Flaskene renner inn på gjenbruksstasjonen: – Er ofte 12–13-åringers første rusopplevelse

1 day ago 3



Norges største gjenvinningsstasjon får inn tonnevis med lystgassflasker. Et borettslag har tatt grep for å stoppe «rusfesten» blant de aller yngste.

Kasser med lystgassflasker på Haraldrud gjenvinningsstasjon i Oslo. Fra venstre Marianne Grøtte fra Vestskrenten borettslag, kommunikasjonssjef Kjersti Kristoffersen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten, overingeniør Tormod Østmoe og Johan Hake fra Vestskrenten borettslag. Foto: Øyvind Nordli
  • Øyvind Nordli

Publisert: 31.03.2025 14:21

Kortversjonen

– Vi stipulerer med 45 tonn lystgassflasker i år, sier Tormod Østmoe, overingeniør for farlig avfall på Haraldrud gjenvinningsstasjon i Oslo.

Grovt regnet utgjør det 15.000 lystgassflasker.

For det ser ikke ut til å stoppe.

Kassene fylles opp med lystgassflasker etter bare noen dager. «Lattergassen» er en global rustrend som har bredt seg blant unge i Norge.

  • I 2023 fikk de inn 16 tonn lystgassflasker på Haraldrud, landets største gjenvinningsstasjon.
  • Året etter økte tallet til 30 tonn.
  • I år ventes en ny rekord.

– Dette er blitt et forsøplingsproblem, men først og fremst er det et rusproblem. Ofte er det 12–13-åringers første rusopplevelse. Det er billig og lett tilgjengelig, sier kommunikasjonssjef Kjersti Kristoffersen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo.

Leger advarer mot alvorlige skadevirkninger av lystgassbruk. En rustrend som for alvor også har vekket myndighetene.

Pågangen av «tomgods» er som en vårflom hos Haraldrud gjenvinningsstasjon. Foto: Øyvind Nordli

Dumpes i nærmiljøet etter bruk

Høringsfristen om lystgass gikk ut denne uken. Regjeringen har fått inn 31 høringssvar. De fleste støtter Støre-regjeringens forslag om å forby salg av lystgass til rusformål og innføre en aldersgrense på 18 år. Danmark og Nederland er land som allerede har et slikt forbud. Nå kan Norge komme etter.

En av dem som har vært med i høringsrunden, er Vestskrenten borettslag på Holmlia. De er en av mange som har merket den nye rustrenden. Lystgassflasker dumpes i nærmiljøet etter bruk, men de har gått grundig til verks.

På Haraldrud gjenvinningsstasjon havner mye av lystgassavfallet i Oslo. Her er Johan Hake og Marianne Grøtte i Vestskrenten borettslag. Foto: Øyvind Nordli

Bekymret for de unge

For to år siden begynte et styremedlem å notere ned hver eneste lystgassflaske som ble funnet i borettslaget. Antallet funn økte drastisk fra 2023 til 2024, men også størrelsen på flaskene. Noe de mener bekrefter en stigende rusbruk.

– Det er et forsøplingsproblem, samtidig er vi bekymret for at det er et skadelig og voksende rusmiddel for unge, sier Johan Hake, styrets leder i Vestskrenten borettslag.

– Vi tror ikke det holder kun med 18 års aldersgrense for å stoppe det her, sier Marianne Grøtte, varamedlem i borettslagets styre.

– Mange av dem som bruker og selger lystgass, kjører bil. Så 18 års aldersgrense tror vi vil ha liten virkning på misbruket, sier hun.

I sitt høringssvar til regjeringen har borettslaget blant annet foreslått å regulere salget av lystgass til spesielle utsalgssteder.

Kasser med lystgassflasker. – Hvis noen finner lystgassflasker, kan de enten leveres på en av de store gjenvinningsstasjonene, eller man kan sende inn melding på Bymelding, enten på nett eller app. Da henter kommunen flaskene, sier Kjersti Kristoffersen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten. Foto: Øyvind Nordli

Eksplosjoner og ekstra kostnader

Når lystgassen blir levert til Haraldrud gjenvinningsstasjon, må de sende flaskene av gårde til behandling. 30 tonn lystgass i året utgjør en ekstra kostnad på over 1 millioner kroner.

I tillegg har gjenvinningsstasjonen fått flere skader på sitt aldrende anlegg. I fjor ble det registrert flere hundre eksplosjoner da flasker med lystgass kom inn i forbrenningsanlegget.

– Derfor er det viktig at ikke lystgassflasker legges i avfallsdunker. Der blir de hentet av renovasjonsbiler, og hvis flaskene kommer gjennom hele systemet vårt, kan de eksplodere i forbrenningsanlegget og gjør store skader, sier Kristoffersen.

Funnet også på hotellrom

Kommunen tar flere grep for å få inn flest mulig lystgassflasker. De har sendt ut informasjon i ulike kanaler og deltatt i flere bydelsmøter for å informere både unge og voksne om utfordringene og farene med lystgassbeholderne.

– Det er fortsatt noen som tror at de store lystgassflaskene er raketter fra nyttårsaften, sier Kristoffersen.

Alle, både private og næringsdrivende, kan nå levere inn lystgassbeholderne kostnadsfritt.

– Forrige dag hadde vi besøk av hotellansatte som leverte inn lystgass. Flaskene lå igjen på rommet etter hotellgjestene, sier Tormod Østmoe.

Read Entire Article