Fallitterklæring for en hel profesjon

5 days ago 8



Publisert: 13.09.2024 14:46

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Utredning, diagnostisering og behandling av ADHD er utelukkende spesialisthelsetjenestens ansvar. Etter pandemien har det vært en økning innenfor en rekke psykiske lidelser blant barn og unge som vi ser frem til å få mer kunnskap om.

Det har vært en økning innenfor en rekke psykiske lidelser blant barn og unge etter pandemien, som vi ser frem til å få mer kunnskap om.

Slik vi leser fem psykiaternes kronikk om ADHD, «skvises» ansatte i Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (Bup) til å skrive ut resepter hvor det er fare for videresalg og misbruk. Som representanter for Bup, er det slik at Bup stiller en rekke ADHD-diagnoser som ikke burde vært satt? Stiller Bup deretter med behandling som er direkte skadelig og feil, og som bidrar til misbruk og kriminalitet?

I så fall mener vi at problemet ligger hos spesialisthelsetjenesten og ikke i pasientgruppen, slik kronikkforfatterne antyder.

Det er spesialisthelsetjenesten som har ansvar for utredning, diagnostisering og behandling. Det foreligger gode og svært gjeldende retningslinjer for hvordan spesialisthelsetjenesten skal utrede, diagnostisere og behandle ADHD, utarbeidet av Helsedirektoratet. Disse retningslinjene gjelder for alle som arbeider innenfor spesialisthelsetjenesten.

Hvis det forekommer en overdiagnostisering av ADHD, slår dette tilbake på deres egen profesjon ettersom de øvrige forklaringsfaktorene som presenteres (økt mediefokus, et prestasjons- og individorientert samfunn og skolen), ikke skal påvirke de nasjonale, faglige retningslinjene for ADHD.

I så fall er det en fallitterklæring for en hel profesjon ettersom ADHD i dag er den vanligste henvisningsgrunnen til Bup, og diagnosen er en av de mest velutprøvde i psykisk helsevern.

Det er fortsatt fordommer mot ADHD, og det hjelper ikke når kronikkforfatterne beskriver ungdom med ADHD som potensielt kriminelle. Vi setter også spørsmålstegn ved at spesialistene i Bup presses av pårørende til å sette flere ADHD-diagnoser enn de mener det er faglig grunnlag for.

Kan dette virkelig stemme?

Nina Holmen

Fagsjef, ADHD Norge

Gry Lunde

Generalsekretær, ADHD Norge

Read Entire Article