For lettvint kritikk av boligtiltak

1 week ago 12



Publisert: 05.05.2024 06:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Regjeringen jobber hardt for å løse flere utfordringer i boligmarkedet, og de viktige boligdebattene angår mange. Da bør vi finne løsninger i stedet for å skrive useriøse morsomheter.

I et debattinnlegg i Aftenposten 26. april påstår Henning Lauridsen i Eiendom Norge at «Regjeringen vil bestemme for folk hvordan de skal bo fremtiden». Kritikken fremstår ganske useriøs. Folk skal selvsagt selv få bestemme hvordan de vil bo.

Norge har et av verdens mest åpne boligmarkeder. De fleste eier sin egen bolig, og eierlinjen har gitt oss en velholdt boligmasse og en jevnere fordeling av eiendomsformuene. Men over tid har det bygget seg opp problemer som høye priser i pressområdene og boligmangel i mange distrikter. I boligmeldingen (2024) la regjeringen frem flere tiltak som enklere plan- og byggesaksprosesser for å kutte tid og kostnader.

For å hindre utvikling av bomiljøer med store levekårsproblemer har mange kommuner ønsket seg mulighet til å påvirke eiendomssammensetningen. Dette er i tråd med forslag fra by- og levekårsutvalget (2020). Også Obos er enig i grunntanken.

Mange kommuner jobber allerede i god dialog med utbyggere om utformingen av nye boligområder. Regjeringens forslag betyr ikke at kommunen kreve utleieboliger, borettslag eller studentboliger i prosjekter, bare at den får mulighet til det.

Kommunene kjenner både lokalsamfunnene sine og de lokale boligmarkedene godt. Derfor bør de også kunne være med å påvirke hvilke boliger som bygges.

Erling Sande

Kommunal- og distriktsminister (Sp)

Read Entire Article