Forsvareren: Matapour ble utsatt for ulovlig provokasjon. Ønsker frikjennelse.

1 month ago 23



Tiltalte Zaniar Matapour hadde terrorhensikt under masseskytingen i Oslo. Men angrepet ble ulovlig fremprovosert av norske myndigheter, mener forsvareren.

Zaniar Matapour hadde stor gjennomføringsevne og terrorhensikt da han gikk av trikken utenfor tinghuset og plukket opp to våpen, medga forsvareren, advokat Marius Dietrichson. Foto: Terje Pedersen, NTB

Publisert: 15.05.2024 12:06

– Han er skyldig etter tiltalen, også etter den grove bestemmelsen, sa advokat Marius Dietrichson i Oslo tingrett onsdag.

Troskapseden til IS, innspillingen av den og videresendingen til det som skulle være en IS-leder, er uttrykk for at tiltalte Zaniar Matapour (44) hadde terrorhensikt, bekrefter Dietrichson overfor NTB.

«Det vi kan si med sikkerhet, er at oversendelsen av troskapseden fra Matapour den 24. juni, under en time før angrepet ... vi vet lite om omstendighetene rundt dette, men det erkjenner vi så fra advokatene her: Dette er bevis for terrorhensikt», sa forsvareren da han holdt sin prosedyre for Oslo tingrett onsdag.

Når han likevel legger opp til en påstand om at Matapour må frikjennes, er det fordi han mener terrorangrepet skjedde etter ulovlig provokasjon fra norske myndigheter. Etterretningstjenestens hemmelige agent kan til og med ha utløst selve angrepet ved å be om troskapsed – som praktisk talt alltid bare avlegges og publiseres rett før eller under et IS-angrep.

– Det er Etterretningstjenesten som legger opp til at de siktede skal ta kontakt, og når de gjør det, får de gjerningen, målet og motivet. Agenten gir dem hele meningen med hva de skulle gjøre, sa Dietrichson.

– Man kan si at dette hadde ikke skjedd uten IS. Men i vår sak er det ikke noe IS. Det er bare norske myndigheter, sa han.

Provokasjon er ikke alltid ulovlig for politiet og Etterretningstjenesten. Det er eksempelvis lov for en agent å infiltrere kriminelle miljøer, selv begå kriminalitet og bifalle andres kriminelle handlinger for å oppnå troverdighet. Men provokasjonen blir ulovlig når den utløser en handling som ellers ikke ville blitt begått.

Og det er det som har skjedd i terrorsaken, ifølge Dietrichson. E-tjenestens agent har tilskyndet til angrepet og muliggjort det ved å gi anerkjennelse før skytingen fant sted, mener han.

– Agenten kan ha utløst angrepet med sin tankeløse virksomhet, som er helt blottet for kontroll, ved å be om troskapsed. Når man ber om troskap fra et terroristmiljø som skal begå terror i Norge, så er det det som kan ha utløst angrepet, sa Dietrichson.

Read Entire Article