For en som kan russisk, fremstår medienes omtale av Russland som absurd.

1 month ago 28



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 16.05.2024 01:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

For en som kan russisk, fremstår medienes omtale av Russland som absurd.

Russland består ikke av president Vladimir Putin, utenriksminister Sergej Lavrov og Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov. Likevel rapporterer mediene kun hva disse sier.

At det i russiske medier stadig oppfordres til folkemord på ukrainere, nevnes ikke. At russiske soldater på populære sosiale medier kan snakke om tortur og drap av ukrainske krigsfanger uten reaksjoner fra russiske myndigheter, snakkes det ikke om.

Når Lavrov sier at våpenhjelp til Ukraina vil lede til at flere ukrainere dør, gjengis det i mediene. At russiske politikere, militære og propagandister i kor sier at Ukraina skal utslettes, vises ikke.

I 2013 vedtok Statsdumaen enstemmig en lov som åpner for å gi russiske soldater immunitet for alle forbrytelser, inkludert voldtekt, drap og tortur, begått i de okkuperte områdene før de ble annektert. Har noen norske medier nevnt det?

Ord som «anklager» og «påstår» brukes når det snakkes om russiske krigsforbrytelser. Når flertallet av ukrainske krigsfanger som er blitt utvekslet, har synlige tegn på tortur, er det ikke påstander. Da er det fakta. Når okkupasjonsmyndighetene selv sier at målet med deporteringen av ukrainske barn er å gjøre dem russiske, er det ikke en anklage. Da er det folkemord.

Hundretusener av russere har gått frivillig i krigen. Det holdes jevnlig arrangementer hvor foreldre gladelig kler sine barn i militæruniformer og hyller krig og imperialisme.

Kanskje vestlige medier burde fokusere mindre på den nærmest ikke-eksisterende opposisjonen i Russland og heller skrive om den ekstreme fascismen som dominerer i det russiske samfunnet?

Mathias Nikolai Arnesen, Oslo

Read Entire Article