Evakuerte får ikke flytte hjem i Bø – venter på geolog

1 month ago 43



  • Evakuerte får ikke flytte hjem i Bø – venter på geolog

    Campingvogner sto under vann på Beverøya i Telemark mandag.

    Campingvogner sto under vann på Beverøya i Telemark mandag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

    Mandag skapte store nedbørsmengder trøbbel i Midt-Telemark. Tirsdag morgen har kommunen hatt møte med politiet om situasjonen.

    Mellom 300 og 350 personer ble mandag evakuert. Disse får ikke flytte hjem igjen tirsdag, sier politiet på en pressekonferanse tirsdag morgen.

    – Vi har fått en geolog som vil sette seg inn i område og planlegge befaring, sier ordfører i Midt-Telemark kommune Siri Blichfeldt Dyrland.

    Meteorologisk institutt har sendt ut et gult farevarsel for mulig styrtregn tirsdag.

    Kommunen satte krisestab etter at en bro raste, et hus var i ferd med å velte og en campingplass ble oversvømt.

    Flere veistrekninger er helt eller delvis stengt som følge av vannmassene. Ifølge politiet skal det ikke være meldt om personskade.

  • Jordskred i Etiopia: Dødstallet har steget til 157

    Dødstallet etter et jordskred i det sørlige Etiopia mandag har steget til 157, melder regjeringen i landet tirsdag. Det skriver Reuters.

    Skredet fant sted klokken 10 mandag formiddag, lokal tid, etter store nedbørsmengder i den avsidesliggende regionen. Mandag ble dødstallet oppgitt til å være 55.

    Det letes iherdig etter overlevende, sa myndighetene mandag.

    Det er ikke første gang området rammes av jordskred. I 2018 omkom minst 32 personer i to separate skred på en uke.

  • 1200 pågrepet og 174 drept i protestene i Bangladesh

     Mahmud Hossain Opu / AP / NTB

    Politiet patruljerer gatene i hovedstaden Dhaka etter at et landsomfattende portforbud ble innført i Bangladesh. Foto: Mahmud Hossain Opu / AP / NTB Foto: Mahmud Hossain Opu / AP / NTB

    Antallet pågrepne i forbindelse med protestene i Bangladesh nærmer seg 1200, ifølge nyhetsbyrået AFP. Minst 174 skal være drept.

    Blant de døde er det både studenter som deltok i demonstrasjonene og flere politibetjenter, skriver nyhetsbyrået. Antallet drepte er basert på opplysninger fra politi og sykehus.

    Protestene rettet seg mot et kvotesystem som gjorde at 30 prosent av alle offentlige stillinger i landet var forbeholdt familiemedlemmer av dem som kjempet i uavhengighetskrigen mot Pakistan i 1971. Landets høyeste domstol har slått fast at dette systemet er ulovlig, men det blir ikke helt opphevet.

    Studentorganisasjonen som har ledet demonstrasjonene, innstilte protestene i 48 timer mandag. Et portforbud er innført og soldater utplassert over hele Bangladesh, og informasjonsflyten er begrenset av at internettforbindelsen ble kuttet på landsbasis.

  • Milliardunderskudd for Statkraft i andre kvartal

     Lise Åserud / NTB

    Statkraft la fram tall for årets andre kvartal tirsdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: Lise Åserud / NTB

    Driftsinntektene til Statkraft var på 11,2 milliarder kroner i andre kvartal, ned fra 12,9 milliarder kroner i samme kvartal 2023. Det fører til nedskrivninger.

    Det underliggende driftsresultatet (EBIT) kom inn på 4,9 milliarder kroner i andre kvartal, ned fra 7,4 milliarder kroner samme periode i fjor.

    Resultatet etter skatt var minus 1 milliard kroner, ned fra 5,5 milliarder kroner samme periode i fjor. Selskapet oppgir i en børsmelding at de tar nedskrivninger på 3,1 milliarder kroner i vannkraftanlegg i Albania og Tyrkia på grunn av lavere forventet produksjon.

    Statkraft tar også nedskrivninger på 841 millioner kroner i tyske vindkraftanlegg som følge av lavere fremtidige kraftpriser og 348 millioner kroner i nedskrivninger i vannkraft i India.

  • Færre bachelorstudenter fullfører på tre år

     Håkon Mosvold Larsen / NTB

    For første gang på ti år er det nå færre som gjennomfører treårige bachelorgrader på normert tid. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

    Færre studenter enn før fullfører bachelorutdanningen på normert tid. Kun 52,2 prosent kommer i mål etter tre år, viser ferske tall.

    For første gang på ti år er det nå færre som gjennomfører treårige bachelorgrader på normert tid, skriver Khrono.

    Det går frem av tilstandsrapporten for høyere utdanning i 2024.

    For de statlige institusjonene er nedgangen fra 53,3 til 52,1 prosent når man sammenligner kullet tatt opp i 2018 med kullet tatt opp i 2020, viser rapporten.

    Nedgangen forklares med at 2020-kullet var det første kullet som begynte på utdanningen sin under koronapandemien.

    – Særlig mange søkte seg til høyere utdanning disse årene på grunn av manglende alternativer, og det kan tenkes at studenter som ellers ikke ville søkte høyere utdanning, hadde lavere motivasjon, heter det i rapporten.

    Leder Kaja Ingdal Hovdenak i Norsk studentorganisasjon (NSO) er bekymret for tallene. Hun mener det er mange grunner til at såpass få fullfører studiene sine.

  • Svakere enn ventet for Norsk Hydro i andre kvartal

     Ole Berg-Rusten / NTB

    Hydro leverte svakere tall enn analytikernes forventninger i andre kvartal i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

    Norsk Hydro tjente 5,84 milliarder kroner på driften i andre kvartal i år, ned fra 7,1 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.

    Aluminiumsprodusenten Hydro la frem tall for andre kvartal tirsdag morgen. På forhånd var det ventet et justert brutto driftsresultat på 6,15 milliarder kroner, ifølge estimater fra tolv analytikere innhentet av selskapet selv.

    Omsetningen for kvartalet kom inn på 50,9 milliarder kroner, ned fra 53,6 milliarder kroner i samme periode i fjor.

    I rapporten peker selskapet på lavere volum i extrusion-segmentet, resirkuleringsmarginer og spotsalg i energy-segmentet som årsak til nedgangen. Høyere aluminiumpriser og lavere råvarekostnader bidro positivt på resultatet.

  • Palestinerne enige om å danne forsoningsregjering

    Palestinske grupperinger, blant dem Hamas og Fatah, er enige om å danne en midlertidig forsoningsregjering for å styre Gazastripen etter krigen, ifølge regjeringen i Kina.

    Til sammen 14 palestinske grupperinger har de siste dagene deltatt i samtaler i Beijing. Møtene har ifølge den kinesiske kringkasteren CCTV pågått siden søndag.

    Grupperingene er enige om å opprette en midlertidig nasjonal forsoningsregjering knyttet til styringen av Gazastripen, opplyser den kinesiske utenriksministeren Wang Yi.

    – I dag har vi undertegnet en avtale om nasjonal enhet, sier Hamas-toppen Musa Abu Marzuk.

    Fatah kontrollerer Vestbredden, mens Hamas lenge har kontrollert Gazastripen. Hamas ledet angrepet på Israel 7. oktober i fjor, som utløste krigen med Israel som har rast på Gazastripen siden da.

    De siste månedene har Israel og Hamas forhandlet om en mulig våpenhvile, uten at dette så langt har ført frem. Et av Israels krav har vært at Hamas-regimet på Gazastripen må opphøre å eksistere.

  • Dårlig sommervær har gitt færrest antall skogbranner på åtte år

     Lise Åserud / NTB

    På samme tid i 2023 hadde det vært over 500 flere tilfeller av gress- og skogbrann. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

    Selv om nedbøren har preget store deler av sommeren til flere, er det et lyspunkt: Første halvdel av 2024 har hatt færrest antall skogbranner på åtte år.

    Selv om de siste sommerne har vært preget av mye nedbør, har det hatt en positiv virkning på antallet skogbranner i landet. Fra 1. januar og til 22. juli 2024 har det vært totalt 604 branner i gress og i skog i Norge. Dette er 538 færre enn i 2023 i den samme perioden, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps (DSB) brannstatistikk

Read Entire Article