Fylkeskommunedirektøren foreslår å omorganisere og sentralisere den offentlige tannhelsetjenesten i Agder fra 28 til ti klinikker.
Det begrunnes med pasientsikkerhet og kvalitet. Konsekvenser for lokalsamfunn og innbyggere i distriktene er i liten grad utreda. Det var lagt opp til hastebehandling med vedtak i fylkestinget 17. juni. Saken vakte sterke reaksjoner, blant annet fra ordførerne i Østre Agder og foreldrerepresentanter. Fylkesutvalget bestemte heldigvis at saken skulle sendes på høring, og utsatte endelig vedtak til 21. oktober. Vi håper og tror på stort engasjement og tydelige svar!
Rødt reagerer sterkt, både på sentraliseringsforslaget, og på at det blei lagt opp til bråhast. Kort vei til tannlegen er viktig for skolebarn og foreldre, for beboere på sykehjem og i bofellesskap. Egentlig er det viktig for alle innbyggere. Alle som ønsker det, bør kunne gå til en lokal tannlege, gjerne samlokalisert med andre tjenester. Tannhelse betyr mye for folkehelsa, og for utjevning av sosiale og geografiske forskjeller. Vi vet at skoletannlegen er viktig for å avdekke overgrep og omsorgssvikt.
Fylkeskommunen leverer viktige tjenester på tvers av kommunegrenser. Vi som er folkevalgte i fylket, må vise oss tilliten verdig, sørge for at tjenestene er gode og at de er med på å skape tilhørighet, bosetting og god samfunnsutvikling i heile Agder. Én tannklinikk øst for Arendal, én vest for Mandal og null i distriktskommuner utenom Setesdal – det holder ikke! Tilbud og reisetid med kollektivtransport må legges fram, det har Rødt nå etterlyst.
Én tannklinikk øst for Arendal, én vest for Mandal og null i distriktskommuner utenom Setesdal – det holder ikke!
Sentralisering og avfolking av bygder er ikke en naturlov. Det kan motvirkes med politikk som sørger for nærhet til tjenester og arbeidsplasser, og god infrastruktur i heile fylket, ikke bare langs E18/E39. Når skole- eller klinikkstruktur tas opp til vurdering, argumenteres det med at folk flytter til sentrale strøk uansett, og at familiene får færre barn så grunnlaget for desentraliserte tilbud forvitrer.
Hva er høna og hva er egget? Folk fortviler og protesterer når tilbud legges ned eller slås sammen. Hvis vi skal snu utviklinga, må vi tenke heilhetlig, og det er særlig fylkeskommunens ansvar. Rødt har foreslått å utrede konsekvenser for lokalsamfunn både i forbindelse med ny skolestruktur og ny klinikkstruktur for tannhelsetjenesten. Vi må vise hvorfor og hvordan det er klokt å styrke tilbudene, og ikke finne oss i at Stortinget svekker økonomien til kommuner og fylker.
De private tannlegene, dominert av store kjeder, trives best langs kyststripa.
Offentlige tannklinikker må være ei ryggrad i framtidas tannhelsetilbud. Tida er overmoden for en tannhelsereform som likestiller munnen med resten av kroppen. De private tannlegene, dominert av store kjeder, trives best langs kyststripa.
Regjeringas tannhelseutvalg sa sitt i fjor høst, og ga god begrunnelse for en universell tannhelsetjeneste. Flertallet på Stortinget har bevilga noe mer penger til offentlig tannhelse fordi tilbudet gradvis skal utvides. Agder fikk nesten 29 mill. ekstra etter budsjettforhandlingene i høst. Noen av oss i fylkestinget har spurt om disse «friske pengene» blir brukt på tannhelse. Svaret var uklart, og derfor foreslo Rødt, i sist fylkesting, å styrke økonomien til tannhelsetjenesten. Forslaget fikk 20 av 49 stemmer og falt. I stedet må vi ta stilling til et drøyt sentraliseringsforslag. Nå har vi fem måneder på å stoppe dette og skape en god, tilgjengelig tannhelsetjeneste for alle egder. Partier som ikke toner tydelig tannhelseflagg før valget 8. september, fortjener velgernes straff.