Er en teskje alltid en teskje? Og er det enklest å bake med desiliter eller gram? Eksperten svarer.

4 weeks ago 13



Mange oppskrifter oppgis i gram og ikke i desiliter. Blir det mer eller mindre nøyaktig av den grunn? Eksperten svarer.

Flere og flere oppskrifter oppgir mål i gram. Det kan skape litt frustrasjon på kjøkkenet. Foto: Shutterstock

Publisert: 05.04.2025 08:00

Ukens tips: Det kan være frustrerende med oppskrifter med gram og ikke i desiliter. Noen mener gram ikke er en «norsk» måte å bake på. Og at det kan være vrient å regne om fra desiliter til gram. Her kommer en forklaring.

Eksperten: Anette Hansen er matfaglig teamleder i Matprat, som er Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og for brød og korn.

1. Er det best å bruke gram eller desiliter?

– Mål i desiliter kan variere avhengig av ingrediensen. Mel og sukker har forskjellig tetthet, mens gram alltid er nøyaktig. Derfor syns jeg ofte gram er best for nøyaktighet, spesielt i baking, sier Anette Hansen.

Hun sier at mel ofte er en joker ved oppmåling i desiliter, fordi melet kan ha forskjellig fuktighet – altså vil et tørt mel pakke seg mer sammen og ligge «tettere».

– Om du i tillegg banker litt på desilitermålet, vil du få det enda tettere, og plass til en del mer mel. Måler du mel i gram, vil det alltid være samme mengde – uansett om det bankes sammen eller er et mel som har stått litt. Desiliter fungerer bedre for væsker. Her er stort sett 1 dl av alle væsker tilsvarende vann eller melk 100 g. Desiliter kan gi større variasjoner for tørre ingredienser. Dette gjelder også for kopper (cups), forklarer hun.

2. Hva kan gå galt om du ikke måler/veier riktig?

– Det kommer an på hva man lager, men det er særlig ved baking det kan gå litt galt om en ikke er nøyaktig med oppmålingen. Kanskje blir baksten for våt og klissete, og du må tilsette masse mer mel. Eller den blir for tørr og vanskelig å forme. Blir det for mye eller for lite gjær, påvirker det både hevingen, smaken og konsistensen, og om væskemengden blir feil, kan det påvirke teksturen. Men det kommer selvfølgelig helt an på hva du skal bake, sier Hansen.

3. Hvordan oppsto måleenhetene, og har de endret seg?

I dag finnes det mange oppskrifter med gram og ikke desiliter.

– Jeg vil ikke si det er en anglifisering at mange oppskrifter i dag bruker gram i stedet for desiliter, men heller en presisjonsforbedring. Baking er presisjon, og vi er blitt mer oppmerksomme på utvikling av smak, tekstur og å få til den perfekte skorpen. Folk er mer opptatt av å få til et godt håndverk.

– Måleenheter ble tidligere basert på hva som var praktisk tilgjengelig, som skjeer, kopper og håndfuller, altså litt mer på slump og erfaring. Det standardiserte metriske systemet går langt tilbake. Likevel brukes det også engelske målenheter som «cups» og «ounces» i mange oppskrifter i dag, sier hun.

Hansen tror det kommer av en generell økt bakeinteresse, og at når den første cupcakebølgen kom, søkte mange på oppskrifter fra utenlandske sider der målene ofte sto i cups eller ouncesouncesOunses, eller unse på norsk, er en gammel vektenhet som ble brukt i Norge fram til det nye målesystemet, meterkonvensjonen kom i 1875. Det målte den gang ca 31 gram. I dag benyttes måleenhet i blant annet England og USA..

– Mange regnet disse om og fikk kanskje et mål i gram som ikke nødvendigvis var helt rundt, sier Hansen.

– Med surdeigsinteressen og pizzabonanzaen vi har sett de siste årene, er også presisjonen blitt enda mer tydelig. Derfor finnes det oppskrifter med f.eks. 17 g gjær, 7 g gjær eller 1,7 g gjær – nettopp fordi man her kombinerer mengden gjær med hevetid, hevemiljø og utvikling av smak.

4. Hvordan enkelt regne om mellom gram og dl?

– Det avhenger litt av ingrediensen. Baker du mye, ville jeg lært meg vekten av 1 dl på de vanligste ingrediensene. 1 dl mel eller melis er ca. 55 g, mens 1 dl sukker er 75 g. 1 dl honning ca. 140 g. Så kan du enkelt regne om gram til dl om det trengs.

  • Eksempel: 340 gram mel: 55 g pr. dl = ca. 6,2 dl.

– For enkelhetsskyld kan det være fint å bruke en konverteringskalkulator eller regne om og skrive ned sine favorittoppskrifter. Da slipper en å regne om hver gang.

5. Bør alle ha en kjøkkenvekt?

Dersom man ikke har det, vil Hansen anbefale å investere i en. Det vil gjøre det enklere å følge oppskrifter mer nøyaktig.

– En av de tingene jeg liker aller best med vekt, er at jeg da kan sette bollen rett på vekten og måle opp ingrediensene rett i bollen. Husk å nullstille mellom hver ingrediens! Da slipper du masse ekstra utstyr eller gris med å måle opp i målebeger, legger hun til.

En vekt kan være en nyttig investering på kjøkkenet. Foto: Shutterstock

6. Er en teskje alltid en teskje?

– Nei, en teskje er ikke alltid en teskje. Selv om standardmålene for en teskje er 5 ml, varierer mange teskjeer i størrelse. I tillegg kan det være forskjell alt etter hvor «strøken» eller «toppet» skjeen er. Skal du måle opp i teskjeer, er det bedre å bruke måleskjeer for mer nøyaktighet, enn teskjeer i kjøkkenskuffen.

Read Entire Article