Faren til pågrepet nordmann: – Han kan ikke organisere noe som helst

1 month ago 30



Faren til 50-åringen som er pågrepet for alvorlig narkotikakriminalitet i Colombia, sier til TV 2 at han fikk telefon fra fengselet for noen dager siden.

 Policía Nacional
PÅGREPET: Politiet i Colombia har delt flere videoer av de to nordmennene som er pågrepet i Colombia. Mannen i hvit singlet er en tidligere straffedømt nordmann (50). Foto: Policía Nacional

Publisert 31.07.2024 11:22 Sist oppdatert 4 minutter siden

– Han reiste ned for en måneds tid siden og skulle pusse opp en seilbåt. Deretter skulle båten seiles til Europa og selges der.

Det forteller faren til 50-åringen som for noen dager siden ble pågrepet i en omfattende politiaksjon i Colombia, i et intervju med TV 2.

Også en annen nordmann, en 41-åring under aliaset «Professoren», er pågrepet i aksjonen. 

Ifølge en pressemelding fra politiet i Colombia har de to nordmennene fungert som et bindeledd mellom det enorme colombianske narkokartellet Clan del Golfo og flere narkokarteller i Mexico. 

– Det er bortenfor alt

Faren til den norske 50-åringen er derimot overbevist om at sønnen hans ikke har vært med på å organisere kriminalitet på dette nivået. 

– Det er helt bortenfor alt. Han kan ikke organisere noe som helst. Jeg vet jo ikke noe om hva som har skjedd, men at han skal ha organisert noe som dette, det er ren fantasi altså, sier han.

 Policía Nacional
POSERTE: Colombiansk politi la ut bilder med de to nordmennene etter aksjonen. Foto: Policía Nacional

Faren forteller også at han har full oversikt over sønnens bankkontoer i Norge. 

– Det har i hvert fall ikke kommet en eneste krone inn der, sier han. 

Spansk og colombiansk politi mener at sønnen hans har hatt ansvaret for båter brukt til å frakte narkotika til Europa. 

50-åringen ble pågrepet i en seilbåt i byen Barranquilla på Colombias nordkyst. 

Faren forteller at sønnen også i fjor solgte en båt som han fraktet fra Colombia til Spania. 

– Veldig lei situasjon

Han forteller at han snakket med sønnen sin senest i går. 

– Han får lov til å ringe altså, men så blir det plutselig bare brutt. Det er nok ganske grusomme forhold i fengselet der. 

Han understreker at han vet svært lite om hva som har skjedd. 

 Colombiansk politi
OFFISIELL UTTALELSE: I denne pressemeldingen skriver colombiansk politi at de to nordmennene har hatt sentrale roller i organisert narkotikakriminalitet. Foto: Colombiansk politi

Slik faren har forstått det, er det kjøperen av båten som ble fraktet til Spania i fjor, som har smuglet kokain. 

– Det er klart at det hele er en veldig lei situasjon, sier faren. 

Oppe i alt er han opptatt av å skryte av norske myndigheter. 

– Både Utenriksdepartementet og noe som heter Operativt senter, er svært hyggelige og profesjonelle. De stiller opp og er noen vi kan ringe til. Vi er bortskjemt i Norge på sånne ting, sier faren. 

Tirsdag bekreftet Kripos til TV 2 at de er kjent med at to nordmenn er pågrepet i Colombia. 50-åringens far har ikke vært i kontakt med politiet siden pågripelsen. 

50-åringen får også bistand fra sin norske advokat Nils Christian Nordhus. Han har ikke svart på TV 2s gjentatte henvendelser onsdag, men 

– Han er svært sårbar og i behov av hjelp for å sikre basale rettigheter, som helsehjelp og lokal forsvarerbistand, sa Nordhus til VG tirsdag.

Den 50 år gamle mannen er godt kjent for norsk politi. Han er domfelt minst elleve ganger i Norge, blant annet etter at han på 1990-tallet stjal og fløy et småfly.

Han har i et intervju med NRK for mer enn ti år siden fortalt at han ramlet inn i kriminalitet da han ble narkoman.

Mer enn 50 aksjoner

«Operasjon Mentor» er en pågående og omfattende politiaksjon i Spania, rettet mot narkotikasmugling og organisert kriminalitet.

I en pressemelding skriver spansk politi at de har lykkes med å oppløse verdens største organisasjon av såkalte «narcoveleros», som er båter spesialdesignet for å brukes til narkotikasmugling. 

Bare i Spania er det gjennomført over 50 ransakinger. Før helgen skrev spansk politi at elleve lands politimyndigheter har pågrepet siktede personer, der Norge har flest med sine 13 pågripelser. 

Alle de som er pågrepet i Norge, er siktet for grov narkotikakriminalitet og for å være en del av en organisert kriminell gruppe. Spansk politi har bedt om å så alle de siktede utlevert.

Flere av de pågrepne er godt kjente for norsk politi fra før, har Kripos tidligere opplyst. Mer enn 1500 kilo kokain, åtte båter, 36 kjøretøy og mer enn 85 telefoner er beslaglagt, ifølge spansk politi.

Read Entire Article