Ett tall gir Harris håp etter debatten

1 week ago 9



Den første målingen

TV 2s valgekspert har finlest den første meningsmålingen etter presidentdebatten.

 MARIO TAMA NTB / Getty Images / AFP
DUELL. Mange titalls millioner fulgte debatten mellom Donald Trump og Kamala Harris. Foto: MARIO TAMA NTB / Getty Images / AFP

Publisert 11.09.2024 12:09 Sist oppdatert 31 minutter siden

4 prosent av dem som så nattens presidentdebatt, har endret mening om hvem de vil stemme på.

Det kommer frem i omfattende meningsmåling gallupbyrået SSRS har gjennomført for CNN. 605 registrerte velgere som så debatten har svart på 105 spørsmål hver.

Hovedfunnet er at 82 prosent av de spurte ikke lot seg påvirke av debatten. De har allerede bestemt seg for hvem de vil stemme på.

Men fire prosent sier altså at de har ombestemt seg. Og 14 prosent sier de må tenke seg om.

– At fire prosent faktisk har ombestemt seg, gir Kamala Harris en viss grunn til optimisme, sier TV 2s valganalytiker Terje Sørensen.

Han har gått gjennom den 27 sider lange rapporten og sammenlignet tallene med debatten mellom Trump og Joe Biden i juni.

– Tallene viser at Harris er den klare vinneren av debatten. Hun knuser Trump med nesten like overbevisende tall som Trump slo Joe Biden med i juni, sier Sørensen

Viktig aldersgruppe påvirket

Den største andelen av TV-seere som sier de har ombestemt seg, befinner seg i aldersgruppen 50 til 64 år. Dette er en av Trumps viktigste velgergrupper.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
FINLESER TALL. Terje Sørensen har gått gjennom den første store meningsnmålingen etter tidenes presidentdebatt. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Når det er så jevnt som det er nå kan det være en viktig utvikling, sier Sørensen. 

Han tror at debatten kan gi Harris en løft på mellom 1 og 2 prosentpoeng på de nasjonalt meningsmålingene.

Som tabellen under viser er det et løft Kamala Harris er helt avhengig av. De siste dagene har nemlig avstanden til Donald Trump minket kraftig.

Harris må trolig vinne med mer enn 2,7 prosentpoeng for å bli president. 

Sørensen understreker at én vellykket debatt ikke er nok for Harris.

– Dette kan hjelpe Harris til å få et flertall, men det må følges opp i praktisk politikk. Fortsatt viser tallene at Trump er den foretrukne kandidaten på de viktigste valgkampsakene politikk og innvandring. 

Read Entire Article