hva kan studien gi oss av svar?
I metastudien ble syv endagsstudier gjennomgått. Totalt deltok 461 voksne, hovedsakelig med overvekt eller fedme. De skulle enten stå eller gå i to til fem minutter, med 20 til 30 minutters intervaller gjennom dagen.
Alle studiene viste at korte ståpauser påvirket blodsukkernivået positivt sammenlignet med sitting. Lett gange var enda bedre. Etter en kort gåtur steg og sank blodsukkernivået jevnere. The New York Times har skrevet om metastudien, som er utført av britiske og irske forskere.
Hjelmesæth mener samlestudien er preget av at studiene er av ulik kvalitet, og at man har sett på akutt – ikke langvarig – effekt.
– Det store ankepunktet er at det ikke kan gis helseråd basert på slike studier. De har ikke fulgt folk som har fulgt rådene over lang tid.
Men han mener at det er biologisk sannsynlig at få minutters lett aktivitet gir effekt på blodsukkeret. Når vi reiser oss eller går, bruker muskelceller sukker. Da går nivået ned i blodet.
– Studien støtter teorien om at det er fornuftig å avbryte det å sitte stille flere ganger i løpet av dagen, og at det kan ha effekt på blodsukkernivået hvis det er høyt eller hvis man har overvekt.
– Det skader i alle fall ingenting å reise seg. Og hvis det har en viss effekt, ja så hvorfor ikke, sier Hjelmesæth.