Ekspert mener dette var helt uvanlig fra Putin

19 hours ago 5



Etter at et passasjerfly fra Aserbajdsjan styrtet i Kasakhstan i romjulen, begynte ryktene fort å svirre om at flyet var skutt ned av russisk luftvern.

 Nupi
FORSKER: Kristin Fjæstad forsker på Kaspiregionen. Foto: Nupi

Så skjedde det noe helt overraskende.

Statlige russiske nyhetsbyråer meldte at Russlands president Vladimir Putin hadde tatt kontakt med Aserbajdsjan og beklaget.

– Putins beklagelse er uvanlig. Det er ikke noe han har for vane å gjøre, sier seniorforsker Kristin Fjæstad ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Hun leder forskningsgruppen for Russland, Asia og internasjonal handel – og har skrevet doktorgrad om Kasakhstan. 

Raste mot Putin

Fjæstad påpeker at beklagelsen ikke er blitt tatt godt imot i Aserbajdsjan og av president Ilham Alijev.

 Sergei Savostyanov / AFP / NTB
KOMPLISERT FORHOLD: Aserbajdsjans president Ilham Alijev og Russlands president Vladimir Putin under et møte i Astana i fjor sommer. De to har hatt et komplisert forhold – som ble forverret av flystyrten i romjulen. Foto: Sergei Savostyanov / AFP / NTB

– Årsaken til dette er at beklagelsen ikke inneholdt noen anerkjennelse av russisk ansvar for flystyrten.

Putin har ifølge utskriften av samtalen som er gjort kjent, bare beklaget at den tragiske hendelsen skjedde i russisk luftrom. Ifølge flere rapporter har flyet skader som kan være forenlig med at det er truffet av russiske luftvernraketter.

Alijev gikk ut på TV like før nyttår og anklaget russiske myndigheter for å dekke over at flyet ble truffet av russisk luftvern.

Flyets svarte boks er nå i Brasil for å bli undersøkt. Brasil har opplyst at de har sendt data til Aserbajdsjan.

 Reuters / NTB
UNDERSØKES: Den svarte boksen (som egentlig er oransje) fra ulykkesflyet blir undersøkt i Brasil. Myndighetene der har opplyst at de har sendt over data fra utstyret til Kasakhstan. Foto: Reuters / NTB

Fjæstad understreker at det har vært viktig for både Aserbajdsjan og Kasakhstan at det er en uavhengig tredjepart som gjør de undersøkelsene.

– Krevende for Russland

Men hvor ødeleggende kan saken bli for Russland? Både Aserbajdsjan og Kasakhstan har vært viktige handelspartnere for Russland siden Ukraina-krigen startet.

– Aserbajdsjan og Kasakhstan er blitt mye viktigere for Russland nå, slår Fjæstad fast.

 Azamat Sarsenbayev / Reuters / NTB
STYRTET: 38 mennesker døde da dette flyet styrtet i Aktau i Kasakhstan første juledag. Foto: Azamat Sarsenbayev / Reuters / NTB

Begge landene er viktige fordi de gir Russland tilgang til Kina, India og Asia.

– Det er krevende for Russland at krigen mot Ukraina «spres» til Kaspiregionen, sier Fjæstad.

Det skjer både internt i Russland der det har kommet meldinger om at ukrainske droner har angrepet mål i Dagestan og Tsjetsjenia.

– Videre blir krigen en mer direkte faktor i Russlands forhold til Aserbajdsjan og Kasakhstan. 

Støtter ikke krigen direkte

Nupi-forskeren har siden 2022 sett på hvordan de to landene har opprettholdt et forhold til Russland, samtidig som de har prøvd å opprettholde relasjoner med Europa.

– Til tross for at disse statene ikke støtter Russland direkte i krigen, har de foreløpig fortsatt å utvikle relasjonene til Russland og benyttet seg av de mulighetene krigen har skapt for å tjene mer penger og få mer innflytelse i regionen, sier Fjæstad.

 AP / NTB
I SORG: Piloten Igor Kshnjakin ble begravet i Baku like før nyttår. Flystyrten og de mange dødsfallene kan skape problemer for Russlands forhold til landene i regionen. Foto: AP / NTB

Derfor kan flystyrten bli problematisk for Putin.

– En slik hendelse og kanskje spesielt håndteringen av den fra russisk side, kan bidra til å skape mistillit i disse forholdene.

Det er også store forskjeller i hvordan forholdet har vært mellom Russland og de to landene.

– Tett samarbeid

Forholdet til Kasakhstan har vært nært siden Sovjetunionens oppløsning. De to landene deler den nest lengste landgrensa i verden, og det bor mange med russisk opphav i Kasakhstan.

– Landene har et veldig tett samarbeid på de fleste politikkfelt, spesielt økonomisk og militært. Kasakhstan er medlem av alle de regionale organisasjonene som Russland har vært med på å etablere.

 AP / NTB
ALLIERT: Kassym-Jomart Tokaijev, Kasakhstans president, har økt handelen med Russland – og også forsøkt å opprettholde gode forhold til Europa – siden Ukraina-krigen startet. Foto: AP / NTB

– Samtidig har Kasakhstan forsøkt, og mange vil si lykkes ganske godt, med å føre en balanserende utenriks- og sikkerhetspolitikk. De har gode relasjoner til mange land, inkludert Kina, USA og europeiske land, også arabiske land og Tyrkia, sier Fjæstad.

Forholdet til Aserbajdsjan har vært mer av en berg og dalbane, påpeker forskeren.

Ble allierte

Det er mye på grunn av Russlands støtte til Armenia, som har vært i konflikt med Aserbajdsjan om landområdene i Nagorno-Karabakh.

I 2023 tok Aserbajdsjan kontroll over Nagorno-Karabakh med militærmakt, mens russiske fredsbevarende styrker sto og så på.

 Karen Minasyan / AFP / NTB
I KRIG: Aserbajdsjan brukte militærmakt til å ta kontroll over Nagorno-Karabakh fra Armenia, som var støttet av Russland. Foto: Karen Minasyan / AFP / NTB

– Rett før fullskalainvasjonen av Ukraina var Ilham Alijev i Moskva på besøk og signerte en erklæring om «Alliert samarbeid mellom Aserbajdsjan og Russland», et eksempel på at forholdet nå er tettere enn tidligere, sier Fjæstad.

– Handelen mellom de to har også økt betydelig siden 2022. Samtidig er Aserbajdsjan, som Kasakhstan, svært opptatt av sin uavhengighet og suverenitet og bruker anledningen til å demonstrere dette, også overfor Russland, når det er mulig og formålstjenlig.

Både Kasakhstan og Aserbajdsjan har også oppretthold kontakt med Ukraina siden krigen startet.

Balansegang

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har siden flystyrten tatt kontakt med landene og sagt at sannheten bak flystyrten må komme på bordet.

Fjæstad påpeker at begge landene har gitt humanitær bistand til Ukraina. Samtidig har landene unnlatt å stemme på FN-resolusjoner om Ukraina.

 Johanna Geron / Reuters / NTB
TOK KONTAKT: Volodymyr Zelenskyj har tatt kontakt med Kasakhstan og Aserbajdsjan etter flystyrten. Foto: Johanna Geron / Reuters / NTB

– Disse praksisene illustrerer den balansegangen begge statene forsøker på, sier Nupi-forskeren.

– De ønsker å kombinere et fortsatt godt forhold til Russland og mulighetene krigen bringer for landene og regionen med tanke på handel og transportruter. Samtidig arbeider de fortsatt hardt for å opprettholde gode relasjoner til Vesten

Read Entire Article