Frisk melding på J.D. Vance-møte. – Taper vi valget, er jeg er redd det må en borgerkrig til.

1 month ago 44



Vold har allerede preget ett republikansk valgkamparrangement i år. Da J.D. Vance mandag holdt sitt første valgmøte som republikanernes ferske visepresidentkandidat, varmet en vel kamplysten partifelle opp for ham.

Mandag holdt republikanernes visepresidentkandidat, J.D. Vance, Hometown Rally i Middletown, Ohio. En partifelle innrømmer overtenning under valgmøtet. Foto: Megan Jelinger, Reuters/NTB

Publisert: 23.07.2024 23:12

Kortversjonen

Det var om livet i denne lille byen i det amerikanske rustbeltet J.D. Vance skrev boken «Hillbillyens sørgesang», som ble et politisk fenomen i 2016.

Den handlet om en røff oppvekst i en dysfunksjonell og fattig familie i en by som, ifølge ham, i tiår har «blødd jobber og håp».

Stor stemning i hjembyen

21 år etter at han fullførte videregående skole, var J.D. Vance mandag tilbake på Middletown High School. Der holdt han sitt første solo-valgkamparrangement som republikansk visepresidentkandidat, skriver AP News.

Med den hjemvendte sønn på plass var stemningen høy i småbyen i Ohio.

– Mange av dere kjenner historien om min familie. Halvparten av dere er sikkert slektningene mine, sa Ohio-senatoren med et glimt i øyet til de mange entusiastiske fremmøtte.

Ifølge tabloidavisen New York Post lignet arrangementet mer «en seiersmarsj enn et valgkampkickoff».

Delstatssenator: Borgerkrig om vi taper

En av Vances oppvarmere var delstatssenator George Lang. Under én time før visepresidentkandidaten kom på scenen, manet han tilskuerne til kamp.

– Hvis det ender med borgerkrig, så er vi siste skanse, sa Lang til jubel fra salen.

– Taper vi valget, er jeg er redd det må en borgerkrig til for å redde landet, la han til.

Uttalelsene falt under to uker etter at republikanernes presidentkandidat, Donald Trump, ble utsatt for et attentatforsøk på et valgmøte i nabostaten Pennsylvania.

I kjølvannet av skyteepisoden har politikere på begge fløyer kommet med løfter om mer dempet retorikk.

Dagens hovedperson var tilsynelatende lite imponert over partikollega Lang.

Fra scenen roste Vance flere lokale republikanere, men Langs navn tok han ikke i sin munn.

Valgkampstaben til demokratenes presidentkandidat, Kamala Harris, var ikke overraskende mer klare i mælet om hva de mente om uttalelsene.

De anklager Trump og Vance for splittende retorikk og oppfordrer dem til å beklage Langs utsagn.

– Donald Trump og J.D. Vance driver en valgkampanje hvor de sprer hat og sverger revansj mot sine politiske rivaler. Det er derfor republikanere føler seg bemyndiget til å spå borgerkrig når de skal introdusere dem, heter det i en uttalelse.

Skal ha blitt revet med

Kort etter valgmøtet gikk en tilsynelatende angrende synder tilbake på uttalelsene han kom med «i kampens hete» på X.

– Vi bør alle tenke over hva vi sier i politikken, meg inkludert, skriver Lang.

– Senator Vance er enig med president Trump om at vi må samle landet, og han er glad for at senator Lang har gått tilbake på uttalelsene sine, ifølge Vances pressetalsmann, Taylor Van Kirk.

Read Entire Article