«Drapsdelfinen» Skywalker (11) herjer i Danmark: – Kan være seksuell frustrasjon

2 days ago 5



«Bølledelfiner angriber marsvin i danske farvande», skriver Syddansk Universitet (SDU) i en artikkel.

De angriper hva-for-noe, tenker du?

Frykt ikke. Delfiner har ikke begynt med strandhogg. Marsvin er nemlig det danske ordet for niser.

Ifølge biologer fra SDU, Fjord & Bælt og Danmarks Tekniske Universitet, leker delfinene så voldsomt med nisene at de mister livet. De har dokumentert minst to drepte niser i Svendborg de siste to årene.

En drept nise skyldt på land i Strib i Middelfart kommune.

En drept nise skylt på land i Middelfart ved Lillebælt.

Foto: Middelfart kommune/Facebook

Men eksperter mener det kan være snakk om langt flere nisedrap. På Fyn er det observert tre drepte niser bare de siste månedene, ifølge lokale medier.

Fenomenet er ikke uvanlig. Faktisk har det skjedd så mange ganger på verdensbasis at det finnes et eget fagbegrep for drapene: Porpicide.

Trolig seksuell frustrasjon

Ifølge Magnus Wahlberg, forsker ved SDU, er det hanndelfiner som står bak den voldelige atferden. Det er spesielt i paringssesongen at niser havner i skuddlinjen.

– Det kan skyldes seksuell frustrasjon, sier han til dansk TV 2.

Han understreker at niser er langt fra utrydningstruet. Men forskerne frykter at dersom det kommer flere delfiner til Danmark, vil det påvirke nisebestanden.

De har derfor begynt å følge delfiner og niser på nært hold med undervannsmikrofoner, for å se om nisene blir fordrevet.

En av delfinene de følger ekstra nøye med på, er tumlerdelfinen «Skywalker». Han er i likhet med moren Chewbacca og søstre Leia oppkalt etter karakterer fra «Star Wars».

I likhet med sin fjerne slektning Hvaldimir, som nylig gikk bort, har Skywalker og familien blitt lokalkjendiser.

MADS HERLEV

Men Skywalker er ikke kjent for å bekjempe stormtroopers. Snarere er han beryktet for å lemleste niser og herje med maneter.

– Hyperaktiv tenåring

Fotograf Lars Mikkelsen, som står bak Facebook-gruppen Delfiner i Danmark, har fulgt Skywalker siden han først svømte inn i danske farvann i 2021.

Tidligere har delfinen vært sammen med familien i i Thyboron, før han fikk nok og dro videre alene.

– Siden januar 2023 har han vært i Hirtshals og ventet på en hunn han kunne parre seg med, men i april i år tok tålmodigheten hans slutt, sier Mikkelsen til NRK.

Fotografen sier det er sannsynlig at det er Skywalker som står for nisedrapene på Fyn, ettersom han nå befinner seg rundt Lillebælt.

– Det kan være frustrasjon over å møte en nise i stedet for en hunndelfin han kan parre seg med, og det kan være han leker så hardt med nisen at den dør. Men det er bare slik naturen er.

I likhet med sin fjerne slektning Hvaldimir, som nylig gikk bort, har Skywalker og familien blitt lokalkjendiser.

Delfinen Skywalker hopper opp av vannet på danskekysten.

Naturfotograf Lars Mikkelsen advarer mot å la Skywalker bli for vant til mennesker. - Det kan potensielt føre til at han kaster bort tid i stedet for å lete etter mat og en make. Han kan også vikle seg inn i tau.

Foto: Lars Mikkelsen

Men Mikkelsen advarer mennesker mot å komme for nær delfinene.

– Skywalker er søt å se på, men han er en frustrert, hyperaktiv, testosteronfylt tenåring akkurat nå.

Den danske Miljøstyrelsen sendte forrige fredag ut en melding om at man ikke trenger å være redd for Skywalker, men at man ferdes rundt ham på eget ansvar, skriver DR.

Ikke utbredt i Norge

Delfinene kom opprinnelig svømmende fra Skottland. NRK har spurt Tore Haug, havforsker emeritus ved Havforskningsinstituttet, om norske niser bør være på vakt for uønsket besøk.

Svaret er både ja og nei. Tumlere er relativt sjeldne i norske farvann.

– Men vi ser et større innslag av sørlige delfinarter nå enn for 20 år siden. Det har med hele systemet å gjøre, fra vanntemperaturen til at fiskebestander flytter seg nordover.

Det er først og fremst kvitnos og kvitskjeving som er utbredt i Norge, i tillegg til enkelte besøk av stripedelfin og arrdelfin, sier Haug.

– En ting er delfiner som leker, men niser blir som regel drept og spist av spekkhuggere.

Videre er de i enda større grad utsatt for å bli bifangst i garn.

– Dette er et stort problem også i Danmark, hvor de får både niser og delfiner i flyndregarn. Det er nok den største trusselen.

Publisert 16.09.2024, kl. 20.43 Oppdatert 16.09.2024, kl. 20.50

Read Entire Article