Dropper ønsket om ny rødgrønn regjering

4 days ago 9



HAUGESUND: Foran hvert eneste stortingsvalg siden 2005 har Sp-landsmøtet vedtatt ønske om en rødgrønn regjering. Nå går Sp til valg uten å si ett ord om hvem de vil samarbeide med.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på partiets landsmøte i Haugesund fredag. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Publisert: 28.03.2025 16:36

Kortversjonen

Foran valget i 2005 gikk Ap, SV og Sp til valg på å danne landets første rødgrønne koalisjonsregjering. Det har de fulgt opp i alle år siden.

I 2021 red Sp høyt på målingene. Målet om regjeringsmakt sammen med Ap var klart:

«Senterpartiets landsmøte mener at en Senterparti-/Ap-basert regjering er den beste plattformen for en regjering som ser hele Norge.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum er Senterpartiets kandidat som statsminister i en regjering der Senterpartiet deltar.»

Foran valget for åtte år siden i 2017, vedtok også landsmøtet en resolusjon som bandt Sp til Ap:

«Senterpartiets landsmøte mener at en Senterparti-/Arbeiderpartibasert regjering er den beste plattformen for en politikk som ser hele Norge. Senterpartiets landsmøte mener at Senterpartiets verdier må stå sterkt i en Senterparti/Arbeiderpartibasert regjering.»

Senterpartiet gikk ut av Støre-regjeringen i januar. Nå er det slutt på nye drømmer om en regjering med Ap, og eventuelt andre partier på venstresiden. Årets Sp-landsmøte kommer ikke til å vedta noe som helst om regjeringssamarbeid. Hverken med Ap eller Høyre og Frp.

Samme i 1993

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at partiet ikke hadde noen resolusjon om regjering i 1993 heller.

– Det er lenge siden?

– Ja, men det aller viktigste da var å blokkere EU-medlemskap. Og det aller viktigste nå er å blokkere norsk EU-medlemskap. Så er jeg veldig tydelig på at miksen Høyre, Venstre og Frp ikke skal få regjeringsmakt. Så vi åpner ikke for det. Det gjør vi ikke, svarer Vedum.

– Hva slags regjering går dere da til valg på?

– Vi går til valg på sakene vi har. Til å bruke vår posisjon aktivt i Stortinget. Målet er å få gjennomslag for sakene våre. Det kan være i Stortinget, eller i regjering.

– Vil dere inn i en rødgrønn regjering i neste periode?

– Vi må vurdere hvor vi får mest gjennomslag. Det er det aller viktigste. Vi er helt åpne for å søke makt igjen, men vi har ikke det travelt med å komme inn i regjering.

– Er dette starten på en løsrivelse fra det 20-år gamle rødgrønne samarbeidet?

– Vi har godt samarbeid med Ap. I EU-saken har vi en ulik analyse hvor Ap mener det er klokt å gi EU mer makt, svarer Vedum.

Arnstad: Sakene i sentrum

Analysen er åpenbart tungt forankret i partiet. Aftenposten har snakket med en rekke Sp-politikere som svarer nærmest som et ekko av Vedum.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad på landmøtet fredag. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Parlamentarisk leder Marit Arnstad har vært sentral i det rødgrønne prosjektet fra fødselen av. Hun sier at Sp nå «har prioritert de viktigste sakene som Sp skal gå til valg på».

– Betyr det en nedprioritering av rødgrønt regjeringssamarbeid?

– Nei, vi vil ha fokus på sakene Sp vil ha gjennomslag for. Det vil være utslagsgivende for eventuelle regjeringsdrøftinger.

– Sp får en friere rolle ved ikke å være bundet til rødgrønn side?

– Det betyr at vi setter sakene i sentrum. Sakene er viktigst både når det gjelder samarbeide med andre partier, og når det gjelder vår stilling i Stortinget.

– Dette er ikke en ikke åpning mot høyre?

– Nei. Det er fokus på sakene, sier Arnstad.

Støre bedre enn Solberg

Sp-veteranen Per Olaf Lundteigen sier at det ligger ikke an til regjeringssamarbeid med Ap etter valget. Men han vil beholde Støre-regjeringen.

– Senterpartiet er et selvstendig parti som i valget mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg som statsminister, mener at Støre er et bedre alternativ, sier han.

Også tidligere statsråd Sandra Borch mener det er naturlig at Sp har en mer fristilt posisjon nå.

– Det gjør at vi kan samarbeide med andre partier i enkeltsaker, sier hun.

Det har de allerede gjort: Bare dager etter Sp gikk ut av regjering, laget de flertall med blant andre Høyre for å innføre bruk av visitasjonssoner.

Read Entire Article