Får en ny sjanse: – Jeg er ingen løgner

1 week ago 10



Mistet norsk statsborgerskap:

Nye bevis gjør at Oslo tingrett vil behandle saken til den tidligere bioingeniøren ved Ullevål sykehus Mahad Mahamud (38) på nytt.

 Petter Sørum-Johansen / TV 2
BIOINGENIØR: Mahad Mahamud utenfor Oslo universitetssykehus, Ullevål, der han jobbet på infeksjonsmedisinsk laboratorium før han ble utvist fra Norge. Foto: Petter Sørum-Johansen / TV 2

Publisert 11.09.2024 16:49

Mahad Mahamuds kamp mot Utlendingsnemnda (UNE) i rettssystemet vakte stor oppmerksomhet for noen år tilbake, da han mistet norsk statsborgerskap, jobb og hjem etter 17 år i Norge. 

Myndighetene mente han løy om hvor han kom fra, mens Mahamud kjempet for å bli trodd. 

– Jeg er ingen løgner

Mahad Mahamud tapte da Borgarting lagmannsrett i 2018 fastslo i en rettskraftig dom at han hadde løyet seg til opphold i Norge ved å oppgi at han er fra Somalia, mens han ifølge dommen er identisk med en statsborger fra nabolandet Djibouti. 

Men nå har Oslo tingrett berammet en ny runde i Mahad-saken 24. mars neste år, opplyser hans advokat, Arild Humlen, til TV 2.

– Jeg er ikke en løgner, jeg vet hvor jeg er fra. Norske myndigheter kan ikke gi meg en identitet jeg ikke er. Jeg er stolt av å være somalier, sier Mahamud.

 Jon Olav Nesvold / NTB
TAPTE SAKEN: Mahad Abib Mahamud ble ikke trodd i forrige rettsrunde, men for nå en ny sjanse. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Humlen påstår Mahamud er offer for justismord og mener å ha nye bevis på at Mahamud har snakket sant hele tiden, og ikke er den personen norske myndigheter, politi og rettsvesen skal ha det til.

– Mahad er norsk statsborger, slik vi ser det. Han er blitt fratatt rettighetene basert på at norske myndigheter har ment at han har en annen identitet enn den han oppga da han kom, sier Humlen.

– Dødsattest bekreftet

Dommen mot Mahad Mahamud bygger på at han er identisk med den djiboutiske mannen Houssein-Mawli Abdi Mohamed, men denne personen døde på et sykehus i Djibouti i 2016, ifølge bevisene Humlen vil legge fram i en ny rettsbehandling.

Humlen går til sak mot Staten på nytt fordi UNE ikke vil gi Mahamud tilbake norsk statsborgerskap selv om det skal foreligge en dødsattest på den djiboutiske statsborgeren.

 Aage Aune / TV 2
DØDSATTEST: Advokat Arild Humlen med ny dokumentasjon i Mahad-saken, som skal vise at han er tillagt feil identitet. Foto: Aage Aune / TV 2

Advokaten la fram en påstått dødsattest på mannen allerede for to år siden, og nå det foreligger det ifølge Humlen nye bekreftelser på at han er død.

– Mahad har fått en død manns identitet, fastholder han.

Den djiboutiske ambassaden i Brussel tok ifølge Humlen initiativ til omfattende undersøkelser da de ble kjent med at identiteten til en angivelig død person er blitt tildelt en annen person i Norge. 

– Dette har ambassaden ikke funnet akseptabelt, sier han.

Dødsattesten skal være bekreftet av ansvarlige myndigheter i Djibouti. Det belgiske konsulatet i Djibouti skal også ha fått bekreftet at personen er registrert død i 2016, og bekreftet dødsattesten overfor den djiboutiske ambassaden i Brussel. 

– Ambassaden i Brussel har gitt dokumentet det som heter «legalization» – det vil si at dokumentet har samme status som djiboutisk lov, sier Humlen.

Ingen svar fra UNE

UNE vil ikke svare på spørsmål fra TV 2 om de har gjort egne undersøkelser om Mahad Mahamuds identitet.

– UNE har blitt stevnet i denne saken, og vi er generelt tilbakeholdne med å kommentere saker som skal opp i retten. Det vil være opp til Oslo tingrett å avgjøre spørsmålene i denne saken, sier enhetsleder Hanne Bjerkan Johnsen i UNE til TV 2.

Bakgrunn for Mahad-saken

Mahad Mahamud oppga at han var somalisk flyktning da han kom til Norge i 2000, men mistet alt etter 17 år på grunn av påstander om at han hadde løyet seg til opphold.

Politiet, utlendingsmyndighetene og domstolene mente Mahad Mahamud var fra Djibouti, ikke Somalia, og hadde dermed ikke rett til opphold i Norge.

Utlendingsavsnittet ved Oslo Politidistrikt hevdet Mahamud var broren til en kjent djiboutisk forretningsmann. Utlendingsnemnda (UNE) tilbakekalte hans statsborgerskap og utviste ham i 2016.

Advokat Humlen presenterte to dokumenter som angivelig beviser at Mahad Mahamud ikke er den djiboutiske forretningsmannens bror, og at den antatte broren døde i 2016.

Advokaten hevder Mahamud har vært utsatt for et «justismord» og krever at politiet henlegger saken og at UNE omgjør vedtaket om tilbakekall og utvisning.

SV-politiker Karin Andersen kritiserer håndteringen av saken og mener Mahamud bør få tilbake sitt norske statsborgerskap, da saken bygger på feil grunnlag.

Tidligere justisminister Sylvi Listhaug intensiverte undersøkelser av gamle saker for å avdekke juks, men Andersen mener Mahad-saken viser at dette går utover rettssikkerheten.

Justisdepartementet og UNE har avstått fra å kommentere saken, mens politiet har satt etterforskningen på vent da Mahad Mahamud nå oppholder seg i Frankrike.

– Gjør vondt

Franske myndigheter har i motsetning til norske myndigheter funnet grunn til å tro på at Mahad Mahamud har snakket sant, og innvilget ham oppholdstillatelse i Frankrike. 

Mahamud har varig innreiseforbud til Norge, men det gjelder ikke lenger, ifølge Humlen.

– Han har fått flyktningstatus i Frankrike, og har rettigheter etter Flyktningkonvensjonen, og en av de rettighetene er at han får et reisebevis som flyktning, og da har han rett til å reise visumfritt i Europa, sier Humlen.

 Sveinung Kyte / TV 2
FLYKTNING Advokat Arild Humlen med vedtaket fra franske myndigheter om innvilgelse av flyktningstatus for Mahad Abib Mahamud Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Men om Mahamud kommer til Norge i forbindelse med rettssaken er ikke klart. For hans del er det viktigste nå å få komme til Norge for å kunne være sammen med kjæresten og barna, sier han.

– Det gjør vondt at jeg ikke kan være sammen med barna mine og lære dem til å bli gode borgere, sier Mahamud.

Politiet henla saken

Oslo politidistrikt startet etterforskning og siktet Mahad Mahamud for falskt forklaring etter dommen i 2018.

Noen uker etter at han fikk beskyttelse som flyktning i Frankrike besluttet statsadvokaten i Oslo å henlegge saken mot ham.

Politiets etterforskning

Oslo politidistrikt startet etterforskning av Mahad Mahamud i 2013 etter tips om at han er fra Djibouti og ikke Somalia, slik han selv oppga da han kom til Norge i 2000. Tipset viste seg senere å være falskt.

Politiet henla først saken, men Utlendingsdirektoratet (UNE) startet egne undersøkelser.

UNE tilbakekalte Mahamuds norske statsborgerskap i 2016 og han ble varig utvist fra Norge.

Mahamud gikk i 2017 til sak mot Staten for å få statsborgerskapet tilbake, men tapte. Borgarting lagmannsrett konkluderte i november 2018 at Mahamud hadde løyet om sitt hjemland og at han egentlig er fra Djibouti.

Politiet tok ut siktelse mot Mahamud 31. august 2018 for å ha avgitt falsk forklaring om at han er fra Somalia.

Mahamud søker tilflukt i Frankrike i 2019 og søker asyl.

Politiet ber om at han blir utlevert til Norge for å få avhørt ham i straffesaken, men får avslag fra en fransk domstol.

Advokat Arild Humlen får i april 2021 en dødsattest fra Djibouti som viser at borgeren som er påstått å være Mahamud døde i 2016.

Statsadvokaten i Oslo legger kort tid etter straffesaken på is.

UDI stryker Mahamud fra sitt register i januar 2022, og oppfører ham som den djiboutiske borgeren Houssein-Mawli Abdi Mohamed.

Den djiboutiske folkeregisteret bekrefter i januar 2022 at denne mannen er død, og Humlen ber politiet og UNE gjøre undersøkelser for å få verifisert dødsattesten.

Franske myndigheter får offisielle bekreftelser fra Djibouti om at den djiboutiske borgeren er død, og bekreftelse fra Somalia på at Mahamud er deres borger. I Det franske vedtaket om flyktningstatus blir identiteten fastslått til Mahad Abib Mahamud. Norge blir i vedtaket som ble kjent rett før påske anklaget for grov urettferdig behandling av Mahamud. Vedtaket blir kjent rett før påsken.

Oslo politidistrikt opplyser 5. april at statsadvokaten har henlagt saken.

Debatten rundt Mahamud fra 2017 til 2022 førte til at Stortinget vedtok å myke opp statsborgerloven, gjeldende fra 2022, slik at tilknytning til Norge og integrering skal legges større vekt på i beslutninger om tilbakekall av statsborgerskap. 

 Terje Pedersen / NTB
VAKTE OPPSIKT: Mahad-saken skapte debatt og førte til at Stortinget vedtok en ny statsborgerlov. Arild Humlen (t.v) Hamad Mahamud og advokatfullmektig Elise Nygård etter dommen i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB

Mahad Mahamud tok utdanning, fikk jobb som bioingeniør ved Ullevål sykehus og var godt integrert da utlendingsmyndighetene startet sak mot ham på bakgrunn av et tips om at han egentlig var fra Djibouti.

Dette tipset viste seg å være falskt, og er ikke tatt med i den rettslige behandlingen av saken.

– Jeg er av den oppfatning at Mahad er norsk statsborger og skal ha rettssikkerhet, og en rettferdig behandling, som andre norske statsborgere. Det har han krav på, sier Humlen om at saken skal prøves på nytt.

Mahamud sier han har vanskelig for å stole på at han får det han mener vil være en rettferdig behandling.

– Det er elleve år siden det falske tipset kom. Myndighetene ville gjøre meg til et eksempel på at de slår hardt ned på juks. Jeg mistet alle rettigheter allerede før jeg ble dømt, sier Mahamud. 

Read Entire Article