En energisk Trump gjorde Biden svakere i første debatt

2 days ago 9



Det er bare tre og et halvt års aldersforskjell på dem. Men Trump fremstår kvikkere enn Biden og fikk mest ut av den første tv-debatten.

Enkelte av Bidens støttespillere er bekymret for at debatten kan ødelegge presidentens sjanser til å bli gjenvalgt. Noen hevder Biden selv bør trekke seg og bane vei for en annen demokrat, skriver Alf Tomas Tønnessen etter tv-debatten mellom Trump og Biden på CNN natt til fredag. Foto: John Bazemore / AP

Det var knyttet stor spenning til årets første, og kanskje eneste, presidentdebatt i USA.

De to kandidatene møttes for første gang på nesten fire år. Rollene var snudd. Nå var Donald Trump i angrepsposisjon og virket mer energisk enn president Joe Biden.

Trump hadde to hovedbudskap gjennom hele debatten. Det første var at Biden har åpnet landets grenser for ulovlig innvandring. Det andre var at Biden er personlig svak.

Trump gjentok ofte disse budskapene uavhengig av hvilke spørsmål CNNs ordstyrere Jake Tapper og Dana Bash stilte ham.

Alf Tomas Tønnessen

Trump malte frem et bilde av ulovlige innvandrere som får adgang til amerikanske luksushoteller. Biden klarte ikke i tilstrekkelig grad å slå tilbake mot denne kritikken.

Ifølge Trump er Biden svak fordi han ikke klarer å hindre krig, fordi andre ledere ikke frykter ham, og fordi han aldri sparker noen fra sin egen administrasjon. Trump påstår at hvis han var president, ville Putin ikke ha angrepet Ukraina.

Trump påstår at hvis han var president, ville Putin ikke ha angrepet Ukraina.

Trump skaper en kontrast mellom en fredsperiode da han selv var president og en tid med krig, opprør og kaos under Biden. Trump hevder at Biden er nær ved å føre USA inn i en tredje verdenskrig. Han spiller her effektivt på folks frykt.

Trump fremstiller seg selv som handlekraftig. Her har han et godt retorisk poeng. Han sparket FBI-direktør James Comey fordi han ikke var god nok. Biden sparker ingen fordi han selv er svak, slik Trump ser det. Når denne svakheten kobles til Bidens alder, er den sittende presidenten sårbar.

Abortsaken er egentlig en vinnersak for Biden. I 2022 avskaffet USAs høyesterett den føderale retten til selvbestemt abort. De femti delstatene har nå myndighet til å avgjøre abortspørsmålet. Dette har ført til enorme ulikheter. Noen delstater har strenge lover, mens andre tillater abort til langt ut i svangerskapet.

Trump kritiserte Biden for å akseptere senabort, selv i ukene nær fødsel. Trump hadde et lignende effektivt angrep mot Hillary Clinton i deres siste debatt i 2016.

Selv om det bare er tre og et halvt års aldersforskjell mellom dem, virker Trump langt kvikkere enn Biden. Han drar nytte av sin gode stemme, mens Biden var hes og tidvis mumlende. Biden slet tidvis med å komme med sammenhengende resonnementer.

Det var knyttet stor spenning til hvordan Trump ville svare på spørsmål om sin rolle 6. januar 2021, da Kongressen ble stormet. Trump kontret med å si at USA var sterkt den dagen og energiuavhengig. Han ga skylden på tidligere kongressleder Nancy Pelosi for at det ikke det var tilstrekkelig sikkerhet til å hindre stormingen. Han påstod også at Kongress-komitéen som gransket angrepet, slettet viktig informasjon.

Biden klarte ikke å få fram at 57 av 100 senatorer i den siste riksrettssaken stemte for å avsette Trump, alle de demokratiske senatorene og hele sju republikanere. Hadde ytterligere ti republikanske senatorer gjort det samme, ville Trump blitt avsatt. Dette ville hindret ham fra å bli presidentkandidat i 2024.

Biden strevde i viktige deler av debatten, spesielt i åpningen og i sluttappellen. Ifølge en måling av CNN mente bare drøye 30 prosent at Biden vant debatten, mens nær 70 prosent mente Trump var best.

Enkelte av Bidens støttespillere er bekymret for at debatten kan ødelegge presidentens sjanser til å bli gjenvalgt. Noen hevder Biden selv bør trekke seg og bane vei for en annen demokrat.

Det er ikke uvanlig at en sittende president taper den første debatten. Selv en langt yngre Barack Obama tapte første duell mot utfordrer Mitt Romney i 2012. Obama kom derimot langt sterkere tilbake i de påfølgende debattene og ble gjenvalgt med god margin.

Trump gjorde også feil i debatten. Han fikk to ganger spørsmål om hva han vil gjøre for å redusere de svært høye prisene på barnehageplasser, men svarte aldri på dette. Han snakket om helt andre ting.

Han sa også lite om konkrete tiltak mot klimaendringer. Der har Biden gjort viktige grep. Dette må han få fram i mye sterkere grad enn han klarte i debatten. Han kan også si at en rik Trump ikke bryr seg om barnehageprisene.

Biden fikk fram et viktig poeng om at 40 av 44 tidligere statsråder for Trump ikke støtter ham lenger. Det er påfallende at mange av Trumps tidligere medarbeidere vender seg bort fra ham. Trumps visepresident Mike Pence er én av disse. Dette må Biden utnytte bedre i sin valgkamp.

Det er vanskelig å se for seg at Biden vil kunne bli gjenvalgt med klar margin, slik Obama ble det i 2012. Biden trenger mye drahjelp fra andre demokrater i valgkampen i håp om en knepen seier.

Det er over fem måneder igjen til valgdagen 5. november. I øyeblikket har Trump en fordel. Han leder allerede på meningsmålinger i de fleste vippestatene. Disse avgjør valget. Det blir intense måneder før velgerne går til urnene i et ekstremt viktig valg for USAs framtid.

Read Entire Article