Dyr torsk på fisketorget i Bergen – nær 1000 kroner kiloen

1 week ago 12



– Innkjøpsprisen på fersk skrei har aldri har vært høyere enn denne vinteren.

Det forteller fiskehandler Dan Erik Fjellskål i Fjellskål Fisketorget AS i Bergen.

Den dyreste torsken han selger nå er loins av skrei til den nette sum av 975 kroner kiloen.

Men da skal det sies at dette er sylfersk skrei flybåren fra Nord-Norge. Den er maks en dag gammel når den havner i disken.

– Vanligvis er skreien man får i sør blitt kjørt med lastebil til Oslo, og så videre til Bergen. Da er den gjerne fire dager gammel og om lag 30 prosent billigere. Vi selger denne skreien også, sier Fjellskål.

Fjellskål Fisketorget AS

– Vår beste skrei leveres av Dundrun Seafood i Steigen og behandles med den japanske Ikejime-metoden, en teknikk som sikrer optimal kvalitet på fisken, forteller Dan Erik Fjellskål i Fjellskål Fisketorget AS i Bergen.

Foto: Fjellskål Fisketorget AS

Aldri vært dyrere

Salgsleder Audun Reiertsen i Norges Råfisklag nikker bekreftende til situasjonen fiskehandleren fra Bergen beskriver.

– Det er den høyeste prisen på torsk som vi har sett historisk sett.

Per i dag er prisen på fersk torsk fra båt 74,32 kroner kiloen. Det tilsvarer en økning på nær 35 prosent fra i fjor.

Sammenligner man med januar 2013, har prisen økt med 550 prosent.

en person som holder en fisk

I 2013 og 2014 fisket norske fartøy mer enn 450 000 tonn torsk. I år kan norske fartøy fiske rundt 170 000 tonn torsk. Kvotenedgangen på over 60 prosent er avgjørende for å forklare prisveksten de siste 10 årene.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Sjømatanalytiker Finn-Arne Egeness i Nordea har ikke hørt om en dyrere kilopris enn de eksklusive skreifiletene på Fisketorget i Bergen.

Jeg har sett skrei selges for 600-700 kroner kiloet i Stockholm. Men nærmere 1000 har jeg faktisk aldri hørt om. Du er jo en plass mellom indrefilet og Wagyu-biff fra Japan.

Men prisen har sin forklaring, sier han.

Man bruker kun den aller fineste torsken. Deretter skjærer man ut de aller fineste ryggstykkene. Utbyttet av fisken her er på 25 prosent. Hvis du ganger det med fem, så er det plutselig oppe i 400 kroner bare i råvarekostnader.

en kvinne i rød boblejakke med skjerf og veske

Heidi Sletten Reiertsen har handlet hyse og torskekjake hos Svolvær Seafood . – Nå skal vi lage fiskekaker. Jeg tenker ikke på prisen, skal jeg ha fisk så betaler jeg det de skal ha. De har ikke fått så mye andre år, så det går helt greit.

Foto: Trude Furuly / NRK

Snart luksusvare

Hos Svolvær Seafood koster en fersk torskefilet uten skinn og bein 250 kroner per kilo.

Det forteller daglig leder Steinar Dahl i Svolvær Seafood AS. Han har holdt på med sjømat i 17 år og leverer i hele Europa og i Norge.

Han forteller om et merkelig år.

en person som holder en pose med plast

– Heldigvis har vi har et spredt marked ut i hele Europa, med leveranse til restauranter og husholdninger, sier Steinar Dahl.

Foto: Trude Furuly / NRK

Egentlig har det ikke vært ordentlig lofotfiske i år.

Det virker som at fisken trekker seg lenger nord for hvert år. Kvotene er halvert og mange fiskere er ferdig for sesongen, sier Dahl.

Likevel har mange hatt større inntekt i år enn i fjor, selv om de bare har jobbet halvparten.

Det samme gjelder i hans eget selskap.

Det selges torsk, torsketunger og kjaker, men salget går ned. Likevel går omsetninga til himmels i år fordi verdien har blitt så høy.

Han frykter at torsk i ferd med å bli en luksusvare.

– Ja, hvis disse prisene fortsetter. Kvoten skal jo ned ytterligere til neste år, og da vil prisene bli enda høyere. Utfordringa blir bare større og større.

Dahl sier at kundene nå ser etter andre fiskearter som uer, lange og steinbit.

– Når en torskefilet koster opp mot 250 kr kilo, i stedet for 140 kroner som i fjor, så er det klart at det merkes. Konsumet går ned, folk søker etter andre produkter, fordi fisken blir for dyr. De ser etter kylling og andre ting som er billigere.

en mann som står i snøen

Daglig leder Steinar Dahl i Svolvær Seafood AS har holdt på med sjømat i 17 år og leverer i hele Europa og i Norge.

Foto: Trude Furuly / NRK

– Rekordhøy

Norges Sjømatråd deler bekymringen.

Eksportprisen på torsk er rekordhøy. Med lavere kvoter, som jo har stupt ganske bratt over en kort periode, vil nødvendigvis det globale konsumet av torsk gå ned, sannsynligvis også i Norge.

Det sier kommunikasjonsdirektør Martin Skaug i Sjømatrådet.

Det vil være de med høyest betalingsvillighet som vil kjøpe og spise torsk. Dette prisbildet gjort at torsken akkurat nå beveger seg mot å bli et luksusprodukt som man kun tar seg råd til en gang i blant, både hjemme i Norge og ute i land som er viktige for torskeeksporten.

  • Martin Skaug

    Martin Skaug

    Kommunikasjonsdirektør, Norges Sjømatråd

– Pris viktig

Den norske forbruker har pris som ett av de viktigste kriteriene for valg av sjømat, ifølge Sjømatrådet.

Derfor bør vi prøve å tenke nytt mens torskekvotene er lave, mener Martin Skaug.

– Dette gir en mulighet til å minne om og stimulere til å utforske andre alternativer fra havet med et lavere pris, og som har mange av de samme kvalitetene og egenskapene som torsken. Særlig er seien et alternativ som appellerer til mange, og får du tak i lysing, lange, steinbit eller hyse/kolje er dette også utmerket sjømat som kan gi riktig fine måltidsopplevelser.

Ingen trær vokser inn i himmelen

Torskeprisen vil bli rekordhøy de neste årene. Men ingen trær vokser inn i himmelen, heller ikke torskeprisen, sier Finn-Arne Egeness, som er sjefanalytiker på sjømat i Nordea.

– Trolig når vi ikke pristoppen på torsk før i 2026, når havforskerne forhåpentligvis vil fortelle at torskekvoten skal øke igjen fra 2027.

  • Finn-Arne Egeness

    Finn-Arne Egeness

Publisert 27.03.2025, kl. 11.28

Read Entire Article