Etter mitt syn er det en overmoden sak å forby jakt i nasjonalparker

2 days ago 9



Jakten reduserer naturopplevelsen for dem som ikke er jegere, skriver Gunnar Hasle. Foto: Privat

Etter mitt syn er det en overmoden sak å forby jakt i nasjonalparker. Et generelt forbud mot jakt på småvilt må vurderes.

Publisert: 16.09.2024 21:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jegerne jubler over at det er rikelig med ryper i fjellet i Sør-Norge i år. Rypebestanden øker gjerne under gode smågnagerår, men denne gangen har det ikke vært spesielt mye smågnagere, så fredningen i fjor er nok hovedårsaken til oppgangen.

Rypebestanden overvåkes så nøye at det ikke er noen fare for at jegerne skal skyte den siste rypa. Forskning tyder på at om man tar ut under 15 prosent av årets rypebestand, vil det ikke føre til reduksjon i neste års bestand.

Men forvaltningen tar ikke hensyn til hele økosystemet: Rypene som skytes, og avkommet de ville ha fått, kunne vært mat for blant annet jaktfalk, kongeørn, snøugle, fjellrev og røyskatt. Dette er fuglet og dyr vi også ønsker å se i fjellet.

Til og med i nasjonalparkene

I Norge drives det rypejakt til og med i nasjonalparkene. De burde vært referansebiotoper for uberørt natur.

I stedet blir nasjonalparkene rekreasjonsområde for jegerne. De kaller det «høsting», selv om hver jeger i gjennomsnitt bare skyter tre ryper i året, som ikke står i noe rimelig forhold til innsatsen.

Jeg tror at enhver jeger vil innrømme at dette først og fremst er rekreasjon.

Skadeskyting

Det snakkes lite om skadeskyting, men data tyder på at en stor del av såkalte bomskudd i virkeligheten er skadeskyting, og at kanskje så mye som halvparten av rypene i Sør-Norge som overlever jakten, har hagl i seg.

Ryper som ikke blir gjenfunnet, og til slutt dør etter skadeskytingen, vil bli spist av åtseletere. Om det har vært brukt blyhagl (riktignok ulovlig), er det også farlig for åtseleterne.

Trening av jakthunder forutsetter dispensasjon fra båndtvang, og det blir brukt løskrutt for å venne hundene til skuddlarmen. Dette stresser rypene, også utenfor jaktsesongen.

Forbud

Rypejakten er dyreplageri, til glede for noen, men til skade for naturen. Jakten reduserer naturopplevelsen for dem som ikke er jegere, både fordi det gjør at det blir færre dyr i naturen, og fordi dyrene blir reddere for mennesker på grunn av jakten. Der det ikke jaktes, ser man mange flere dyr enn der det drives jakt.

Det er dessuten utrivelig å høre skudd, og jeg liker ikke å møte bevæpnede menn når jeg går på tur.

Etter mitt syn er det en overmoden sak å forby jakt i nasjonalparker. Et generelt forbud mot jakt på småvilt må vurderes.

Read Entire Article