For første gang er alle Norges 357 kommuner vurdert og rangert etter innsatsen for friluftsliv. Nå kan du gå inn og se hvordan din kommune gjør det i kåringen.
Liker du deg ute i skogen eller ved sjøen? Og var naturen viktig da du valgte stedet du bor? Da er du ikke alene. Over 80 prosent av befolkningen mener friluftslivstilbudet er det viktigste tilbudet i egen kommune – viktigere enn både kulturtilbud, idrettstilbud og uformelle møteplasser, ifølge nye tall fra Ipsos.
Men leverer kommunene? I forbindelse med Friluftslivets år 2025 har Norsk Friluftsliv og Friluftsrådenes Landsforbund utviklet friluftslivsbarometeret. Dette er et verktøy som vurderer kommunene på 30 indikatorer fordelt på fire ulike temaer: friluftslivsaktivitet, tilrettelegging, areal, og planer og organisering. Kommunene rangeres deretter fra 1. til 357. plass.
Vinneren og årets friluftslivskommune er Tjeldsund kommune i Troms, som topper rangeringen foran Hamarøy i Nordland og Tysnes i Vestland. Dette er kommuner som jevnt over har gjort det sterkt innen de fleste indikatorene som måles. Samtidig viser kåringen at alle kommuner har både styrker og forbedringspotensial.
På friluftslivsbarometeret.no kan du nå søke opp din kommune, se hvor dere gjør det bra, hvor det er rom for forbedring, og gjerne sammenligne med nabokommunene. I tillegg gir barometeret konkrete råd om hva som kan gjøres bedre og tips til hvordan.
For lokalpolitikere som ønsker å satse på trivsel, helse og bolyst, er friluftsliv en lavthengende frukt. Forskning viser at bare 15 minutter i grønne omgivelser senker stressnivået vårt. Naturen gjør oss mer aktive, reduserer stillesitting og har dokumentert effekt på både psykisk og fysisk helse.
Her er tre konkrete grep for å styrke friluftslivslivet i kommunen:
Prioriter midler til friluftsorganisasjoner og friluftsråd. Disse er motoren i det lokale friluftslivet og står for aktiviteter, tilrettelegging og lavterskeltilbud. Med nok ressurser får de gjort mer.
Bevar nærnaturen. Naturen taper ofte til fordel for bygging av veier, boliger eller aktivitetsanlegg, men grønne lunger og natur i nærområdet er ofte de mest verdifulle aktivitetsanleggene en kommune har. Det bør bevares – det er helt gratis.
Gjør friluftsliv synlig og tilgjengelig. God informasjon på kommunens nettsider om turmuligheter, aktiviteter og utlån av utstyr kan senke terskelen for mange.
Det finnes ingen fasit på hvordan en friluftslivskommune skal se ut. Noen har mye natur, andre har sterke frivillige miljøer. Felles for alle kommuner er at de kan bli enda bedre, og nå har vi verktøyet som gjør det mulig å se hvordan.
For friluftsliv er viktig for folk – og det bør være viktig i lokalpolitikken.