-
Trafikkulykke i Hemnes
Nødetatene rykker ut til fylkesvei 808 ved Grønvikneset o Hemnes kommune etter melding om en trafikkulykke.
Ifølge politiet er det et kjøretøy og en person involvert.
Sjåføren klager på smerter og sitter fremdeles inne i bilen. Vedkommende er ikke fastklemt og er kontaktbar, ifølge politeti.
Sjåføren ivaretas av personer som er kommet på stedet.
-
Forsvarer til drapssiktede er på vei nordover
Tirsdag kveld ble en person pågrepet og siktet for drap i Grane kommune i Nordland. Politiet fikk melding om en alvorlig hendelse like før klokken 20:00.
Omtrent én time senere gjorde politiet funn av en død person og en skadet kvinne. Det var også en skadet kvinne på stedet.
Mannen som er pågrepet har fått oppnevnt advokat Jonas Berge som forsvarer.
Forsvareren har ikke vært i kontakt med klienten onsdag morgen. Det melder Helgelendingen.
– Klienten har vært opptatt med tester og diverse, men jeg skal få snakket med ham så fort som mulig, forteller Berge onsdag morgen til avisa.
Advokaten er på vei nordover for å møte den siktede.
Berge har fortsatt ikke mottatt dokumentene fra politiet. Tirsdag kveld sa Berge følgende til VG:
– Jeg noterer meg at politiet velger å informere media om siktelsen før de informerer forsvarer. Det er uvanlig, sier han.
-
Henger veltet på Helgelandsbrua
En henger har veltet på Helgelandsbrua på fylkesvei 17. Hengeren er dratt over i ett kjørefelt, så det er mulig å passere, ifølge Vegtrafikksentralen.
Det er over sterk kuling på stedet. Brua stenger og åpner seg automatisk etter vindstyrken. Dersom vindstyken overstiger 32 meter per sekund stenges brua.
-
Sender ut farevarsel for sterk kuling
Det er sendt ut gult farevarsel for kuling langs store deler av norskekysten. Farevarselet gjelder blant annet fra Sandnessjøen til Melbu.
Det er ventet perioder med sterk kuling med en vindhastighet på 20 meter per sekund.
I Bodø er det meldt stiv kuling fra sørvest med vinkast på 25 meter per sekund.
Vinden vil minke ut onsdag ettermiddag.
Meteorologisk institutt anbefaler å ikke dra ut i småbåt. Det vil være middels høye til høye bølger og er farlig å være ute i småbåt, skriver Yr.
Torghatten Nord gjør flere endringer på sine fergesamband som følge av værforholdene.
Fergesambandet Bodø – Værøy – Røst – Moskenes med avgang fra Røst klokken 09:45 er innstilt som følge av dårlige værforhold og høy sjø i Vestfjorden.
Fergesambandet Sund – Horsdal – Sørarnøy er også innstilt frem til avgang klokken 14:35 i dag. Da vil det tas nye vurderinger.
– Det tas forbehold på anløp av Bolga på ruten fra Ørnes i dag klokken 11:05 og med retur 13:10, skriver fergeselskapet på sine nettsider.
Samtidig blir hurtigbåtruten i Rødøy klokken 08:45 fra Vågaholmen – Myken Vågaholmen med mellomliggende anløpssteder innstilt.
-
Vestre varsler rekord i kjøp fra private helseforetak
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) vil ha ventelistene ned på 2019-nivå. For å få det til er han villig til å sette rekord i kjøp av private helsetjenester.
I et intervju med Nettavisen varsler Vestre at for å komme ned på 2019-nivå må helsekøene reduseres med to ukers ventetid. I løpet av et drøyt år.
– Vi skal snu trenden i år og ha en markant reduksjon gjennom 2025, sier han til avisen. (kilde: NTB)
.
-
Ny måling: Frp nest størst
Med en oppslutning på 22,0 prosent er Fremskrittspartiet landets nest største parti på oktobermålingen Norstat har gjort for NRK og Aftenposten.
Frp går fram med 2,5 prosentpoeng på målingen, mens Høyre faller tilbake med 2,8 prosentpoeng, til 22,7 prosent. Høyre har ikke ligget så lavt på NRKs målinger siden desember 2021.
Arbeiderpartiet faller under 20 prosent på målingen og får støtte fra 19,3 prosent av de spurte, tilbake 0,9 prosentpoeng sammenlignet med september.
Også for regjeringskollega Senterpartiet går det trått. Partiet får støtte fra 4,9 prosent av de spurte, en svak tilbakegang fra sist måned.
Alle endringene er innenfor feilmarginen.
Det er klart borgerlig flertall på målingen, med 94 mandater for Høyre, Frp, Venstre og KrF. Flertall krever støtte fra 85 representanter på Stortinget.
Det er stortingsvalg 8. september 2025.
-
Widerøe-fly truffet av lyn
Et Widerøe-fly fra Bodø til Svolvær ble i kveld truffet av lynet.
Det bekrefter kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til Lofotposten.
Hendelsen skjedde da flyet nærmet seg Svolvær. Piloten valgte å returnere til Bodø.
Det var 37 passasjerer om bord i flyet.
Flyet vil bli sjekket av flyteknikere på basen i Bodø.
Bildet er tatt i en annen anledning.
-
Tunnell delvis åpen
Trafikken gjennom Middagstunnellen på E6 i Sørfold blir dirigert.
Tunnellen ble tidligere i kveld stengt, grunnet en løs installasjon.
Denne installasjonen blir festet.
-
To skadet ved - én person er pågrepet
Politiet er til stede i Grane kommune på Helgeland i forbindelse med en alvorlig voldshendelse.
To personer er skadet, der tilstanden er alvorlig for en av dem, sier politiet til NTB.
En person er pågrepet.
Den operative fasen er over og politiet har kontroll på stedet.
Den pågrepne er kjørt til Mosjøen for avhør, og etterforskning er i gang på stedet.
Politiet jobber fortsatt med å få avklart hva som har skjedd.
– Det dreier seg om hvem som har gjort hva. Det var personer i nærheten som meldte ifra til politiet, og det er uvisst om de hadde en rolle i saken, sier Halvorsen til NTB.
De to skadede får tilsyn av helsepersonell.
-
E6 stengt i Sørfold
Middagsfjelltunnelen på E6 i Sørfold er stengt grunnet skade på installasjon.
Det er omkjøringsmuligheter via fylkesvei 7500 for kjøretøy under 7.5 tonn.
Middagsfjelltunnelen åpner nok ikke før klokken 20:00 i kveld, melder Vegtrafikksentralen i nord.
-
Klassequizen: 8 poeng til Stokmarknes skole
Hva har ordene BALL, JAPAN, RØR OG SPRÅK til felles?
Jo, det er de fire kategoriene Louise Bleidvin-Ryste, Helle Eidissen og Leon Hagen-Olsen på Stokmarknes skole skal testes i, i Klassequizen.
Vi er nå halvveis i denne sesongen, så nummer 22 av 44 ut er gjengen i Hadsel.
Det endte med 8 poeng til trioen.
-
Ønsker penger til folkehøgskole i Fauske
Fauske kommune har siden 2012 jobbet for å etablere Sjunkhatten folkehøgskole. Folkehøgskolen planlegges etablert i Øvre Valnesfjord og skal bli landets første barrierefrie og reelt universelt utformede folkehøgskolen.
Dersom Sjunkhatten folkehøgskolen skal bli realisert i Nordland, trengs det å få frigjort nasjonale midler til bygget i revidert statsbudsjett, mener gruppeleder for KrF i fylkestinget, Linda Helen Haukland.
Derfor tar Haukland initiativ til at hele fylkestinget, som denne uka er samlet på Sortland, sender et brev til statsrådene Nordtun og Brenna angående nasjonal finansiering av et universelt utformet bygg til Sjunkhatten folkehøgskole.– Nordland har bare noen få folkehøgskoletilbud og ingen som framstår som attraktive og aktuelle også for ungdommene våre med funksjonsnedsettelser. Det er derfor naturlig at en nasjonal satsing på et barrierefritt og universelt utformet folkehøgskolebygg blir realisert i Valnesfjord, uttaler Haukland i en pressemelding.
For å realisere bygget er det behov for totalt 90 millioner kroner, ifølge Haukland.
Haukland mener prosjektet vil bidra til å nå nasjonale målsettinger knyttet til å få flere i jobb og færre på trygd.
-
Krever nytt materiell på Nordlandsbanen
– Folk og næringsliv i Nordland har behov for et forutsigbart togtilbud.
Det sier gruppeleder i Miljøpartiet De Grønne på fylkestinget Håkon Møller.
– Driftsstans, kanselleringer og «buss for tog» har blitt nesten dagligdags på Nordlandsbanen. Sånn kan vi ikke ha det. Når folk må settes på en buss og fraktes inntil 720 kilometer i all slags vær- og føreforhold, er det en fallitterklæring for norsk jernbane.
Møller mener jernbanen har behov for store investeringer i årene som kommer. Derfor inviterer Møller fylkestinget i Nordland med på et felles krav om nytt togmateriell på Nordlandsbanen.
– Dagens situasjon skyldes at politikere systematisk har nedprioritert jernbanen i årevis. Da er det også et politisk ansvar å bedre situasjonen, uttaler Møller.
-
Vil ha beredskapstilskudd på 100 millioner
Når forsvaret skal ruste opp i Nord-Norge må vann og matforsyninger til egne og allierte styrker sikres. Det mener Sosialistisk Venstreparti i Nordland, som nå ønsker et eget beredskapstilskudd på statsbudsjettet.
I tillegg ber SV om at regjeringen utarbeider en instruks for offentlige institusjoner, hvor lokalprodusert mat alltid prioriteres ved innkjøp.
SVs representant i Nordland fylkesting Jitse Jonathan Buitink mener staten må øke beredskapstilskuddet til matproduksjonen vesentlig for å levere et langt større volum enn i dag.
– Nordnorsk landbasert matproduksjon er nå mindre enn 10 prosent av Norges totale produksjon. Dette kommer i tillegg til at vi har et hardere og mindre forutsigbart klima. Vi har over år tapt verdifull arbeidskraft som gir manglende mulighet for å sette produksjonslinjen i stand til å øke selvforsyningsgraden, argumenterer Buitink.
SV ønsker å invitere Nordland fylkesting til å utarbeide en felles uttalelse der man ber om at 100 millioner kroner i beredskapstilskudd innarbeides i statsbudsjettene som en del av satsingen på totalberedskapen.
-
Tre personer ble nesten påkjørt på Nordlandsbanen
Statens havarikommisjon har gransket det som kunne resultert i en fatal ulykke på Nordlandsbanen.
Den 11. september 2023 var tre personer i et arbeidslag og en gravemaskin nær ved å bli påkjørt av et godstog mellom Bolna og Dunderland stasjoner på Nordlandsbanen.
Strekningen ble meldt klar for tog mens arbeidslaget fremdeles befant seg i sporet. Det kommer frem i en fersk rapport fra Statens havarikommisjon.
Hendelsen resulterte ikke i en fatal ulykke, siden arbeidslaget tilfeldigvis hadde kommet seg ut av sporet knapt ett minutt før godstoget passerte, heter det i en pressemelding fra havarikommisjonen.
Ifølge kommisjonen finnes det ingen tekniske barrierer på denne strekningen som kunne bidratt til å oppdage at arbeidslaget fortsatt befant seg i sporet. Undersøkelsen har også avdekket utfordringer med arbeid i spor knyttet til planlegging, koordinering, krav og betingelser.
Havarikommisjonen mener delvis motstridende interesser blant aktørene bidrar til uforutsigbarhet, som videre utgjør en sikkerhetsrisiko for personell som arbeider i og ved spor.
Prosedyren med å overlevere sporet til togekspeditør ble gjennomført uten å benytte loggskjemaet. Deretter fikk tog 5782 kjøretillatelse på strekningen. Havarikommisjonens undersøkelse peker på at strekninger med togmelding mangler tekniske barrierer rettet mot denne problemstillingen.
Statens havarikommisjon anbefaler Statens jernbanetilsyn om å be Bane Nor om å undersøke mulige tekniske løsninger for å øke sikkerheten ved arbeid på jernbanespor. Målet er å unngå at slike feil kan føre til at sporte meldes klart for tog, selv om det fortsatt er mennesker, utstyr eller kjøretøy i sporet.
Videre anbefaler kommisjonen Statens jernbanetilsyn å be Bane Nor om å etablere det overordnede prosessansvaret for arbeid i og ved spor.
-
Kvinne i 20-årene mistenkt for ruskjøring
Tirsdag hadde utrykningspolitiet en kontroll i Bodø. Der ble en kvinne i 20-årene stoppet.
Kvinnen mistenkes for å ha kjørt i ruset tilstand og er framstilt for lege for bevissikring.
Politiet oppretter sak på hendelsen.
-
Bil kjørte inn i autovern i Rana
Nødetatene rykker ut til Ranenget i Rana etter melding om en trafikkulykke. Ifølge politiet har en bil kjørt i autovernet. Det har ikke skjedd personskader, men sjåføren tilses av helsepersonell på stedet.
Bilen stod oppå autovernet og veien ble stengt. Bilberger ble varslet for berging og veien ble åpnet litt før klokken elleve i morges.
Politiet har besluttet å beslaglegge kvinnens førerkort og oppretter sak.
-
Nord universitet gjør endringer
På fredag skal stryet ved Nord universitet møtes for blant annet å behandle studietilbudet for studieåret 2025/2026.
Endringene skyldes at Nord universitet har bedre oversikt over resultatet av opptak i 2024, personalsituasjonen og den økonomiske situasjonen.
Det var Avisa Nordland som omtalte saken først.
Det foreslås blant annet å gjøre følgende endringer:
- Bachelor i bærekraftig økonomi og bioproduksjon på Steinkjer legges ned
- Master i sykepleievitenskap i Bodø tilbys ikke 2025/2026
- Bachelor i sosialt arbeid på Mo i Rana tilbys ikke 2025/2026
- Bachelor i historie i Bodø legges ned
- Bachelor i farmasi i Namsos øker antall studieplasser
Lektorutdanning i samfunnsfag i Bodø, årsstudium i sosiologi i Bodø og årsstudium i personalledelse og kompetanseutvikling ble trukket fra opptak i 2024, men vil tilbys fra neste år dersom forslaget går gjennom.
Fakultets ledelse anebfaler at følgende tilbud bachelor i sykepleie utlyses i 2025/2026:
- Bachelor i sykepleie, heltid ved studiestedene Bodø, Levanger, Mo i Rana, Namsos
- Bachelor i sykepleie, deltid nett/samling ved studiestedene Mo i Rana, Namsos, Region 6 (Orkland) og Vesterålen
Videre foreslås det å endre undervisningssted for nett- og samlingsbasert bachelor i barnehagelærerutdanning samt arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning fra «Trøndelag sør» til «Oppdal».
Det foreslås også å lyse ut følgende tilbud fra studieåret 2025/2026:
- Master grunnskolelærerutdanning 1-7 og 5-10 nett- og samling, Bodø
- Master i lulesamisk grunnskolelærerutdanning 1-7, nett- og samling, Bodø
- Master i sørsamisk grunnskolelærerutdanning 1-7, campus, Levanger
- Master grunnskolelærerutdanning 1-10, nett- og samling, Nesna
- Master grunnskolelærerutdanning 1-7 og 5-10, campus, Levanger
-
Mann tiltalt for voldtekt av barn under 14
En mann i 20-årene møter i dag i Midtre Hålogaland tingrett. Mannen er under tiltalte for voldtekt av barn under 14 og for å ha foretatt seksuell handling med barn under 16 år.
Mannen er også under tiltale for å ha vært i besittelse av over 2800 bilder som seksualiserte barn eller som viser seksuelle overgrep av barn.
Saken har en strafferamme på over seks år.
Seksuell omgang med barn under 14 år straffes med fengsel inntil 10 år, mens seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år straffes med fengsel inn til 6 år.
-
Regjeringen forsvarer retur av asylsøkere til Libanon
En mor og to barn risikerer å bli returnert fra Norge til krigsherjede Libanon. UDI og Une mener det er trygt nok, og justisministeren stoler på vurderingen.
– I skrivende stund mener verken UDI eller Une at den generelle sikkerhetssituasjonen i Libanon er så alvorlig at plikten til å returnere dit må suspenderes for enhver, skriver justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i et skriftlig svar til Stortinget.
Bladet Vesterålen har i flere artikler skrevet om en mor og hennes barn på 8 og 13 år i Lødingen kommune i Nordland som skal returneres til Libanon.
Familien kom til kommunen i juni 2022. De fikk frist om å forlate landet innen 28. august, men de har ennå ikke blitt uttransportert av politiet.
Samtidig herjer krigen i Libanon. Senest mandag ble seks mennesker, deriblant et barn, drept i et israelsk angrep mot byen Baalbek øst i Libanon.
Søndag ble en rekke bygninger i hovedstaden Beirut lagt i grus i israelske bombeangrep.
Utenriksdepartementet oppfordrer gjennom sine reiseråd norske borgere i Libanon om å forlate landet, og de fraråder alle reiser dit.
Men Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (Une) mener at situasjonen er trygg nok for retur av asylsøkere som har fått avslag.
– UDI og Une er godt kjent med situasjonen i Libanon og i Midtøsten for øvrig. Jeg har tillit til at de følger utviklingen nøye, og at returvurderingene som nå gjøres, er i overensstemmelse med gjeldende lover og våre internasjonale forpliktelser, skriver Mehl.
Justisministeren understreker at situasjonen kan «endre seg raskt».
De siste ukene har både Høyres Erlend Larsen og SVs Birgit Oline Kjerstad tatt opp saken med justisministeren gjennom skriftlige spørsmål i Stortinget.
– UDI og Une går altså på tvers av anbefalingene fra UD, som fraråder alle reiser til Libanon, et land som er i ferd med å bli bombet sønder og sammen, skriver Larsen i sitt spørsmål, som ble sendt forrige mandag og besvart forrige fredag.
Mehl svarer med at reiserådene fra UD gjelder for norske statsborgere.
– Det er ikke et signal til befolkningen i eget land om å unngå å oppholde seg der, skriver hun i svaret til Larsen.
(NTB)
Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51
Neste