– Det er viktig med et godt debattklima og at man har respekt for andres meninger. Det er dessverre mange som bruker sosiale medier til hets og trakassering.
Det sier Tore-Christian Gjelsvik, avtroppende kretsleder i NFF Hordaland og leder for breddeutvalget i NFF, til NRK.
Han er en stor VAR-tilhenger og har fulgt debatten som har preget Fotball-Norge i lang tid med stor interesse.
– Tør ikke ringe meg
Men Gjelsvik har lite til overs for det han mener har vært et uheldig debattklima fra deler av nei-siden.
– De er flinke til å mene noe på nettet, men ringe til meg og snakke om en sak, det tør de ikke. Jeg har per dags dato ikke fått én telefon fra motstanderne av VAR, men de er flinke til å bruke sosiale kanaler. Jeg tenker noen skal gå litt i seg selv på måten de omtaler andre mennesker, sier han.
Bør fotballtinget avvikle VAR nå?
18 av 18 med VAR-ja
I disse dager holder NFF infomøter med samtlige fotballkretser i Norge for å informere om deres holdning til VAR og de andre sakene som skal opp på det kommende fotballtinget 1.- og 2. mars.
Nylig gikk 18 av 18 kretsledere i NFF ut med et unisont forsvar av VAR.
Gjelsvik i NFF Hordaland er blant dem som har signert.
Han forteller at han utelukkende har fått positive tilbakemeldinger, men er også bekymret for det han har fått høre i etterkant. Gjelsvik viser NRK et konkret eksempel:
«Vi er mange som er fast på stadion og som ser at VAR sjølvsagt må helde fram, men vi orkar ikkje stå opp mot den aggressive tonen fra motstandarane. Så stor respekt til deg og dine kollegaer».
– Hets og trakassering må bort
Bjørge Kleppe, kretsleder i NFF Buskerud, har også signert kronikken. Han deler Gjelsviks syn om et for hardt debattklima rundt VAR-spørsmålet.
– Jeg tenker at på et eller annet tidspunkt så vil et massivt press og trykk på klubbledere gjøre at man avstår fra å stå frem for å beholde VAR, av frykt, og da tenker jeg at det er kommet altfor langt. Hets og trakassering må bort, også utenfor banen, sier Kleppe til NRK.
Kritikken fra de to kretslederne er forelagt Ole Christian Sandvik, talsperson for Norsk supporterallianse.
– Jeg skjønner jo godt at kretslederne ønsker å fokusere mer på debattklima enn på VAR i seg selv. Alle kretslederne ønsker å beholde VAR og har sagt at de ønsker å videreutvikle VAR, men uten å komme et eneste konkret tiltak på hvordan de skal gjøre det, sier Sandvik til NRK.
– Dessverre sånn det er blitt
– Det er særlig debattklimaet på sosiale medier de trekker fram. Har de et poeng i at tonen kan bli for hard der?
– Sånn er det på alle sosiale medier. Det er ikke noe spesielt for denne saken i seg selv, det er dessverre sånn det er blitt. Debattklimaet kan være hardt, men jeg tror veldig mange opplever at det er veldig vanskelig å diskutere med folk som støtter VAR, for de greier ikke å være konkrete. De sier bare fraser som at «VAR er kommet for å bli», men det er jo bare et slagord. Det er alle parter sitt ansvar å ha et godt debattklima. Det er jo ikke bare én side sitt ansvar, sier Sandvik.
Gjelsvik, som forteller at han har venner og familie som synes debattklimaet rundt VAR er ubehagelig, sier det er bekymringsfullt at ikke talsmannen i NSA ikke tar større avstand frahets og trakassering som foregår på sosiale medier.
– I kretsledernes kronikk er det beskrevet hva vi bygger vårt standpunkt i VAR saken og det har ikke brukt frasen «VAR er kommet for å bli» i våre begrunnelser. Våre hovedargumenter bygger på innsikt, erfaring og muligheter, men Sandvik bygger hovedsakelig sin begrunnelse på følelser, mener han.
SLÅR TILBAKE: Supporter-talsperson Ole Kristian Sandvik kjenner seg ikke igjen i kritikken supporterne får av kretslederne.
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK– Får øyeblikket to ganger
Gjelsvik mener man gjerne må diskutere om VAR er bra eller dårlig, men han står fast på at det må beholdes.
Han mener det skaper rettferdighet og «fair play», at man får mindre skuespill og filming og at det får vekk de mest alvorlige skadene siden taklingene blir mindre stygge.
– VAR fungerte i fjor høst veldig bra, og man har senket tidsbruken. Vi må ikke være redde for å utvikle fotballen, sier han.
– Men kjøper du ikke supporternes argument om at dreper øyeblikket og på den måten rammer fotballens sjel?
– Nei, jeg jeg jeg forstår hva de mener, men jeg tror det blir bedre når de blir vant til dette her. Litt flåsete sagt så får man jo det øyeblikket to ganger nå. Først når laget ditt scorer, og så en gang til når du får bekreftelse på at det er mål. Over tid så vil dette fungere veldig bra, sier han.
– Synes det er trist
At det er et flertall av toppklubbene som ønsker å fjerne videodømmingen, mener han det er grunn til å ikke legge altfor stor vekt på.
– Vi har sett at mange klubber som har stemt mot VAR på årsmøter, har et styre som ønsker VAR. Og det synes jeg bør veie tyngre enn et aksjonsdemokrati, der man klarer å få et flertall på et årsmøte. Når et årsmøte velger et styre, så bør man ha respekt for at de ser de store linjene i fotballen og hva som er viktig for utviklingen av norsk fotball, sier han.
Molde, Odd og Sandefjord er blant klubbene som først anbefalte årsmøtene å stemme for VAR, men som endte opp med et årsmøtevedtak om det motsatte.
– Jeg opplever at det har dukket opp en supporterkultur gjennom NSA (Norsk supporterallianse), der de er opptatt av det jeg kaller énsaks-demokrati. De er veldig opptatt av én sak, men mangler litt helheten. Jeg synes det er litt trist at man ikke lytter mer til de styrene sine, sier Gjelsvik.
HET DEBATT: VAR-spørsmålet har preget norsk fotball i lang tid.
Foto: NTB– Hvem er «supporterne»?
– Supporterne vil da sikkert kontre med at det er supporterne som er viktigst i fotballen?
– Ja. Men hvem er supporterne? Er supporterne de som står og kaster fiskekaker og bluss, de som står med finlandshetter på seg? Er det «supporterne», eller er det vi som sitter på langsiden og har vært på stadion i 40 år? Vi må definere hvem som er supporterne. Og min mening bør veie like tungt som din mening. Det handler om at man må akseptere demokrati der flertallet til slutt vinner frem, svarer han.
Sandvik reagerer på bruken av ord som «aksjonsdemokrati».
– For det første: Å kalle det aksjonsdemokrati er en måte å delegitimere meningsmotstanderne sine på. Det her er noe NFF sentralt ved Lise Klaveness ba folk om å gjøre. Det var å melde seg inn i klubbene sine og bruke de demokratiske kanalene i klubbene. Og sånn er organisasjonsdemokratiet.
– Og for det andre er helt «fair» at styrer og årsmøter har ulike meninger om en sak. Det skjer hele tiden i alle typer organisasjoner. Men det er årsmøtene som bestemmer og er øverste demokratiske organ. Da er det egentlig irrelevant hva styret mente på forhånd, mener Sandvik.
VAR-saken skal avgjøres 1.- og 2. mars på det kommende fotballtinget.
Lurt inn i debatt med Danby 02:42
Publisert 24.02.2025, kl. 05.18