Equinor fjerner fornybarmål

1 week ago 8



Den norske oljekjempen satser ikke lenger på at fornybar energi skal utgjøre 4 prosent av selskapets totale energiproduksjon innen 2026.

Equinor satser blant annet på havvind, men har de siste årene droppet flere planer. Her fra selskapets flytende havvindanlegg Hywind Tampen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Equinor omtaler seg selv som et bredt energiselskap, men 99,6 prosent av selskapets totale energiproduksjon er fortsatt fossil.

I 2020 satte de derfor et mål om å øke produksjonen av fornybar energi.

Selskapet gikk ut med flere mål, både i årsrapporten og i bærekraftsrapporten: Overordnet hadde selskapet en ambisjon om å tidoble kapasiteten på fornybar energi innen 2026.

Da skulle den etter planen utgjøre 4–6 gigawatt, eller rundt 4 prosent av den totale energiproduksjonen.

Faksimile fra Equinors bærekraftrapport 2020 Foto: Equinor

Men etter 2020 har ikke fornybarmålet blitt gjengitt i rapporter fra selskapet.

Droppet produksjonsmål

Equinors pressetalsperson Magnus Frantzen Eidsvold forklarer det med at selskapet heller fokuserer frem mot 2030.

Ifølge Equinors siste bærekraftsrapport fra i fjor utgjorde fornybar energi 0,4 prosent av selskapets totale energiproduksjon.

Ambisjonene som Equinor nå jobber etter, er at 50 prosent av selskapets investeringer skal gå til fornybar energi og lavkarbonløsninger som karbonfangst og -lagring innen 2030.

Samtidig skal selskapet ha installert 12 til 16 gigawatt med fornybarkapasitet innen 2030.

Overordnet har ikke lenger Equinor et mål om hvor mye av selskapets totale energiproduksjon som skal stamme fra fornybar energi – hverken i 2026 eller i 2030.

Les også

Norske selskaper dropper milliardprosjekter

Mener selskapet satser stort

Under oljemessen ONS i Stavanger uttalte Equinor-sjef Anders Opedal at selskapet ønsker å opprettholde et høyt aktivitetsnivå innen olje og gass i minst ti år til, frem mot 2035.

Samme uke ble det og klart at Equinor trekker i fornybar-bremsen. Selskapet trekker seg ut av flere land og legger vekk prosjekter.

Blant annet avslutter selskapet havvindsatsinger i Spania, Portugal og Vietnam.

Pressetalsperson Magnus Frantzen Eidsvold sier at disse prosjektene var i en tidlig fase, og at selskapet fortsatt satser tungt på fornybar energi.

Han mener at tallet 0,4 prosent av selskapets totale energiproduksjon ikke er dekkende.

– Det er et korrekt tall, men det er ikke dekkende for størrelsen på fornybarvirksomheten.

Equinors pressetalsperson Magnus Frantzen Eidsvold. Foto: Arne Reidar Mortensen / Equinor

Han viser til at Equinor har investert nærmere 100 milliarder kroner i lavkarbonløsninger og fornybar energi de siste årene.

I fjor gikk for eksempel 20 prosent av Equinor totale investeringene til nettopp dette: 23 milliarder kroner gikk til investeringer i fornybar energi og lavkarbonløsninger. Til sammenligning gikk 108 milliarder kroner til investeringer i olje og gass.

Eidsvold viser også til tre store havvindprosjekter som selskapet satser på: Doggerbank utenfor Storbritannia, Empire Wind 1 i USA og Baltic II og III i Polen.

– Aktivitetsnivået i fornybarvirksomheten kommer til å være høy og stigende i de kommende årene.

– Bedre signal for markedet

– Hvorfor er fornybarmålet for 2026, omtalt i årsrapporten og bærekraftsrapporten for 2020, ikke omtalt i senere rapporter?

– I 2021 gjorde vi en større strategioppdatering med tre hovedsatsinger: optimalisert olje- og gassportefølje, lønnsom vekst i fornybare energikilder og nye markedsmuligheter i lavkarbonløsninger, sier Eidsvold.

– Det er fortsatt det vi styrer etter, og så gir vi en årlig oppdatering på vår kapitalmarkedsdag. Når det gjelder endringen fra 2020 til 2021 så er det et bedre signal å få for markedet og øvrige omgivelser hva de kan forvente å få av absolutt fornybar kapasitet og produksjon.

På spørsmål om hvorfor Equinor har gått bort fra ambisjonen om at fire prosent av selskapets energiproduksjon skal stamme fra fornybar energi innen 2026, viser Eidsvold til svaret over.

Les også

Equinor-sjefen om fornybarsatsingen: – Krevende med lønnsomhet

Read Entire Article