Det har i hvert fall skytteren selv hevdet i avhør med politiet, får TV 2 opplyst.
3. desember, over et år etter at Jonas Aarseth Henriksen ble drept, gikk den 29 år gamle skytteren i avhør med politiet for første gang.
Der erkjente han at han avfyrte fire skudd mot Jonas. 29-åringen hevder at han kun siktet mot beina, men to av skuddene traff Jonas i ryggen.
Før skytteren fikk overlevert våpenet, hadde en av de medtiltalte, en 33-åring fra Hønefoss, montert på en lyddemper og slipt vekk serienummeret.
TV 2 får opplyst at skytteren mener lyddemperen var montert feil, og at det førte til at skuddene gikk høyere enn han siktet.
Statsadvokaten vil ikke kommentere hvilke undersøkelser de har gjort av våpenet, som ble funnet gjemt i en komfyr i en garasje etter at skytteren i avhør hadde pekt det ut for politiet. Politiet fant våpenet i desember, etter at skytteren fortalte hvor det lå gjemt.
Møttes på kebabrestaurant
Politiet mener at Jonas ble drept fordi 32-åringen som bestilte oppdraget, over lengre tid hadde vært sjalu. Sjalusien knyttet seg til en kvinne, men bestilleren og Jonas kjente ikke hverandre personlig.
I avhør har skytteren fortalt hvordan han fikk oppdraget. Han hevder han aldri hadde snakket med bestilleren før, og at kontakten ble opprettet gjennom en felles bekjent.
Skytteren har ikke ønsket å fortelle politiet hvem den felles bekjente er. Vedkommende skal ha sendt en melding på den krypterte plattformen Signal og skrevet at det var «en kar som skulle tas», får TV 2 opplyst.
Skytterens første møte med 33-åringen som bestilte angrepet, fant sted på en kebabrestaurant på Gjøvik. Til stede på møtet var også 33-åringen som monterte lyddemperen på drapsvåpenet.
33-åringen har erkjent at han var med på å gjennomføre en rekke skadeverk i tiden før drapet. TV 2 har valgt å kalle ham «taggeren».
Skytteren har sagt til politiet at han fikk presentert oppdraget over en øl, og at bestilleren og taggeren omtalte Jonas som «den dusten».
«Tyster Jonas»
Taggeren har også innrømmet at han slipte vekk serienummeret og monterte lyddemperen på pistolen.
Han hevder våpenet bare skulle brukes til å punktere dekkene på en av lastebilene til Jonas.
På kebabrestauranten på Gjøvik mener skytteren at taggeren snakket om at Jonas året i forveien «tystet» på en venn av ham, slik at vennen havnet en måned i varetektsfengsel.
I ukene før drapet dukket budskapet «Tyster Jonas» opp flere steder i Hønefoss sentrum. 33-åringen erkjenner at han står bak taggingen sammen med en annen mann.
I mars 2022 ble en av lastebilene til Jonas påtent og totalskadet. To menn ble pågrepet og siktet for lastebilbrannen. Begge ble senere løslatt, og politiet fant aldri bevis for at de hadde noe med brannen å gjøre.
Etter å ha blitt presentert for dette bakteppet hevder skytteren at bestillingen kom. Jonas skulle slås i beina med brekkjern.
Ville betale mer
Ifølge skytteren kom bestilleren med et tilbud om å gjennomføre oppdraget for 25.000 kroner. Bestilleren skal derimot ha ment at dette var for lite, og tilbød 35.000 kroner isteden, sier skytteren til politiet.
I tillegg ble det ifølge skytteren sagt at han kunne tjene enda mer dersom han utførte hærverk rettet mot Jonas.
Skytteren sier videre at han «tenkte han var betalingsvillig» ettersom bestilleren hadde tilbudt 10.000 ekstra for det opprinnelige oppdraget.
TV 2 er ikke kjent med når møtet fant sted, men vet at oppdraget ble gitt flere uker før Jonas døde den 17. august. Bestilleren har selv erkjent at han bestilte en voldshandling, men sier det aldri var snakk om å drepe noen.
Ifølge skytteren endret oppdraget seg flere ganger i løpet av denne tiden.
Det siste ønsket fra bestilleren var – ifølge skytteren – at Jonas skulle gjøres arbeidsufør og havne i rullestol.
«Det var i en annen skala, det skulle bli hakket grovere vold etter hvert som alle oppdragene ikke ble noe av», sier han i avhør.
I forbindelse med den siste bestillingen skal det ha funnet sted et nytt møte mellom bestilleren og skytteren. Sistnevnte hevder at han fikk betalt 7000 kroner i forbindelse med at oppdraget utvidet seg.
– Vil bli sentralt
De fire tiltalte nekter straffskyld for drap fordi de mener det aldri var planen å drepe 30-åringen.
Skytteren har sittet fengslet siden han ble pågrepet 14. september 2023, mens de tre andre tiltalte var på frifot i omtrent ett år. Da tiltalen ble tatt ut like før jul, ble de imidlertid pågrepet igjen.
Påtalemyndigheten ønsket å holde alle fire fengslet frem til hovedforhandlingen i februar, men fikk bare nesten viljen sin.
I dag sitter tre av de fire fengslet. Borgarting lagmannsrett er nemlig uenig med politiet at det foreligger skjellig grunn for å mistenke skytterens sjåfør, en 31 år gammel mann fra Elverum, for drap.
TV 2 har vært i kontakt med forsvarerne til de tre tiltalte som omtales i denne saken. Advokat Jorunn Hegle Hovda, som forsvarer taggeren, ønsker ikke å kommentere saken. Det gjør heller ikke advokat Jon Anders Hasle, som forsvarer bestilleren.
Advokat Marius Dietrichson har sendt følgende kommentar i en epost:
«Det er for tidlig for meg å kommentere TV 2s opplysninger. Avhørsprotokollen er ikke ferdigstilt, og av den grunn er det ikke naturlig for meg å gå inn i innholdet i hva som fremkommer av avhørsprotokollen.»
TV 2 har ikke fått kontakt med advokat Geir Jesinsky, som forsvarer den fjerde tiltalte i saken, den 31 år gamle mannen fra Elverum som er løslatt, men fremdeles tiltalt.
«Vi ønsker ikke å kommentere opplysninger gitt i politiavhør på dette stadiet i saken. De tiltaltes forklaringer vil bli sentralt i den forestående hovedforhandlingen og vi ønsker ikke å forhåndsprosedere saken i media», skriver statsadvokat Vibeke Gjøslien i en epost til TV 2.
Rettssaken er berammet til 25. februar, og skal etter planen vare i seks uker.