En triumf for godt håndverk

1 month ago 22



AFTENBLADET MENER: Domkirken i Stavanger er klar for 900 nye år, takket være offensive politikere og kirkefolk – og ikke minst flinke fagfolk.

Etter ti år er Domkirken i Stavanger endelig restaurert og åpnet igjen. Foto: Pål Christensen / Aftenbladet

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Prosjektleder Britta Goldberg og arkitektene Live Gram og Per M. Schelderup får Aftenbladets kulturpris 2024 for sitt arbeid med restaureringen av Domkirken i Stavanger.

Alle tre har vært involvert i prosjektet siden oppstarten i 2013, og alle tre har høstet mange lovord for måten de har håndtert sine roller på. Å restaurere et bygg som Domkirken er en tautrekking mellom fortid og nåtid, mellom budsjetter og ønsker og mellom behovene til alle dem som skal bruke katedralen. Noen tenker mest på kirkekaffen, andre tenker mest på eldgamle håndverkstradisjoner. Alle skal bli hørt, og diskusjonene rundt prosjektet har vært både friske og viktige. Også dette prosjektet har blitt bedre av kritiske spørsmål og engasjement.

Per M. Schjelderup beskriver det slik:

– Som arkitekter i et slikt prosjekt står vi midt i veikrysset og ser trafikk til alle kanter.

Den trafikken har prosjektleder og arkitekter håndtert på en utmerket måte. Domkirken skal brukes av menigheten, som har sine behov i den daglige driften. Kirken brukes også av kulturlivet, besøkes av turister og være et sted hele byen kan være stolt av. Historien skal tas vare på, gamle feil skal rettes opp og arbeidet skal ta hensyn til alt fra inneklima, estetikk, historie, universell utforming, lyd, lys og håndverksdisipliner som nesten er gått ut av tiden.

Domkirken er – uten sidestykke – det viktigste bygget i Stavanger. Politikere og kirkens egne folk skal ha ros for å ha jobbet iherdig med å komme i mål med restaureringen uten hjelp fra stat og regjering. Prosjektledelse og arkitekter har også fått fortjent hyllest.

Den nyåpnede Domkirken er også en triumf for godt, gammeldags håndverk. Uten kompetente, lærevillige og entusiastiske håndverkere er ikke planer mer enn papirer. I dag hyller vi også alle som har pusset, kalket og hogd stein, behandlet trebord, jobbet med konservering av kunst, gravd og støpt og fått gode planer realisert.

Ingenting kan erstatte godt håndverk.

Den kompetansen må tas vare på og brukes, for nå starter det trauste arbeidet med å vedlikeholde kirken.

Domkirke-prosjektet har vært omfattende og kostet mye penger, men det har vært verdt hver krone.

Publisert:

Publisert: 2. september 2024 13:40

Read Entire Article