To uker har gått siden Høiby ble løslatt fra fengsel og reiste rett til London for å begynne på rehabilitering for sine rusproblemer.
Med seg ut av fengselet fikk Høiby nye besøksforbud, som gjorde at det nå er ulovlig for ham å kontakte tre kvinner: To som er fornærmet i straffesaken mot ham og en som politiet undersøker om kan ha blitt utsatt for noe straffbart.
En av dem han har besøksforbud mot, er kvinnen i 20-årene som han er siktet for å ha voldtatt hjemme hos seg selv på Skaugum på morgenen 26. september i år.
Etter det TV 2 forstår, ba aldri kvinnen selv om at Høiby skulle ilegges besøksforbud mot henne.
Sent onsdag kveld opplyste kvinnens bistandsadvokat, Gunhild Vehusheia, til VG at klienten hennes ikke ønsker et besøksforbud.
– Hun opplever selv ikke å ha blitt voldtatt, sier Vehusheia til avisen.
– Vil ikke tape ansikt
Høiby har ikke forklart seg om den påståtte voldtekten på Skaugum.
Hans forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, mener at besøksforbudet som gjelder den aktuelle kvinnen, i realiteten er brukt for å hindre at de to skal snakke sammen om temaer Høiby ennå ikke er avhørt om.
Bratlien mener at det ikke er noen hjemmel i loven til å bruke besøksforbud for å unngå bevisforspillelse.
– Politiet visste at de ikke ville få medhold i forlenget varetekt da bevisene i saken ble betydelig svekket i løpet av uken i varetekt. For ikke å tape ansikt og hindre kontakt med damene, ble det ilagt besøksforbud, sier han til TV 2.
– Den reelle begrunnelsen synes å være å beskytte politiets sak. Ellers ville han fått besøksforbud også i sakene han allerede er avhørt i. Det har han ikke fått. Forbudene fremstår derfor som rent maktmisbruk, sier Bratlien.
Politiet avviser påstanden
TV 2 har forelagt kritikken fra Bratlien til politiadvokat Andreas Kruszewski. Han har også fått spørsmål om det i realiteten er etterforskningshensyn som ligger bak besøksforbudet.
«Besøksforbudene er ilagt fordi det er grunn til å tro at siktede ellers vil begå en straffbar handling overfor de tre som er beskyttet, forfølge dem eller krenke deres fred. Siktede har samtykket til besøksforbudene overfor politiet, og han har ikke bedt om at disse sendes Oslo tingrett for overprøving», skriver Kruszewski.
Den fornærmede kvinnens bistandsadvokat, Gunhild Vehusheia, skriver i en epost til TV 2 at hun ikke har fått noe informasjon fra politiet om at de mener bevisene verken ble svekket eller styrket den uken Høiby satt i varetekt.
«Hva gjelder besøksforbud så minner jeg om at alle som er ilagt dette har mulighet til å ta det til domstolen», skriver Vehusheia, som videre påpeker at Høiby ikke har valgt å gjøre dette.
«Jeg vet ikke hvorfor forsvarer Bratlien velger å anføre at det er maktmisbruk fra politiet når han, på vegne av sin klient, ikke har valgt å ta det til retten for vurdering», avslutter bistandsadvokaten.
– Høiby har ikke ønsket å be retten prøve det. Han ønsker minst mulig styr og oppmerksomhet. Han orker heller ikke at det skal feiltolkes. Dermed er det desto viktigere for meg å fremheve når politiet misbruker sin makt, svarer Bratlien på kritikken.
– En maktmisbrukssak
Høiby har også besøksforbud mot en annen kvinne som han er mistenkt for å ha begått et seksuallovbrudd mot. I denne saken er han ikke siktet.
I tillegg har han besøksforbud mot sin siste ekskjæreste, som han er siktet for å ha mishandlet fra januar til september i år.
– Mener du at etterforskningshensyn er den reelle bakgrunnen for de to andre besøksforbudene også?
– For minst ett, og det har nok vært det bærende hensynet også for det første besøksforbudet (mot den siste ekskjæresten, red.anm.) en lang stund, sier han.
– Skulle Høiby gjerne hatt kontakt med noen av de tre kvinnene han har forbud mot å kontakte, eller er det mest en prinsippsak for dere?
– Dette er først og fremst en maktmisbrukssak, svarer han.
Siktelse: Ringte venninne
Høiby er siktet for to brudd på besøksforbudet mot ekskjæresten sin, noe han nekter straffskyld for.
Da han ble pågrepet på en hytte på Skeikampen i september, var det fordi politiet mente han hadde ringt ekskjæresten fra skjult nummer, til tross for besøksforbudet.
Høiby ble løslatt etter en natt i sentralarresten, men politiet mener at det bare gikk seks dager før han brøt besøksforbudet igjen, får TV 2 opplyst.
Den 20. september, mens Høiby var hjemme på Skaugum, ringte han ifølge siktelsen til ekskjærestens venninne, mens hun var på samme utested som ekskjæresten.
Han skal ha forsøkt å overtale henne til å gi ekskjæresten telefonen.
Totalt er Høiby siktet for vold i nære relasjoner mot tre ekskjærester, og for to voldtekter. I tillegg etterforskes han for et tredje seksuallovbrudd.
Kronprinsessens sønn nekter straffskyld for alle de mest alvorlige anklagene i siktelsen.