Fant historisk vikingskatt

1 week ago 9



HJELMELAND (TV 2): 20 centimeter under jorda lå en ekte vikingskatt. Arkeologene trodde først det var kobberledninger.

 Arkeologisk Museum, Universitetet i Stavanger
GJEMT: Under noen centimeter med jord noen helt spesielle ringer i sølv, over 1000 år gamle. Foto: Arkeologisk Museum, Universitetet i Stavanger

Publisert 11.09.2024 11:00

Det startet med en plan om å anlegge en ny traktorvei på gården. 

Nå viser det seg at bonde Tårn Sigve Schmidt bor et helt spesielt sted.

Under bakken ligger nemlig restene av en mektig vikinggård. 

– Dette er definitivt det største jeg har opplevd i min karriere, sier arkeolog og prosjektleder Volker Demuth ved Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger i en pressemelding. 

 Anniken Celine Berger / Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger
BEGEISTRET: Arkeolog og prosjektleder Volker Demuth sier funnet er det største han har opplevd i sin karriere. Foto: Anniken Celine Berger / Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger

Rundt 20 centimeter nede i jorda lå fire kraftige armringer i sølv, alle med ulik utsmykning.

Feltarkeologene Mari Krogstad Samuelsen og Ola Tengesdal Lygre oppdaget skatten fra vikingtiden. 

– Jeg trodde først det var snakk om noen tvinnede kobberledninger som man ofte kan finne i jordbruksjord, men da jeg så det lå flere inntil hverandre og at de slettes ikke var i kobber, men av sølv, skjønte jeg at vi hadde funnet noe spennende, sier Lygre.

 Volker Demuth / Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger
JORDBLOKK: Ringene ble isolert i en blokk med jord og fraktet til Arkeologisk Museum i Stavanger. Foto: Volker Demuth / Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger

Gjort en rekke funn

Arkeologene har også funnet mer enn de unike sølvringene. 

Blant annet nagler, kniver, rester av gryter og brynesteiner til å slipe verktøy med. 

– Utgravingen viser at det har ligget en stor og mektig vikinggård her, bestående av flere hus til både mennesker og dyr, sier Demuth. 

Gården på et tidspunkt ha brent ned, og dette sammenfaller med en periode med mye uro i vikingtiden, opplyses det i pressemeldingen fra museet.

– Hvis folk som bodde på denne gården måtte flykte fra et angrep, ville det være naturlig å gjemme unna de verdiene man hadde før man rømte til fjells. Og kanskje det på et sted der man ikke ville trodd at en skatt var gjemt, sier arkeologen. 

 Dronefoto over utgravingsfeltet i Årdal i Hjelmeland. Den hvite boksen nede i høyre hjørne viser hvor sølvskatten ble funnet.
UTGRAVINGSSTED: Dronefoto over utgravingsfeltet i Årdal i Hjelmeland. Den hvite boksen nede i høyre hjørne viser hvor sølvskatten ble funnet. Foto: The Eli Gil Bell / Arkeologisk museum, UiS

– Gir unik kunnskap

Jordblokken med armringene er nå fraktet til Arkeologisk museum, der konservatorene har tatt røntgen av det. Nå skal de ta jordprøver, som blant annet kan fortelle om armringene lå innpakket i et klede da de ble gravd ned. 

– Dette er et helt fantastisk funn, som gir oss helt unik kunnskap om en av de mest sentrale tidsepokene i Norge, nemlig vikingtiden, sier museumsdirektør Ole Madsen i pressemeldingen og legger til:

– Dette skal vi stille ut så fort det er klart til å vises fram.

 Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger
RØNTGEN: Røntgenbilde av jordblokken viser at ringene har ulik utsmykning. Foto: Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger
Read Entire Article