Eksperter: Kongen bør frata Märtha Louise arveretten

1 week ago 11



Prinsesse Märtha Louises bryllup med Durek Verrett har fått massiv oppmerksomhet. 

Midt oppi alt det romantiske, var det også kontroverser. En avtale som ble inngått mellom prinsessen og kong Harald om å ikke bruke prinsessetittelen kommersielt, er sentral.

Den avtalen mener flere kongehuseksperter at prinsessen brøt da hun solgte rettighetene til bryllupet.

Kronprins Haakon hintet før bryllupet om at det skal komme en evaluering av avtalen. Tirsdag sa imidlertid kong Harald til NTB at «den praten har vi jo hatt».

 Ditlev Eidsmo / TV 2
PÅ FEST: Kronprins Haakon sa før bryllupet at det først skulle være bryllup og fest – og deretter en tid for å snakke videre om avtalen og hvordan den håndteres. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Kongehuseksperter mener at kongen og kronprinsen må ta grep.

– Det er katastrofe for monarkiet og kongehuset hvis de ikke tar grep nå. De virker litt tafatte, både kongen og kronprinsen, hvis det ikke skjer noe innen rimelig kort tid, sier Nettavisens kongehusekspert Tove Taalesen til TV 2.

Tror vi får svar raskt

TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen er enig.

– Jeg tror vi får svar på dette før vi går inn i november, sier han til TV 2.

TV 2 har stilt kongehuset spørsmål om de vil kommentere saken – og om det skal tas en evaluering av avtalen.

– Vi henviser til kronprinsens uttalelse forrige mandag, skriver kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet til TV 2.

Schulsrud-Hansen synes det er vanskelig å si hva kongen kan gjøre.

– Jeg tror ikke prinsessetittelen blir rørt. Da blir jeg veldig overrasket. Men det må åpenbart en ordning til her. Det er ikke bra, spør du meg, sier han.

 Heiko Junge / NTB
FAMILIERÅD: Da avtalen mellom Märtha Louise og kongen først ble laget, skjedde det i familieråd på Slottet. Foto: Heiko Junge / NTB

Da avtalen mellom Märtha og kongen opprinnelig ble inngått, skjedde det i familieråd på slottet med kronprinsen og hoffsjefen.

– De har veldig bundne hender. Man kan gjerne si at det å ta prinsessetittelen hadde ordnet det meste, men jeg vil tro at pressen likevel hadde omtalt prinsessen so kongens datter, sier kongehuseksperten.

Mener dette er kongens mulighet

Tove Taalesen, som blant annet har jobbet en årrekke på Slottet, er enig i at kongen og kronprinsen har få grep igjen i verktøykassa.

Både hun og Schulsrud-Hansen peker på én mulighet:

– I mine øyne har de bare ett grep igjen: Det er å fjerne prinsessen fra arverekkefølgen, sier hun.

 Frode Sunde / TV 2
FÅR KLAR BESKJED: Kongen må ta arveretten fra datteren, er beskjeden fra TV 2s kongehusekspert. Foto: Frode Sunde / TV 2

– Kongehuset må ta den arveretten fra henne, for da har de satt foten i bakken og sagt at dette ikke går. At det får konsekvenser når hun bryter den avtalen de har, sier Schulsrud-Hansen.

Taalesen mener det ikke vil være særlig dramatisk.

– Arverekkefølgen er sikret gjennom kronprins Haakon, prinsesse Ingrid-Alexandra og prins Sverre Magnus, påpeker hun.

– Kongen er smart

– Men vil det være dramatisk for kongen å gjøre det mot datteren?

– Det er et godt spørsmål. Jeg vet ikke hva kongen tenker, men jeg kan bare ane at det må være noe frustrasjon blant kongen og kronprinsen over hvordan dette har utspilt seg foran øynene deres. De ble egentlig brikker i et spill i Geiranger.

 Privat
NOK ER NOK: Det mener Nettavisens kongehusekspert Tove Taalesen. Foto: Privat

Taalesen understreker at prinsessen fortsatt vil være sin fars datter, uavhengig av om hun er en del av arverekkefølgen.

– Kongen er en smart mann. Den klokeste mannen jeg noen gang har møtt. Han forstår det her, og har vært så tydelig i hele sitt liv om ikke å sammenblande rollene, sier Taalesen.

Stanses ikke av Grunnloven

Et spørsmål er om det er mulig å fjerne Märtha Louise fra arverekkefølgen. Det har grunnlovsekspert Arne Fliflet svar på.

I en kommentarutgave om Grunnloven, skriver han at kongen kan velge å abdisere, men at det ikke påvirker arverekkefølgen etter ham.

 Heiko Junge / NTB
ENDELIG GIFT: Märtha Louise og Durek Verrett ga hverandre sitt ja – men folket gir dem refs for håndteringen av prinsessetittelen. Foto: Heiko Junge / NTB

– De arvberettighetede til tronen må imidlertid selv kunne frasi seg retten til tronen, skriver han.

Fliflet bekrefter dette overfor TV 2 nå.

Gallup-bombe

Tirsdag publiserte TV 2 en ny meningsmåling, som viser at folket er kritiske til prinsessen.

85,8 prosent av de spurte, mener at hun håndterer avtalen med kongen enten svært dårlig eller ganske dårlig. Nesten halvparten – 48,7 prosent – mener hun håndterer den svært dårlig.

 Elisabeth Grosvold Altenborg
FÅR KRITIKK: Over åtte av ti mener prinsessen har håndtert avtalen med kongen dårlig. Foto: Elisabeth Grosvold Altenborg

Samtidig viser tallene en dramatisk utvikling for kongehusets anseelse i folket.

53,4 prosent av de spurte, mener at monarkiets stilling er svekket de siste årene. Det er 30 prosentpoeng flere enn i 2016.

Read Entire Article