Flykter fra infernoet

2 weeks ago 11



Joel Ayon er på vei ut av infernoet som herjer i California. Minst 14 skogbranner sprer seg i rekordfart.

Noah Berger / AP
mandag 9. september kl. 18:07

Bilen til Ayon er dekket av et rosa pulver som nå brukes for å få kontroll på de enorme brannene som brer seg sør i California. På kort tid har skogbrannene firedoblet seg i størrelse.

Tusenvis av beboere i området må evakuere og søndag erklærte guvernør Gavin Newsom unntakstilstand.

– Det første jeg tok med meg var min mors aske, sa Blaine Bacher, en innbygger i Arrowbear Lake som evakuerte hjemmet sitt, til NBC Los Angeles.

– Så tok jeg med eiendelene til hunden min. Det neste jeg gjorde var å sørge for at stefaren min også evakuerte, alt annet var mindre viktig, fortalte Bacher.

Så langt er over 20 tusen dekar rammet av brannene. Ifølge CBS News sprer de seg i rekordfart på grunn av ekstremvarmen som har rammet de sørlige delene av California den siste tiden.

«Varme og tørre forhold blandet med tordenvær forventes å være utfordrende de neste dagene», skriver brannvesenet i California på sine nettsider.

California er et område der skogbranner er naturlig. Men de siste årene har antallet store branner over ti tusen dekar økt kraftig, viser statistikk fra Kontoret for miljøfarevurdering i California.

Mindre nedbør og trær som dør på grunn tørke har de siste årene økt risikoen for ekstreme skogbranner som sprer seg raskt.

Brannene danner også skyer. Disse kan lage vinder som presser brannen utover, sprer den lenger og utfordrer brannmenne som jobber på bakken. Hvis det er varmt nok, kan skyene produsere lyn og regn.

Joseph Escobedo er i ferd med å evakuere og pakker ned syklene til sine tre barn i Angelus Oaks.

– Vi har jobbet så hardt for å få dette, få dette huset. Og bare tanken på å komme tilbake til ingenting, til alt i ruiner ... Men som sagt, det er en del av livet, sier han til nyhetsbyrået AP.

Escobedo sa at familien hans har bodd i Angelus Oaks i omtrent tre år og aldri har måttet evakuere på grunn av skogbrann før. Familien hans, med tre små barn, var blant de få gjenværende som ikke hadde forlatt området søndag ettermiddag.

Over 30.000 bygninger står i fare for å bli rammet av skogbrannene, en rekke store veier er stengt og flere skoler har også lukket sine dører.


Foto: David Swanson / AFP / NTB, Justin Sullivan / AFP / NTB, Apu Gomes / AFP / NTB, Noah Berger / AP / NTB, Josh Edelson / AFP / NTB og video fra AP.

Byen dukker opp fra sjøen

Read Entire Article