- Frihet til å være kritiske

5 days ago 11



Rumeysa Ozturk var på vei ut for å bryte fasten under ramadan med venner, da hun ble pågrepet av agenter fra Departementet for innenlands sikkerhet (DHS).

Ozturk er tyrkisk statsborger og doktorgradsstudent ved Tufts University i Massachusetts. 

Ifølge Ozturks advokat, Mahsa Khanbabai, hadde studenten et gyldig studentvisum. 

Advokaten sier til New York Times at de ikke er kjent med at det er tatt ut noen siktelse mot Ozturk, og at de ikke har vært i stand til å kontakte henne.

Immigrasjonsmyndighetenes registre viste onsdag at en person med samme navn som doktorgradsstudenten ble holdt i et interneringssenter i Louisiana.

En talsmann for DHS hevder at Ozturk har «engasjert seg i aktiviteter til støtte for» Hamas, noe som anses som «grunnlag for å terminere visumet».

Ozturk var en av flere forfattere av et meningsinnlegg publisert i mars 2024 i Tufts´ studentavis, skriver New York Times.

Innlegget kritiserte universitetsledelsen for deres respons på et krav om at Tufts skulle «anerkjenne det palestinske folkemordet», og trekke seg fra selskaper med bånd til Israel. 

Dette kan ha vært en medvirkende faktor til pågripelsen.

Ozturk er en av flere studenter, turister og tilreisende til USA som har blitt mål for innvandringsmyndigheter den siste tiden. 

Følger nøye med

Samskipnaden for norske studenter i utlandet (ANSA) sier de følger nøye med på det som nå skjer i USA.

– Vi har tett kontakt med våre tillitsvalgte i USA, og er klare til å bistå alle våre medlemmer om man skulle trenge hjelp i utlandet, sier Øyvind Bryhn Pettersen, president i ANSA.

 ANSA
KLARE TIL Å BISTÅ: Øyvind Bryhn Pettersen er president i studentorganisasjonen ANSA. Foto: ANSA

UD oppdaterte i forrige uke sine reiseråd for nordmenn som skal reise til USA. Blant rådene som er oppdatert, er en seksjon om innreise for transkjønnede og en om deltakelse i demonstrasjoner.

I år er det 1487 norske gradsstudenter og 550 norske utvekslingsstudenter i USA som har støtte gjennom Lånekassen.

– Vurderer dere å sende ut råd til norske studenter om at de må tenke gjennom hvordan de ytrer seg i USA nå?

 – Nei, vi har ikke sendt ut noen anbefalinger eller råd til våre medlemmer, sier Bryhn Pettersen.

– Vi har notert at UD har skjerpede råd rundt deltagelse i demonstrasjoner. Vi anbefaler alle studenter i USA å registrere seg hos UD for å få oppdatert informasjon fra dem, samt følge med på lokale forhold for å være klar over risikoen ved å engasjere seg nå.

 Faith Ninivaggi / Reuters / NTB
PROTEST: Demonstranter protesterer mot pågripelsen av Ozturk ved Tufts University 26. mars. Foto: Faith Ninivaggi / Reuters / NTB

 Han påpeker at ANSA støtter opp om studenters historiske rolle som samfunnsengasjerte borgere. 

– Studenter, som andre, skal ha friheten til å være kritisk til etablerte tankesett og utøve sine politiske rettigheter, sier Bryhn Pettersen.

– Bekymret for utviklingen

Trump-administrasjonen har også strupt et tilskudd på 400 millioner dollar til eliteuniversitetet Columbia i New York.

Bakgrunnen er at administrasjonen hevder universitetet ikke har gjort nok for å møte en angivelig «vedvarende trakassering av jødiske studenter».

Columbia var i fjor i sentrum av studentprotestene mot Israels krigføring i Gaza og amerikansk støtte til Israel.

Fredag kunngjorde universitetet at de vil gjennomføre en rekke endringer, i håp om å få tilbake finansieringen.

Det inkluderer blant annet omlegging av disiplinærsystemet for studenter, munnbind-forbud under demonstrasjoner, og nye regler for protester i akademiske bygninger.

I tillegg skal de innføre en ny definisjon av antisemittisme og sette studier av Midtøsten under tilsyn av en viserektor, skriver nyhetsbyrået AP.

I Norge følger kunnskapsdepartementet med på utviklingen i USA.

– Jeg er bekymret over utviklingen ved amerikanske universitet og svekket akademisk frihet i USA, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) til TV 2.

 Mathias Moen / TV 2
BEKYMRET: Sigrun Aasland er forsknings- og høyere utdanningsminister fra Arbeiderpartiet. Foto: Mathias Moen / TV 2

– Vi jobber nå med å kartlegge hva kutt i forskningsfinansiering og andre begrensninger betyr for våre mange samarbeid med amerikanske universitet, både innen forskning og utdanning, og hvilke tiltak som trengs, sier Aasland.

– Jeg skal også drøfte dette med mine nordiske kolleger neste uke. 

Aasland påpeker at det er Utenriksdepartementet som har ansvar for å bistå norske borgere i utlandet ved uforutsette hendelser.

Flere pågrepet

Nettstedet Axios har satt opp en liste over studenter, turister og andre tilreisende som har blitt mål for amerikanske innvandringsmyndigheter den siste tiden. 

Også innbyggere med permanent oppholdstillatelse, såkalt green card, har blitt pågrepet.

 Jeenah Moon / Reuters / NTB
ARRESTERT: Mahmoud Khalil (30) er født i Syria med palestinsk bakgrunn. Han har permanent oppholdstillatelse i USA og leverte masteroppgaven i desember 2024 Foto: Jeenah Moon / Reuters / NTB

Her er oversikten:

En doktorgradsstudent ved University of Alabama ble nylig pågrepet utenfor campus av føderale innvandringsmyndigheter, ifølge en talsperson for universitetet. Det er uklart hvorfor studenten fra Iran ble pågrepet, melder New York Times.

Mahmoud Khalil, en tidligere student ved Columbia University i New York med permanent oppholdstillatelse, ble arrestert av føderale agenter tidligere denne måneden. Trump har beskyldt ham for «antiamerikanske aktiviteter». Som student var han aktiv i demonstrasjonene mot USAs støtte til Israel og krigen i Gaza på universitetet.

En fransk forsker ble nektet innreise til USA denne måneden på grunn av meldinger han sendte som var kritiske til Trump-administrasjonens politikk rundt akademisk forskning, opplyste franske myndigheter til flere medier. Forskeren, som ikke er navngitt offentlig, var på vei til en konferanse nær Houston.

Rebecca Burke, en 28 år gammel britisk kunstner fra Wales, ble pågrepet 26. februar da hun backpacket gjennom Nord-Amerika. Hun ble først stanset på grensen til Canada, og deretter pågrepet da hun forsøkte å krysse grensen tilbake til USA. Hun ble holdt i varetekt i 19 dager, ifølge BBC.

 Badar Khan Suri, en indisk masterstudent ved Georgetown University, ble pågrepet i sitt hjem i Arlington, Virginia, 17. mars av maskerte agenter som sa at studentvisumet hans var trukket tilbake, ifølge Axios. Han ble anklaget for å «spre Hamas-propaganda og fremme antisemittisme på sosiale medier». 

Dr. Rasha Alawieh, en professor ved Brown University og libanesisk statsborger med H-1B-visum, ble tidligere denne måneden pågrepet og deportert til tross for at en dommer hadde blokkert utvisningen av henne, ifølge New York Times. Hun hadde i februar reist til Libanon for å besøke familie, men DHA anklaget henne for å ha deltatt i begravelsen til Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.

Jasmine Mooney, en kanadisk gründer, ble pågrepet ved grensen til San Diego mens hun var i ferd med å skaffe seg arbeidstillatelse på lovlig vis. Hun ble holdt i rundt to uker uten forklaring eller advarsel.

Oppdaterte reiseråd

FN har rådet sine New York-baserte ansatte og deres familiemedlemmer til å bære FN-identifikasjonskort og en kopi av passet som inneholder visumet deres, ettersom de risikerer å bli stoppet av innvandringsmyndighetene.

 BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / NTB
STOPP: Streng innvandringskontroll var blant Donald Trumps fanesaker i valgkampen. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / NTB

I oppdateringen sin forrige uke presiserer UD at visum ikke garanterer innreise, men at amerikanske immigrasjonsmyndigheter tar en avgjørelse ved ankomst. 

Flere land har den siste tiden oppdatert sine reiseråd for USA, blant annet Tyskland, etter at flere tyske borgere har blitt pågrepet.

Read Entire Article