– Fullstendig hjernedødt

1 day ago 8



«Latterlig». «Fullstendig hjernedødt». Dommen fra Danmarks trener og ulykkesfugl var krystallklar etter VAR-dramaet i EMs 8-delsfinale.

 Joachim Andersen på Danmark og Tysklands trener Julian Nagelsmann (til høyre) etter kampen i Dortmund. Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / NTB

Publisert: 30.06.2024 08:58

Tyskland vant 2–0, men tok ledelsen på en omstridt straffe bare drøyt to minutter etter at Danmark fikk annullert det de feiret som 1–0.

Hovedperson begge gangene: Joachim Andersen fra Crystal Palace.

Dansken scoret først, men lagkamerat Thomas Delaneys skotupp var i offside og målet ble annullert. Så fikk han David Raums innlegg i fingertuppene bare drøyt to minutter senere og ble idømt straffe imot.

– En av de verste dommerprestasjonene jeg har sett i min karriere, åpner Joachim Andersen.

– Det er ikke i nærheten av straffe. For to år siden hadde vi dommermøte før sesongen i Premier League, hvor vi snakket om, at nettopp sånne kan aldri dømmes på. At han så dømmer på det – en engelsk dommer – det er jo fullstendig hjernedødt, fortsetter Palace-forsvareren i intervjusonen på Westfalen.

Der kommer de danske spillerne ut en etter en, lar seg intervjue og gjør seg klare for hjemreise. Noen etasjer lenger opp satt landslagssjef Kasper Hjulmand og svarte på VGs spørsmål om denne teknologibruken er hans fotball.

– Jeg kan ikke forstå at de ber forsvarsspillere løpe rundt med armen på ryggen, for det er det de gjør. Han løper helt vanlig og så blir ballen sparket opp i armen hans fra en meters avstand. Det er kjedelig å snakke om dommeravgjørelser og kanskje hadde vi tapt uansett. Men de to tingene er frustrerende, sier landslagssjefen.

 Kasper Hjulmand snakker til dommer Michael Oliver under 8-delsfinalen i Stuttgart. Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / NTB

Dette var 15. gang på hans fire år som Danmarks sjef at han har ledet Danmark mot topp internasjonal motstand (topp 16 eller bedre på FIFA-rankingen). Bare tre ganger har de vunnet. Men mot Tyskland trodde de i det minste at de hadde tatt ledelsen etter 48 minutter.

– Jeg sitter med et bilde her av den ene situasjonen. Det er én centimeter! Én centimeter som man leter etter, sier Hjulmand og holder telefonen opp til rommet fullt av journalister.

Det er bildet som viser midtbanekrigeren Thomas Delaneys skotupp på feil side av den tyske motspilleren før Andersen smekker inn det senere annullerte danske målet.

– Ut fra hva jeg har blitt fortalt er det en feilmargin på tre-fire centimeter. Det er latterlig. Det kan ikke være sånn VAR skal brukes – til å finne én centimeter. Det er ikke sånn jeg synes fotball skal være, sier Hjulmand.

Grafikk: www.sofascore.com

På spørsmål fra NRK innrømmer Danmarks trener at han har vært forkjemper for VAR.

– Jeg tror teknologien kan gjøre noe godt for fotballen. Det kan ta bort de store feilavgjørelsene. Det skal være klart og tydeligklart og tydeligClear and obvious på VAR/dommerspråket. Man skal kunne se det fra månen, men det er ikke det som er tilfellet når man begynner å lete etter få centimeter, fastslår Hjulmand.

– Generelt synes jeg avgjørelsene er mer fair med VAR. Offside er en enten-eller-vurdering, og dette var offside. Jeg skjønner det er tøft å ta, for det er to centimeter. Det er ikke lett, sier Tysklands landslagssjef Julian Nagelsmann.

Han kan forberede seg på EM-kvartfinale mot Spania – eventuelt Georgia.

– Når du går gjennom hver situasjon, og du sammenligner med gamle dager, mener jeg det er mer rettferdig. Men det er lett å si på en dag som denne, fortsetter han.

Fotballkommentator og podcasterpodcasterHar podcasten When We Were Kings Erik Niva i svenske Aftonbladet drar opp et fotball-eksistensielt spørsmål på vegne av danskenes ulykkesfugl.

«Hadde jeg vært Joachim Andersen hadde jeg vurdert å slutte å spille fotball etter i kveld. På alvor. Hva er poenget? Hvorfor skal man kjempe og streve når alt ender slik til slutt?» skriver han og mener VAR fant «en tå som lå feil et sted i oppbyggingen til målet».

Read Entire Article