Fant «motorvei for dinosaurer» i gjørma

2 days ago 10



En gravearbeider oppdaget uvanlige humper i gjørma. Det viste seg å være 166 millioner år gamle fotspor.

 Emma Nicholls / OUMNH / AP / NTB
AVTRYKK: Nesten 200 fotspor ble funnet ved et steinbrudd i Oxfordshire. Foto: Emma Nicholls / OUMNH / AP / NTB

Publisert 02.01.2025 22:05

– Disse fotsporene gir oss et ekstraordinært vindu inn i dinosaurenes liv, som viser detaljer ved deres bevegelser, interaksjoner og det tropiske klimaet de levde i.

Det sier professor i mikropaleontologi ved Birmingham-universitetet, Kiristy Edgar, til nyhetsbyrået AP. Det er forskere fra Birmingham og Oxford som torsdag kunngjorde funnene.

Over 100 personer har siden juni bidratt i utgravningene i Dewars Farm-steinbruddet i Oxfordshire, som altså startet etter at en gravearbeider ved steinbruddet merket noen «uvanlige humper» da han fjernet gjørma.

Under gjørma fant de totalt nesten 200 fotspor fordelt på fem ulike ruter. Forskerne omtaler området som en «motorvei for dinosaurer».

 Birmingham-universitetet / AP / NTB
FEM VEIER: Utgravningen har avdekket fem ulike ruter. Foto: Birmingham-universitetet / AP / NTB

Levde de sammen?

Fire av rutene er oppgått av sauropoder, en gruppe gigantiske, langhalsede planteetere. Mer spesifikt tror forskerne det er snakk om cetiosauruser, som kunne bli nesten 18 meter lange.

Det femte tilhørte en megalosaurus, et rovdyr på ni meter som antakelig spiste andre dinosaurer, ifølge Store norske leksikon. 

På et punkt krysser sporene fra planteeterne og kjøtteteren seg, noe som har reist spørsmål om de ulike artene samhandlet, ifølge AP.

 Birmingham-univsersitetet / AP / NTB
STORT ARBEID: Over 100 personer bidro i utgravningene. Foto: Birmingham-univsersitetet / AP / NTB

Megalosaurusen ble i 1824 den første dinosaurarten som fikk eget navn.

– Forskere har visst om og studert megalosaurus lengre enn noen annen dinosaur på jorden, men disse oppdagelsene viser at det fortsatt finnes bevis for disse dyrenes eksistens som venter på å bli oppdaget, sier paleontolog Emma Nicholls ved Oxford-universitetet til Reuters.

3D-bilder

Under utgravningene ble det tatt over 20.000 digitale bilder og det ble brukt droner for å lage 3D-modeller av fotsporene. 

Dokumentasjonen vil kunne ha en betydning for hva fremtidige studier om hvor store dinosaurene var, og hvordan og hvor fort de beveget på seg. 

– Avtrykkene er så detaljert at vi kan se hvordan gjørma ble deformert av dinosaurføttene, sier jordforsker Duncan Murdock Oxford-universitetet.

– Sammen med andre fossiler som jordhuler, skjell og planter, kan vi levendegjøre det gjørmete lagunemiljøet dinosaurene levde i, sier han. 

 Emma Nicholls / OUMNH / AP / NTB
FUNNET: Sporene ble oppdaget ved en tilfedlighet av en steinbruddsarbeider. Foto: Emma Nicholls / OUMNH / AP / NTB
Read Entire Article