Er det i det hele tatt mulig med industriproduksjon av oppdrettslaks?

1 month ago 18



Det nye husdyret i Norge, oppdrettslaks, er blitt vårt mest tallrike husdyr. Som kylling og sau omfattes den av dyrevernloven som pålegger oss at vi skal legge til rette for god dyrevelferd i alt dyrehold.

Foto: Bendiksby, Terje

Er det i det hele tatt mulig med industriproduksjon av oppdrettslaks? Når opptil 200.000 fisk svømmer rundt i et bur som er 20–50 meter dypt og 50 meter i diameter uten annen stimulans enn å spise den samme maten, dag ut og dag inn kan det umulig være god dyrevelferd.

Dette livet gir fisken store helseutfordringer og sykdomsproblemene har bare øket gjennom mange år. Driftsformen er i realiteten et stort klekkeri og oppvekstanlegg for lakselus, en parasitt som spiser hud, slim og blod av fisken og kan påføre den åpne sår. Denne luseplagen møter oppdrettsnæringen på flere måter, og en mye anvendt metode for tiden er å tvinge fisken til å bade i varmt vann opptil 34 grader celsius slik at lusa dør. «Det er som om vi skulle bade i 60-70 grader celsius» (Forskningsmagasinet Apollon UIO). Denne metoden er nå en av de viktigste årsakene til at oppdrettslaks dør i følge Veterinærinstituttet. Sammen med Havforskningsinstituttet har de gjort forsøk som viser at fisken tydelig responderer med smerteadferd ved varmtvannbehandlingen. Professor emeritus i fiskesykdommer Trygve Poppe har uttalt følgende: «Fisk er sofistikerte skapninger med et velutviklet og spesialisert sanseapparat, inkludert evnen til å oppfatte smerte».

I Agder foregår denne industrivirksomheten i første rekke i Hidrasundet av verdens største oppdrettsselskap Mowi. Avisen Agder hadde i midten av juli et oppslag om stor dødelighet etter avlusing. Naturvernforbundet har fått bekreftet av selskapet at det var stor dødelighet i forbindelse med avlusningen. I motsetning til tidligere operasjoner ble det denne gangen ikke benyttet tilsetningsstoffer. Vår informasjon sier at nær 60000 fisk døde under operasjonen. Mattilsynet har for øvrig i skriv datert 15.08. i år påpekt et lusenivå langt over tillatt nivå, med andre ord et svært alvorlig brudd med regelverket.

Hendelse i juli i Hidrasundet er nok et nytt bidrag til et dårlig omdømme ikke minst også da det åpenbart må være brudd på dyrevernloven. Vi regner derfor med at Mattilsynet reagerer med de reaksjonsformer loven gir anledning til, herunder anmeldelse. At det ble registrert synlig forurensing i sjøen nær anleggene som kan ha sammenheng med lasting og båttransport av anslagsvis 180 tonn død fisk, er et forhold kommunens miljøansvarlig må undersøke.

For øvrig er det god grunn til å glede seg over at Mowis planer for omfattende industriproduksjon i skjærgården i Søgne ble stoppet etter bred folkelig motstand, av våkne og engasjerte interesseorganisasjoner og av lyttende lokalpolitikere i Kristiansand. Lakseindustri fører med seg mange, og omfattende miljøproblemer i tillegg til lovstridig dyrevelferd noe det stadig rapporteres om der denne virksomheten har fått slippe til i vår natur.

Read Entire Article