Et viktig tiltak, men på feil sted

2 days ago 11



DEBATT: I forbindelse med den nabovarslene byggesøknaden for etablering av landstrøm og tilknyttede anlegg i sjøfronten foran Gamle Stavanger, har naboene sterke bekymringer angående både miljømessige og sikkerhetsrelaterte konsekvenser.

Naboene ber kommunen om å avslå søknaden om dispensasjon fra plankravet og vurdere et alternativt, tryggere og mer miljøvennlig sted for det nødvendige landstrømanlegget. Foto: Fredrik Refvem
  • Henrik Lande

    Harris Advokatfirma AS

  • Marianne Sandvik

    Harris Advokatfirma AS

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Den foreslåtte plasseringen og utformingen av byggverket er i strid med viktig regelverk som beskytter både kulturminner og det lokale miljøet.

For det første er deler av området satt av til grønnstruktur, et viktig område for både naturmangfold og rekreasjon. Bygging på dette arealet er i strid med kommunedelplanen for Stavanger sentrum og krever detaljregulering. Manglende reguleringsplan og nødvendige vurderinger av arealbruken er særlig negativt for en helhetlig arealplanlegging, og forringer både kvalitetene på grøntareal og visuelle forhold i området.

Det er av avgjørende betydning å bevare både den unike kulturarven i Gamle Stavanger og sikre et trygt bomiljø for alle innbyggere.

Brannfare i trehusbebyggelsen

Den foreslåtte byggehøyden overskrider også det som er tillatt, og får betydelige konsekvenser for naboene, spesielt med tanke på lysforhold og utsikt. Ved oppføring av tiltaket vil ikke lenger bebyggelsen i Gamle Stavanger være synlig verken fra sjøen eller fra Domkirkeplassen. Dette vil ikke bare forringe bybildet, men også skape et uopprettelig brudd med byens historiske identitet.

Videre er det grunn til alvorlig bekymring rundt brannsikkerheten. Vi har nylig sett en brann i en transformator ved Heathrow lufthavn den 21. mars 2025, som medførte full stans i flytrafikken og betydelig skade. Tiltakene innebærer høy risiko for nabobebyggelsen, spesielt i et område som er tett og historisk sårbart, som Gamle Stavanger. Et eventuelt branntilløp kan få katastrofale konsekvenser, med høyere risiko enn ved etablering på mer egnede steder. På tross av dette er det ikke gjennomført noen risikoanalyse som tilstrekkelig vurderer konsekvensene av en mulig brann i et slikt område. Dette er en risiko vi ikke kan tillate oss i Norges mest verdifulle trehusmiljø, der konsekvensene kan bli irreversible.

Bryter med kommunens egne planer

I tillegg er det påvist at forslaget strider mot kommunens egen handlingsplan for cruiseturisme, som har som mål å flytte cruiseanløp fra indre havn. Dermed blir tiltaket et direkte brudd på kommunens egne retningslinjer og vedtak.

Naboene ber kommunen om å avslå søknaden om dispensasjon fra plankravet og heller vurdere et alternativt, tryggere og mer miljøvennlig sted for det nødvendige landstrømanlegget. Det er av avgjørende betydning å bevare både den unike kulturarven i Gamle Stavanger og sikre et trygt bomiljø for alle innbyggere. Det er fullt mulig å kombinere gode miljøtiltak med trygg byutvikling – men da må prosessene følge lovverket, og plasseringen være riktig.

Innlegget av advokatene Marianne Sandvik og Henrik Lande er skrevet på vegne av naboer og beboere i området rundt Strandkaien, Stavanger.

Publisert:

Publisert: 6. april 2025 19:41

Read Entire Article