Disse norske stedene er mål for russiske missiler

1 month ago 30



Financial Times:

– Fysisk avstand fra frontlinjen vil ikke beskytte oss, sier forsker.

 Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Reuters / NTB
SJØKREFTER: Russlands president Vladimir Putin under den russiske marinens dag i St. Petersburg i juli. Foto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Reuters / NTB

Publisert 13.08.2024 17:08 Sist oppdatert 2 minutter siden

Hvis det oppstår militær konflikt mellom Russland og Vesten, har den russiske marinen ifølge hemmelige planer trent på å slå raskt til mot flere mål i Europa, skriver Financial Times

– Disse målene kan rammes med både taktiske og konvensjonelle våpen, sier Fabian Hoffman til TV 2.

Atomvåpenforskeren ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over at norske angrepsmål inngår i den lekkede, russiske oversikten som gjengis tirsdag.

Han tror at Russland har plukket ut målene for å oppnå maksimal effekt.

– Dette kan tyde på at det i en krig med Russland, fra dag én er mulighet for at Norge og andre vest- og nordeuropeiske land vil bli angrepet. Fysisk avstand fra frontlinjen, for eksempel i den baltiske regionen, vil ikke beskytte oss, sier Hoffmann.

Haakonsvern nevnt

Den russiske Nordflåten har militære mål i nord som vil være viktige å ramme raskt, ifølge dokumentene som avisen har fått tilgang til av vestlige kilder.

Blant målene til Russlands svartehavsflåte er Haakonsvern i Bergen, landets største marinebase

Også norske spesialstyrker er mål for Svartehavsflåten, viser de hemmelige dokumentene som avisen har fått se.

Angrepsmålene er for missiler som kan bære konvensjonelle eller kjernefysiske stridshoder. De norske målene som er gjengitt av avisen, er militære installasjoner.

32 Nato-angrepsmål i Europa er gjengitt i de lekkede dokumentene, men det finnes «hundrevis, kanskje tusenvis» av militære installasjoner og kritisk infrastruktur, sier eksperten William Alberque ved Stimson Center til Financial Times. 

Russlands president Vladimir Putin har skjerpet atomretorikken siden konflikten i Ukraina startet. I en tale til nasjonen i februar sa han at det var en reell fare for atomkrig.

– Sender et budskap

Ifølge dokumentene vil Russland i en konflikt «svekke fiendens militære og økonomiske potensial». Analytikere sier at dette i klartekst betyr at Russland vil angripe sivile områder og kritisk infrastruktur, slik landet har gjort i Ukraina.

Russland har ved flere anledninger truet med å bruke atomvåpen. Spenningen mellom Russland og Vesten gjør at Russland er den største atomvåpentrusselen mot Nato.

– Ved å slå til mot norske mål, først konvensjonelt og potensielt med atomstridshoder etter hvert som konflikten eskalerer, ønsker Russland å sende et budskap om at de er i stand til å skape enorme lidelser for den norske befolkningen, sier Fabian Hoffmann til TV 2.

Ifølge Etterretningstjenesten utgjør taktiske atomvåpen en særlig alvorlig trussel i flere scenarier. Den mer fremtredende rollen som disse våpnene har fått, fører til at terskelen for kjernefysisk eskalering er blitt lavere også i norske nærområder.

Hele samfunnet er ifølge Etterretningstjenesten et legitimt mål ved en eventuell militær konflikt. 

Ødeleggelse av kritisk sivil infrastruktur vil ifølge E-tjenesten få prioritet tidlig i et russisk angrep på Norge og Nato, og varslingstiden vil være svært kort.

Read Entire Article