Oslo-skolen skal fortsatt være Norges beste på å løfte alle elever og utjevne sosiale forskjeller.
Publisert: 15.05.2025 07:00
Utdanningsetaten har fått over 500 innspill til forslaget om skolebehovsplan for 2026–2045. Med det er høringen ferdig.
Jeg er glad for at mange har brukt stemmen sin. Gjennom høringer som dette får vi avdekket om noe er oversett eller vektlagt for lite. Nå skal Utdanningsetaten utarbeide sitt endelige forslag før byrådet får planen til behandling. Bystyret skal behandle ny skolebehovsplan til høsten.
Forslaget om å legge ned fem av Oslos skoler har skapt engasjement og harme. Det forstår jeg veldig godt. Det er ikke rart at mange har sterke følelser knyttet til nærskolen sin – skolen er en viktig del av nærmiljøet.
Elevtallene synker
Selv om befolkningen som helhet fortsetter å vokse noe, har vi i flere år sett at barnekullene blir stadig mindre. Det er en helt ny situasjon, og det krever at vi omstiller oss og ruster oss for fremtiden.
I Oslo er det beregnet om lag 2900 færre elever i grunnskolen til skolestart allerede i 2028, sammenlignet med 2024. Selv i dag har vi mange flere elevplasser enn vi trenger på en del skoler. Samtidig er det fortsatt behov for nye skoleplasser i enkelte bydeler. Vi trenger en oppdatert og mer treffsikker plan som tar høyde for både dagens situasjon og fremtidige behov.
Vi har allerede hørt at Tromsø, Trondheim, Bergen, Østfold og Innlandet sliter med samme floke. Politikere fra alle partier både foreslår og vedtar nedleggelser. Den gjengse oppfatningen er at vi ikke kan ha en skolestruktur som er gått ut på dato. Det gagner hverken den faglige kvaliteten i skolen eller skoleøkonomien.
Jeg er blitt kritisert for at skolebehovsplanen er et bestillingsverk, at vi har bedt etaten om å legge ned skoler kun for å spare penger, at jeg frasier meg politisk ansvar, bruker Trump-taktikk, og at planen ikke bygger på et faglig fundament.
Ingenting av dette er riktig.
Det er vårt ansvar å sikre at Oslos skolestruktur er rustet for fremtiden – både faglig og økonomisk. Det er nettopp dette ny skolebehovsplan skal legge grunnlaget for.
Planlegge for fremtiden
Å ta ansvar innebærer å ta inn over seg endringer som skjer og planlegge for en ny tid. Færre elever vil på sikt påvirke den enkelte skoles økonomi, akkurat som det vil påvirke organiseringen av skoledagen og tilbudet på hver enkelt skole.
Det handler ikke om å «kutte for å kutte». Det handler om å bedre kvaliteten i skolen fremfor å bruke stadig mer penger på arealer vi kunne brukt på noe annet. Med forslaget til skolestruktur sier Utdanningsetaten at det vil være god plass på skolene også i 2045.
Byrådets ambisjon er tydelig: Oslo-skolen skal fortsatt være Norges beste på å løfte alle elever og utjevne sosiale forskjeller. Vi skal sikre at elevene våre lærer, mestrer og trives i skolen.
Jeg skal ta fullt og helt ansvar for byrådets forslag til skolebehovsplan når den havner på mitt bord.