På et par dager har prisen på Ringnes juleøl falt dramatisk. Nå er den lavere enn noensinne.
Publisert 11.12.2024 21:11 Sist oppdatert 18 minutter siden
I mange dager har det vært priskrig på typiske julevarer som marsipan, juleskum og sjokolade.
Folk har hamstret og mange hyller er tomme.
– Trist
Nå har priskrigen også «rammet» juleøl fra Ringnes. Prisene har stupt de siste dagene, og det skaper sterke reaksjoner.
– Jeg tenker det er synd og trist at dagligvarehandelen har priskonkurranse på rusmidler; spesielt når man vet at mange barn gruer seg til jula fordi foreldrene drikker for mye, sier P4-programleder og tørrlagt alkoholiker, Michael Andreassen, og tilføyer:
– Det er en enorm mismatch mellom hva voksne mener de kan drikke og hva barna synes er nok. Barn synes det er svært ubehagelig at voksne endrer seg. Derfor er det synd at dagligvarebransjen ikke tar ansvar.
– Desperate
– Dagligvarekjedene virker desperate, og jeg er overrasket over at de lar seg rive med av denne priskrigen. De burde tatt mer samfunnsansvar. Det er nok av andre varer de kan ha priskrig på, sier generalsekretær Ragnhild Kaski i Av-og-til, som jobber med å redusere alkoholforbruket til nordmenn.
Hele uken er prisene blitt presset på juleølet. Tirsdag formiddag sank prisen helt ned til 25 kroner og skapte sjokkeffekt. Prisen var rundt 10 kroner billigere enn andre juleøl.
Fortsetter ned
Onsdag formiddag nådde prisen et nytt bunnpunkt, viser TV 2 hjelper degs undersøkelse.
Kaski er redd for konsekvensene:
– Jula er en tid hvor mange drikker mer alkohol enn ellers. Derfor er priskrig på alkohol uheldig og en svært dårlig idé. Forskning viser tydelig at pris har mye å si for hvor mye folk handler, og vi er bekymret for at dette kan føre til hamstring av juleøl. Det er ikke alle hjem og barnefamilier som har godt av det.
Både Oda.no og Rema 1000 har nå senket prisen til kroner 18,60.
Dette tilbudet hadde fått Michael Andreassen til å hamstre øl da han var alkoholiker.
– Hvis jeg kunne bestilt øl til kroner 18,60 per stykk hos Oda og få den på døren, hadde jeg bestilt opp en del kasser. Det er jo gull for en alkoholiker. Pris gjør at folk kjøper mer og kjøper du et par kasser drikker du mer enn om du bare har en 6-pakning hjemme. Det er en grunn til at jeg ikke kjøper en rull med snus, men bare en boks av gangen.
Mange tomme hyller
Nettbutikken Oda har fortsatt øl på lager, men det er ingen tvil om at prisen har ført til hamstring hos Rema 1000. To butikker i Oslo sentrum var totalt tømt for Ringnes juleøl.
På den tredje Rema 1000-butikken TV 2 hjelper deg sjekker, er det fortsatt øl igjen.
Hos Extra i Hausmannsgata i Oslo var det bare to øl igjen i hylla. Vi sikret oss den ene til 20 kroner:
Hos tre Kiwi-butikker var det tomt. Det var derimot mulig å kjøpe en glassflaske Ringnes juleøl på 0,33 liter til 33,90 kroner.
På den fjerde Kiwi-butikken, på Bøler, er det fremdeles øl i hyllene, prisen er den samme som hos Extra; 20 kroner.
– Jeg kan ikke huske at det er noen tradisjon for priskrig på alkohol. Så det er oppsiktsvekkende og litt sjokkerende. Jeg håper de ikke har tenkt seg om. For hvis de hadde tenkt seg om, burde konklusjonen vært at de ikke skulle gjøre dette, sier Andreassen og tilføyer:
– Problemet er at folk ikke forholder seg til alkohol som rusmiddel, men som kos. Men det er et rusmiddel. Så dermed kunne Rema 1000 nå hatt slagordet: Billig rus på Rema 1000. Grunn nummer 98 til å handle hos Rema 1000.
– Det er lov
Er denne priskrigen på øl lov?
– Det er ikke tillatt å ha rabatt på alkohol etter norsk lov, sier Kaski i Av-og-til, som likevel mener det er lov å senke prisen på denne måten.
– Men når de selger juleøl for kroner 18,60, er ikke det rabatt?
– Jeg forstår at du spør! De kan sette ned prisen fordi det er fri prisfastsettelse. Men det at det er lov betyr ikke at det er en god idè.
Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, understreker at dagligvarekjedene følger et «strengt regelverk for markedsføring av alkoholholdige varer og markedsfører derfor aldri priser på øl».
Kommunikasjonsrådgiver Simen Kjønnås Thorsen i Coop understreker også at det ikke er «lov å markedsføre alkoholholdig drikke, men den jobben ser det ut til at et kollektivt Medie-Norge tar seg av på spalteplass».
Prisen på 18,60 er så lav at det fører til overskrifter. Til sammenligning koster Ringnes juleøl 35,90 hos Coop Prix, som ikke er en del av priskrigen:
Tilbud på alkoholfrie alternativer
Rema 1000, Extra og Kiwi fremhever beinhard priskrig som årsak til prisnedgangen, og alle understreker at de skal være billigst.
De tre kjedene og Oda.no sier at de har alkoholfrie alternativer som er svært billige før jul.
– For eksempel har prisen på alkoholfri øl blitt redusert med opptil 58 %. Nå kan du finne Munkholm juleøl til 6,80 kroner, ordinær Munkholm til 3,30 kroner og Munkholm Radler til 12,90 kroner, sier Aarnes i Rema 1000.
Kiwi byr på Munkholm til 3,30 kroner, Clausthaler til 3,90 kroner og Uten til 4,90 kroner.
– Siden vi kuttet prisene på alkoholfritt øl, har salget økt med rundt 170 prosent. Vi ønsker å legge til rette for at flere kjøper alkoholfritt, og vi håper og tror det blir enda mer alkoholfritt øl på bordet i de tusen hjem i år, sier informasjonsdirektør Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.
Coop har tillit til kunden
– Vi håper at Av-og-til er enig i at det er viktig å tilby rimelig, alkoholfrie alternativer, derfor har vi kuttet prisen kraftig på alkoholfritt øl, der enkelte varianter er satt ned med hele 72 prosent, sier Thorsen i Coop og tilføyer:
– Vi har tillit til at kundene våre kjøper og konsumerer øl på en ansvarlig måte.
Også hos Oda peker de på alkoholfrie alternativer:
– Ved siden av juleøl, har Oda konkurransedyktige priser på et bredt utvalg av produkter til jul, inkludert alkoholfrie drikkevarer slik som Munkholm juleøl og Ringnes Hamar julebrus, sier kommersiell direktør Anders Hansen i Oda som ikke kan uttale seg om de selger juleøl med tap:
– Av konkurransehensyn kommenterer vi aldri på spørsmål om avanse eller påslag.