Fergeavganger innstilt igjen

1 month ago 33



29. juli 2024 kl. 16:57

Uvanlig lavt grunnvannsnivå i Nord-Norge

Det er store variasjoner i grunnvannsnivået i landet. I Nord-Norge ligger det på et uvanlig lavt nivå, mens i sør og øst ligger det høyere enn normalen.

Nord-Norge har den siste tiden hatt høye temperaturer og solfylt vær. Selv om mange nyter sommerværet, fører det med seg negative konsekvenser, deriblant skogbrannfare i de nordligste fylkene.

Det tørre været har også ført til at vannføringen i deler av nordre Nordland, Troms og ytre Finnmark stedvis er lav eller svært lav, med synkende grunnvannsnivå, opplyser NVE på nettsiden varsom.no.

– Det lave grunnvannsnivået fører til at det er lite vann i mange elver og bekker, sier hydrogeolog Hervé Colleuille i NVE.

Hydrogeologen påpeker at situasjonen ikke er dramatisk, og at NVE foreløpig ikke har hørt om problemer med vannforsyning.

– Men hvis dagens værtype med svært lite nedbør og varmt vær fortsetter utover sommeren, kan dette føre til en rekke utfordringer for fiske, landbruk og vannforsyning, sier Colleuille.

NVE går dermed ut med en oppfordring til eiere av settefiskanlegg, vannverkseiere og brønneiere i Nord-Norge, som tidligere har hatt problemer med vannforsyning, om å følge med på vannstanden i brønner og vannmagasin med tanke på forsyningsberedskap utover sommeren.

(©NTB)

Read Entire Article