16.741 – så mange ganger ble denne typen tyveri meldt til politiet i fjor, ifølge Finans Norge.
Det tilsvarer verdier for 175 millioner kroner. Vi snakker om krim som er velkjent for folk flest – nemlig sykkeltyveri.
– Jeg er uoffisiell bergensmester i å bli frastjålet sykler, tror jeg, sier 47 år gamle Hanne Wetland.
Vi treffer henne i garasjen på Media City i Bergen. Her står tohjulingen hennes trygt med kameraovervåking og låste dører, men ellers i hverdagen har syklene hennes vært et yndet bytte for tyver.
For hør bare her – siden Wetland flyttet til Bergen i 2007 har elleve (!) av familiens tohjulinger forsvunnet.

– Har prøvd alt
– De første gangene var det veldig kjipt. Jeg ble lei meg, men nå er det litt sånn, ja ja …
– Er det uflaks?
– Nja, vi er jo en familie som sykler overalt, enten det er til butikken eller til jobbmøter, så da eksponerer vi oss selvsagt for mer risiko. Samtidig har jeg prøvd alt for å unngå tyveri. Låser, stygg sykkel, ekle poser bakpå, alt.
Wetland elsker å sykle, og kaller fremkomstmiddelet sitt for «navet i hverdagen».
Hun nekter å la frykten for sykkeltyveri tvinge henne til å legge pendlingen på hylla. Det er å la tyvene vinne.
– Jeg insisterer på at det må være mulig å sykle og parkere der man vil!
Lave politi-forventninger
At politiet skal ordne opp har hun «ekstremt lave forventninger til», som hun sier. Anmeldelser leveres nesten kun for å få igjen på forsikringen.

En av hennes største frustrasjoner er at sykkeltyveri virker å være et problem ingen bryr seg om, med unntak av dem som blir utsatt for det.
– Vi som sykler hjelper miljøet, blir våte, ser teite ut på håret, og gjør en kjempeinnsats for samfunnet. Da er det kjipt at vi som daglig ofrer oss i drittværet blir møtt med så lite interesse når navet i hverdagen vår forsvinner.
Nesten ingen oppklaringer
Wetland er faktisk inne på noe. TV 2 har hentet inn tall fra nesten alle landets politidistrikt. Der kan man se at de færreste sykkeltyverier blir oppklart.
Oslo, Øst og Agder politidistrikt har ikke gitt oss sine tall, men hos resten er oppklaringsprosenten godt under ti prosent, med unntak av Finnmark.
I tabellen under kan du se at Vest politidistrikt er på bunnen.
Derfor sliter politiet
– Vi har noen tusen i året av disse sakene, sier påtaleleder Gunnar Fløystad i Vest politidistrikt.
Han er godt kjent med sykkeltyveri-problemet, og sier det rett og slett er veldig vanskelig å oppklare disse sakene. Årsaken er en kombinasjon av flere grunner.
– I de aller fleste tilfellene er det ingen som vet hvem som har gjort det.

At gjerningsmennene som oftest er ukjente, gjør at politiet må sette inn flere ressurser for å oppklare saken. Da får man en skvis mellom politiet sin kapasitet, og alvorlighetsgraden i saken.
Når valget står mellom å prioritere et sykkeltyveri, eller en overgrepssak og drap, er valget enkelt.
– Vi har generelt sett lite ressurser, og da må vi velge hvilke saker vi skal ta. Når vi allerede har veldig alvorlige saker på bordet, så kommer sykkeltyveri ganske langt ned på prioriteringslista, dessverre.
– Hva tenker du om at Vest politidistrikt er blant de dårligste i landet til å oppklare denne typen krim?
– De største byene er nok mest utsatt for denne typen tyveri, det ser vi i Oslo òg. Vi er kanskje distriktet i landet med færrest politifolk per 1000 innbyggere, og da har vi ikke kapasitet til å prioritere sykkeltyveri hvis vi ikke har noen spor, sier Fløystad.
Økt siste fem år
Wetland har forståelse for at politiet må prioritere. Hun ønsker bare at folk flest skal kunne velge sykkel fremfor bil, uten frykt for å miste fremkomstmiddelet sitt.
– Det er veldig mange som må sette hodene sine sammen for å finne ut hva vi kan gjøre med dette. Jeg tror ikke man løser problemet kun ved at politiet skjerper seg. Å ikke sykle er i hvert fall ikke en god løsning, sier hun.
Tall TV 2 har fått fra Tryg Forsikring viser i hvert fall at stjålne tohjulinger er et økende problem. Bare de siste fem årene har antallet økt kraftig, til nesten 20.000 anmeldelser.
– Det stjeles sykler for høyere verdier enn biler i Norge nå, sier kommunikasjonsdirektør Ole Irgens i Tryg.
– Dette kan hjelpe
Han sier dyre elsykler driver opp den totale årsverdien på det som blir stjålet.
– Vi betaler ut nesten 108 millioner kroner i erstatninger. Det skjer nesten dobbelt så mange sykkeltyverier nå som for tjue år siden.

Nå ønsker forsikringsselskapet et nasjonalt sykkelregister med oversikt over obligatoriske rammenummer.
– Det hadde gjort det mye vanskeligere å omsette stjålne sykler. Dette kunne også økt oppklaringsprosenten hos politiet.
Han sier forsikringsselskapet har stor forståelse for at politiet må prioritere alvorligere saker, men sier likevel det er dumt at anmeldelser nesten automatisk blir henlagt.
Følg disse rådene
Enn så lenge råder Irgens folk til å gjøre det de kan, her og nå.
– Tenk som en tyv. Lås sykkelen fast i noe solid, helst med to FG-godkjente låser. Sett aldri fra deg sykkelen et sted der den opplagt vil bli stjålet. Ta gjerne også med deg setet når du forlater den.

– Gjør alt du kan for å sikre sykkelen din.
Han har også ett bonusråd til de som leter etter ny tohjuling på bruktmarkeder som Finn.
– Be selger om dokumentasjon på at han faktisk har kjøpt sykkelen på lovlig vis. Ødelegger vi markedet for de stjålne objektene, så gjør vi litt for å bekjempe tyveriene, sier Irgens.