Flytte sammen? Dette bør du tenke på

1 month ago 22



Sommeren er over og nå melder høsten sin ankomst. Etter sommeren er det ofte mange som står ovenfor et boligbytte, enten det er alene eller sammen med noen.

Å flytte sammen er gøy, men det reiser også en del spørsmål rundt for eksempel felleskostnader og utgifter til mat. Foto: Shutterstock

Noen opplever at to adresser blir til én, og i disse tilfellene er ofte tankene en karusell med mange valg som skal tas. I denne spalten vil jeg ta for meg noen tips som kan bidra til å gjøre prosessen noe enklere.

I de tilfellene hvor begge parter eier hver sin leilighet, oppstår spørsmålet - skal man selge begge leilighetene og kjøpe noe nytt? Skal den ene leie ut, og den andre flytte inn? Det er lurt å sette seg ned og legge en plan på hva som er praktisk og realistisk. Hvor store er leilighetene, hva er mest praktisk beliggenhet, hva er tidsperspektivet en ser for seg å bo i leilighet, og hvor mye er det mulig å få i leieinntekter sammenlignet med det en har av boliglån og eventuelle felleskostnader.

Ny start

I noen tilfeller er det greit å selge begge og kjøpe noe nytt sammen dersom begge leilighetene ikke er av den størrelsen hvor det er plass til to personer. I tillegg får dere begge startet med blanke ark og flyttet inn i noe som er felles. Andre ganger er det fint å bo sammen først, før en kjøper sammen, slik at man får testet å bo sammen.

I de tilfeller hvor dere ender opp med å kjøpe sammen, er det viktig å ha snakket om hvor mye hver part kan bidra med når det gjelder lån og egenkapital. Dersom den ene parten ikke har mulighet til å bidra like mye som den andre, kan det være fint å foreta en annen fordeling av eierbrøk enn 50-50.

– Det er dette som er Sørlandet for oss

Lag en plan og oversikt over ønsker

Når man blir to er det ikke lenger kun din egen mening som betyr noe. Man blir et fellesskap hvor begge kanskje har ulike preferanser i forhold til område, type bolig og budsjett. Det er fint å ha et forhold til finansieringsbevis og budsjett. Snakk med banken i en tidlig fase for å avklare hva dere har muligheten til å kjøpe, og om det er slik at én eller begge boliger må selges før kjøp av ny, eller om det er mulig å beholde begge.

Eiendomsmegler Azra Hadzic fra Kristiansand jobber til daglig i Krogsveen Sørlandet med salg og kjøp av fast eiendom. Hver sjette uke skriver hun i Abito. Foto: Krogsveen

Et tips til alle som er på utkikk etter bolig, er å utforske ulike områder. Er du usikker på hvor du ønsker å bo, er det fint å dra på ulike visninger for å få følelsen av området samt ta seg en tur rundt i nabolaget for å se hva det har å by på.

Slik skaper du et fantastisk rom

I tillegg er det fint å snakke om hva slags bolig en ønsker. Er det leilighet eller noe større, og hva har man mulighet til, da større boliger ofte krever mer vedlikehold. Sjekk den månedlige kostnaden for boligen oppsummert med kommunale avgifter, eiendomsskatt, renovasjon og om det er noe vedlikehold som må utføres.

Fordeling av kostnader

Når man har kjøpt eller flyttet inn til den andre parten, dukker alltid spørsmålet om fordeling av kostnader knyttet til boliglån, felleskostnader, strøm, mat og så videre opp. Dersom man har kjøpt sammen, er det fint å dele kostnaden etter eierbrøk når det gjelder boliglån. Felleskostnader er noe begge benytter og disse er fine å dele på, i tillegg til strømforbruk. Har dere flyttet inn i en større bolig med kommunale avgifter i tillegg, er dette også noe som er greit å dele på.

Når det gjelder mat, er det lurt å opprette en felles konto som kan benyttes til å betale felles mat. Det er fint å starte med et cirka beløp ut ifra hva forbruket er per i dag og deretter justere etter det faktiske forbruket når dere har kommet inn i hverdagen.

Read Entire Article