Våren 2024: I en til nå ukjent melding sier en Olympiatoppen-ansatt at han frykter det bevisst jukses med hoppdresser. Ingen kan svare på hva som eventuelt ble gjort.
Anders K. Christiansen, VG
Publisert: 27.03.2025 18:46
I fjor vår hadde Norge lagt bak seg en dominerende sesong i kombinertkombinertSport som består av to øvelser: skihopp og langrennsløp., samt noen individuelle seiere i hopp.
Hoppskandalen lå ennå et år frem i tid.
Men i Trondheim mistenkte noen allerede at noe var galt.
Frode Moen (55), daværende regionleder i Olympiatoppen, sa ifra oppover i systemet.
Han skrev en evaluering til Olympiatoppens sentrale ledelse.
Mistanken ble begrunnet i at Norge var den nasjonen som oftest ble disket.
«Jeg synes ikke Norge skal være den nasjonen som har flest disker når det gjelder hoppdresser. Dressene skal være konkurransedyktige, men det skal ikke forekomme bevisst juks for å oppnå konkurransefordeler», skrev Moen.
Moen er selv tidligere landslagsutøver og – trener i kombinert
Mistanken gjaldt juks med hoppdressene i både hopp og kombinert, ifølge VGs opplysninger.
VG har fått tilgang til teksten etter å ha bedt Olympiatoppen om alle eventuelle evalueringer som nevner mistanke om juksing.
VG har vært i kontakt med Frode Moen. Han ønsker ikke å stille til intervju, men bekrefter VGs gjengivelse av bakgrunnen for at han sendte meldingen.
Et år senere er fem norske hoppere, to trenere og én skredder midlertidig suspendert fra hopp. I kombinert er én trener midlertidig suspendert, ikke for mistanke om juks med dressene, men med skibindinger. Etterforskningen til Det internasjonale skiforbundetDet internasjonale skiforbundetFIS er den internasjonale organisasjonen som styrer og regulerer skisportene, inkludert hopp og kombinert, på verdensbasis. (FIS) pågår fortsatt.
- En rekke hoppere har fortalt om hvordan de har jukset og at det har vært en utbredt kultur for dette.
- Nåværende hoppsjef og skipresident sier jukset har vært ukjent for dem. Kombinertsjefen sier de holder seg innenfor reglene.
- Den forrige hoppsjefen har ikke villet svare på spørsmål, men tidligere ansatte på landslaget har fortalt om juks med ham i rommet.
Når VG nå kan fortelle at Olympiatoppen ble varslet om mistanke om juks, betyr det at beskjeden gikk til organet som har et overordnede ansvaret for at Norge skal levere i verdensklasse og vinne medaljer i ulike sportsgrener.
Olympiatoppen samarbeider igjen tett med de ulike landslagene og forbundene, og gir dem blant annet tilbakemeldinger og råd.
Beskjeden ble sendt videre
Moens beskjed gikk til Helge Bartnes (52), som har ansvar for kombinert i Olympiatoppen.
Han bekrefter at de fikk tilbakemeldingen til Moen. Han sier den ble med inn i den endelige rapporten Olympiatoppen laget, som så ble sendt til ledelsen i kombinert.
– Vi har altså pekt på en utfordring som er idrettens ansvar, sier Bartnes.
Helge Bartnes
Olympiatoppen
Olympiatoppen mener at det er kombinertledelsen som må svare på hva som eventuelt ble gjort. De ønsker ikke å gi ut hele evalueringen og sier at mistanke om juks med hoppdressen ikke har vært noe tema i noen andre evalueringer – hverken i hopp eller kombinert – de siste fem årene.
Kombinertsjef Ivar Stuan (66) har sagt at han mener det ikke jukses i norsk kombinert.
Under et pressetreff i mars, sa han:
– Vi har ikke noe å skjule.
Ivar Stuan
Kombinertsjef
VG har forelagt ham opplysningene i denne saken.
– Etter at dere fikk evalueringen: Hva ble gjort?
– Vi er tydelig på at vi ønsker å holde oss innenfor det regelverket som er – noe vi har gjort hele veien, svarer Stuan.
– Ble det foretatt noe konkret på bakgrunn av tilbakemeldingen?
– Nei, ikke noe mer enn at vi er der vi mener vi skal være, skriver Stuan.
I hoppleiren hevder de at de ikke har hørt om meldingen fra Frode Moen.
– Jeg kjenner Frode veldig godt og har pratet med ham flere ganger, men dette har han ikke nevnt og er helt nytt for meg, sier hoppsjef Jan-Erik Aalbu, som tiltrådte som ny hoppsjef 1. august august 2024.
Aalbu sier at Norge har forsøkt å lage best mulig hoppdresser og forsøkt å legge seg så tett opp mot grensene av hva reglementet tillater, både i år og tidligere:
Jan-Erik Aalbu
Hoppsjef i Norges Skiforbund
– Men det er som jeg har sagt hele tiden, vi skal lage best mulig dresser som tåler testene til FISFISFIS er det internasjonale ski- og snøbrettforbundet. De har en egen person som gjennomfører test av dressene før hopperne setter seg på bommen og skal hoppe.. Det er ikke noe som heter gråsoner. Det er hva som er lov og ikke lov som gjelder.
Da VG påpeker at Moen varslet fra til Olympiatoppens sentrale ledelse, som hopp har tett kontakt med, svarer Aalbu slik:
– Vi har tett dialog med Olympiatoppen som er en veldig viktig ressurs for hoppsporten. Vi har flere møter med dem, også i fjor, der jeg informerte om at vi skal ligge innenfor reglementet. Men jeg har ikke hørt noe om det Moen har sagt, sier Aalbu.