Fikk nok av E18-kø: – Jeg slutter i jobben

1 week ago 11



Katrine (46) har tatt et drastisk valg etter at kollektivfeltene ble stengt i mai.

 Privat / NTB
MIDT I TRAFIKKEN: Lærer Katrine Folkvang Tostrup fikk nok av å stå i kø på E18. Foto: Privat / NTB

Publisert 03.09.2024 18:21

– Jeg slutter i jobben, rett og slett fordi det tar for mye av tiden min å sitte i kø. Det går utover balansen i livet, rett og slett. Jeg bruker altså så mange timer i kø i løpet av en uke.

Det forteller avtroppende avdelingsleder ved Tanum skole i Bærum, Katrine Folkvang Tostrup, til TV 2.

6. mai i år ble elbilene kastet ut av kollektivfeltet, som et tiltak i forbindelse med stengingen av Ring 1 i Oslo. Den innerste ringveien i Oslo vil være stengt frem til sommeren 2027, fordi Statens vegvesen ønsker å begrense antall biler som kommer inn til hovedstaden.

Det var Budstikka som omtalte saken om Folkvang Tostrup først.

– Står uansett hvor jeg kjører 

For Folkvang Tostrup førte stengingen i mai til en markant og uholdbar endring i reisetid til og fra jobb. 

– Da jeg søkte jobben, så vurderte jeg reiseveien. Da var det rundt 35 minutter. Det tenkte jeg går helt fint. Så i mai, da var det bom stopp, sneglet det seg fremover. Da brukte jeg over en time. Det doblet seg, forteller læreren. 

Strekningen fra hjemmet i Drammen til skolen ved Slependen i Bærum, er på rett i underkant av 34 kilometer én vei.

Folkvang Tostrup anslår at hun bruker 7–10 timer i uken på å sitte i kø på E18. Er det skikkelig ille, kan en dag se slik ut:

– Da reiser jeg halv sju, og jeg kan verste fall være på jobb åtte. Så reiser jeg gjerne hjem på den verste tiden, halv fem, sjeldent før. Og jeg kan i verste fall være hjemme kvart på seks.

Den avtroppende avdelingslederen forteller at fra sitt hjem vil det ikke være noe tid å spare på å reise kollektivt. Et kjapt søk på Googles reiseplanlegger, viser at reisen med kollektivtransport vil ta rundt én time og 20 minutter, og det er ikke i rushtiden.

– Så har jeg prøvd alternative reiseruter, men man står der også. Jeg står uansett hvor jeg kjører, forteller Folkvang Tostrup.

– Det er et verdivalg 

Før helgen ble det klart at kollektivfeltene på E18 vestfra om noen uker vil bli åpnet for elbiler, men kun i helgene.

I den forbindelse uttalte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) følgende:

– Jeg har stor forståelse for at den midlertidige stengingen av Ring 1 skaper utfordringer i folks reisehverdag. De tiltakene som er gjort, er for å sikre framkommelighet inn mot og gjennom Oslo sentrum. Dette er viktig både for nødetatene og kollektivtrafikken, sa Nygård.

For Folkvang Tostrup endte stengingen av kollektivfeltet med det hun selv beskriver som et drastisk valg.

– Jeg fant ut at dersom jeg skal ha et liv utenom det å gå på jobb, og kunne gjøre det jeg har lyst til å gjøre, må jeg slutte i jobben, si opp, forteller læreren og fortsetter:

– Dette er en avgjørelse jeg har tatt i samråd med familien. Barna vil gjerne ha mer tid med mammaen sin. Det er et verdivalg.

I slutten av september venter siste dag ved Tanum skole, før ny jobb som lærer i Drammen begynner etter høstferien.

– Jeg gleder meg til å slippe å stå opp så tidlig, å stille klokken på halv seks. Så er det spennende med nytt arbeidssted. Jeg gleder meg til det. Så gleder jeg meg aller mest til å kunne få mer fritid. Få flere timer på kveldene, det har mye å si. Det er da man gjør tingene som gir energi. Jeg gleder meg til det, samtidig som det er trist at jeg må forlate der jeg er, avslutter Folkvang Tostrup. 

Read Entire Article