Demokratisk forvaltning av kystområdene i Agder

2 days ago 13



Å utvikle og koordinere en bærekraftig forvaltning av kystområdene i Agder er viktig, vanskelig, og det krever demokratisk styring. At de røde opposisjonspartiene vil overlate styringen til Statsforvalteren er for oss uforståelig.

Foto: Kjartan Bjelland

I flere av regionens aviser går opposisjonsleder Gro Bråten (Ap). mfl. hardt ut mot fylkesordfører Arne Thomassen (H). Han beskyldes for å ha foretatt en snuoperasjon i saken om SOS Skagerrak. Det framstår som en underlig påstand, ettersom SOS Skagerrak-programmet ble behandlet for første gang i fylkestinget den 18. juni. Thomassen er fylkestingets leder og bundet av fylkestingets vedtak. Dette vet Bråten. Så hvilken snuoperasjon det vises til er ikke lett å forstå.

Snuoperasjon fra fylkesordfører og hans budsjettkamerater

SOS Skagerrak-programmet har som mål å sikre en bærekraftig forvaltning av sjøarealene langs Agderkysten. Det handler i stor grad om arealplanlegging og inneholder gode tiltak for å sikre naturmangfold, økosystemer og vannkvalitet. Intensjonen med programmet er meget bra, og det vil være et godt verktøy for kommunene og fylkeskommunen. Dette står tydelig i vårt vedtak i fylkestinget. Mye av arbeidet i programmet foregår allerede i fylkeskommunens regi, i tett samarbeid med næringsliv og kunnskapsmiljøene. Dette gjelder også et styrket og revitalisert Blått Kompetansesenter, som Bråten underlig nok omtaler som strandet i sitt innlegg.

I prosessen knyttet til SOS Skagerrak har fylkesordfører mfl. pekt på viktigheten av god demokratisk forankring. Likevel viser Statsforvalteren oppsiktsvekkende lite respekt for demokratiet. Det kommer tydelig fram i konseptnotat SOS Skagerrak. Konseptet fremstår som svært forpliktende uten at det er ferdigarbeidet og derfor har et stort tolkningsrom. For mange beslutninger flyttes ut av demokratisk valgte kommunestyrer og fylkesting.

Det vises spesielt til konseptnotatet side 8 hvor det står: «Programeier er det strategiske programstyret, og det vil ansettes en programkoordinator. Statsforvalteren i Agder vil være vertskap for programkoordinatoren med administrativt og personalmessig ansvar, og det strategiske programstyret vil ha ansvaret for oppgavestyringen.»

«Det strategiske styret skal peke ut retningen for arbeidet i SOS Skagerrak. Prinsipielle og overordnede beslutninger underveis i programperioden tas i denne gruppen.»

«Det strategiske programstyret vil ledes av statsforvalteren i Agder Gina Lund.»

Fylkeskommunens rolle må fortsatt være å utvikle og koordinere en bærekraftig forvaltning av kystområdene i Agder. Det vil vanskelig la seg gjennomføre gjennom SOS Skagerrak slik det er skissert. Fortsatt er mye uavklart i programarbeidet, og fokuset på matproduksjon er nærmest fraværende. Mye i programmet er verdt å arbeide videre med, men ikke med den organiseringen som Statsforvalteren legger til grunn. Mye av dette blir også godt ivaretatt i fylkeskommunen i dag, og vi må ikke skusle bort arbeidet fylkeskommunens ansatte har gjort med å bygge tillit hos næringsdrivende og innbyggere. Dersom vern skal virke over tid, må de som bruker havområdene være med på laget. I tillegg ligger det uforutsigbare økonomiske forpliktelser i konseptnotatet.

Det var bakgrunnen for Høyres forslag i fylkestinget den 18. juni. Et forslag som innebærer at fylkeskommunen blir programeier for SOS Skagerrak og at innholdet i programmet skal utarbeides i samarbeid med kommunene i Agder.

På den måten vil stemmene til Agders befolkning bli godt i varetatt og SOS Skagerrak-programmet vil være demokratisk forankret.

Read Entire Article