Feriefavoritt med drastisk grep – derfor innfører de seks dagers arbeidsuker

2 days ago 13



I Hellas blir det nå lov med seks dagers arbeidsuker i flere sektorer. – Et klasseskille i europeisk arbeidsliv finnes allerede, og Hellas er i bunnsjiktet, sier Hellas-ekspert.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
JOBBER: Grekere jobber allerede mer enn de fleste andre i Europa. Her et bilde fra Plakias sør på Kreat sommeren 2022. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Publisert 04.07.2024 11:54

1. juli innførte Hellas seks dagers arbeidsuke innen enkelte sektorer. Dette gjør at det vil være mulig å utvide det som nå er en 40 timers arbeidsuke til 48 timer.

Dette i en tid der vi stadig hører om forsøk med kortere arbeidsuker på fire dager andre steder i Europa. Dette er også noe norske bedrifter eksperimenterer med.

– Diskutert siden finanskrisen

Hellas-ekspert og nyhetsredaktør i tidsskriftet Minerva, Alexander Zlatanos Ibsen, sier endringen ikke kommer ut av det blå.

 CF Wesenberg
NYHETSREDAKTØR: Alexander Zlatanos Ibsen er nyhetsredaktør i tidsskriftet Minerva og Hellas-ekspert. Han har blant annet skrevet boken «Gresk blod» i 2014. Foto: CF Wesenberg

– Dette har vært diskutert helt siden finanskrisen. Det var også et av kravene fra «troikaen», altså EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet, da de hjalp Hellas i 2015, men det har vært stor motstand mot dette, blant annet fra fagforeningene, sier han.

Han tror mye av grunnen til at det blir innført nå, handler om at det passer inn med den sittende regjeringens profil. 

Statsminister Kyriakos Mitsotakis kaller tiltaket både arbeidervennlig og «dypt vekstorientert». 

– Det argumenteres med at det vil øke produktiviteten og føre til økonomisk vekst, noe statsministeren mener er viktig for at unge ikke skal reise ut av landet. Hellas sliter, som andre europeiske land, med lave fødselstall, noe som vil påvirke arbeidsstokken framover, sier han.

– Klasseskille

Hellas er en gresk feriefavoritt for nordmenn, og i akkurat disse dager er det mange nordmenn på plass i landet sør i Europa.

Ifølge tall fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) jobbet en gresk ansatt i gjennomsnitt 1886 timer i 2022. Gjennomsnittet i EU ligger på 1517, og til sammenlikning jobbet nordmenn i snitt 1425 timer i året.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
DRØM: Dette er en drøm for mange nordmenn – bak fasaden jobber grekerne på spreng for å gi turistene det de vil ha. Bilde fra Kreta. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– Vil seks dagers arbeidsuker føre til et klasseskille i det europeiske arbeidsmarkedet?

– Grekerne jobber allerede mye og de har dårlig lønn. Det er allerede et klasseskille der grekerne er i bunnsjiktet, og det er fult mulig denne nye endringen kan være med på å forsterke det, sier han.

Foreløpig synes Ibsen det er vanskelig å si konkret hvilke konsekvenser endringen vil få.

– Mange grekere jobber sesongbasert, enten direkte eller indirekte i turistnæringen. Dette gjør at de ofte jobber døgnet rundt i perioder, sier han.

Turbulent Europa

Han understreker også at flere deler av Europa opplever turbulens og går en mer usikker fremtid i møte enn på lange tider.

– Jeg ser det skrives om muligheten for fire dagers arbeidsuker enkelte steder. Samtidig skjer det mye i Europa nå, med valget i Frankrike, valget i europaparlamentet som viser store forskjeller i verdisyn. Hvor er Europa på vei, spør han.

Han tror i alle fall ikke nordmenn på sydenferie vil merke noen forskjell etter lovendringen 1. juli.

– Nordmenn på ferie i Hellas møter grekere som allerede jobber veldig mye, understreker han.

Read Entire Article